Επικαιρότητα
28 Οκτωβρίου, 2022

Με την στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Διαδώστε:

Με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον Οθωμανικό ζυγό το 1912 και την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. 

Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Νωρίτερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώον του Γ’ Σώματος Στρατού.

Με τα νεοαποκτηθέντα μαχητικά Rafale, τα τεθωρακισμένα Marder και F-16 η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση

Τα νεοαποκτηθέντα γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3 και αναγνωρίσεως ΤΤΟΑ Μ1117 τράβηξαν τα βλέμματα του κοινού στη φετινή παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα Rafale, που πέταξαν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, αλλά και το θρυλικό αεροσκάφος Spitfire MJ755, ενώ την παρέλαση πλαισίωσε επίδειξη ακριβείας από την ομάδα αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους «Ζευς».

Πάνω από το χώρο της παρέλασης πέταξαν αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας (μεταξύ άλλων μαχητικά F-16 και F-4) καθώς και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού (Apache, Chinook, Kiowa Warrior κά), του Πολεμικού Ναυτικού (Sikorsky S-70) και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Την παρέλαση άνοιξαν τα πολιτικά τμήματα από ιστορικούς συλλόγους και σωματεία καθώς και εθελοντικές ομάδες, ενώ ακολούθησε η μηχανοκίνητη φάλαγγα με διμοιρία οχημάτων και μοτοσικλετών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πεζοπόρος φάλαγγα περιελάμβανε το τμήμα πολεμικών σημαιών του Στρατού και τα τμήματα των παραγωγικών σχολών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ευελπίδων, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, Ικάρων, Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής) και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να λείπουν τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων -πεζοναύτες, καταδρομείς, υποβρύχιοι καταστροφείς αλεξιπτωτιστές- αλλά και το προσωπικό της 71ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας.

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε με δικυκλιστές και περιπολικά της Άμεσης Δράσης, καθώς και δοκίμους υπαστυνόμους της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛΑΣ ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα- – Ελληνική Ακτοφυλακή συμμετείχαν επιπλέον με τμήματα της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών αποτελούμενο από ορειβάτες, διασώστες και αυτοδύτες και των Ειδικών Αποστολών, της υπηρεσίας διασωστών και της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών, αντίστοιχα.

Ογδόντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Ιωάννης Μεταξάς έδωσε την απάντηση “Ώστε λοιπόν έχουμε πόλεμο” στον Ιταλό Πρέσβη στην Αθήνα Εμμανουέλε Γκράτσι, οποίος ζητούσε οι φασιστικές δυνάμεις του Μπενίτο Μουσολίνι να περάσουν ανενόχλητες στην Ελλάδα. 

Η στάση αυτή του γηραιού στρατιωτικού και πολιτικού ερμηνεύτηκε ως το μεγάλο “ΟΧΙ” του Ελληνικού λαού έναντι των δυνάμεων του άξονα και παράλληλα θα ξεσήκωνε χιλιάδες νέους και ανθρώπους κάθε ηλικίας να πολεμήσουν για την τιμή της πατρίδας. Η ιαχή του “ΟΧΙ” και το “ΑΕΡΑ” των Ευζώνων θα γίνει το καθημερινό σύνθημα της νίκης στα δοξασμένα και ποτισμένα με αίμα βουνά της Πίνδου και της Βορείου Ηπείρου.

Έκτοτε η 28η Οκτωβρίου 1940 θα αποτελέσει μία ακόμη ημέρα ορόσημο στην ένδοξη ιστορία μας. Οι Έλληνες θα γίνουν ο λαός ο οποίος θα παραδειγματίσει την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία βρίσκεται υπό την μπότα και το σκότος των δυνάμεων του Άξονα, πώς να πολεμά για τα ανώτερα ιδανικά με κυρίαρχο την ελευθερία και την τιμή του ανθρώπου.

Διαβάστε επίσης: 

Η ιαχή του “ΟΧΙ”, διαχρονική απάντηση της Ελλάδας σε κάθε επιβολή – Σε κλίμα Εθνικής Υπερηφάνειας ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940

28η Οκτωβρίου 1940: Οι πρώτες ώρες του πολέμου

Διαδώστε: