Επικαιρότητα
20 Ιουλίου, 2020

Με τις Εικόνες της Αγίας Σοφίας τα έβαλε Τούρκος ιστορικός

Διαδώστε:

Με την αυτοκράτειρα Ζωή την Πορφυρογέννητη «τα έβαλε» Τούρκος ιστορικός, με αφορμή τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο λόγος για τον καθηγητή Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Σαγγάριου, Εμπουμπεκίρ Σοφούογλου, ο οποίος, με προκλητική ανάρτησή του, ζητά την αφαίρεση, κι όχι μόνο την κάλυψη, της εικόνας της αυτοκράτειρας στο ναό θεωρώντας ότι είχε «έκλυτο βίο». 

Ασέβεια προς τον Πορθητή Μωάμεθ χαρακτήρισε την κάλυψη των Εικόνων ζητώντας έντονα την αφαίρεσή τους από τον Ναό της Αγίας Σοφίας.

Η Ζωή την Πορφυρογέννητη (περ. 978 – 11 Ιουνίου 1050) κυβέρνησε ως Αυτοκράτειρα των Ρωμαίων μαζί με την αδελφή της Θεοδώρα από το 1042 έως το 1050 και ως Αυτοκρατορική σύζυγος από το 1028 έως το 1042.  Υπάρχει ψηφιδωτό της στον γυναικωνίτη της Αγίας Σοφίας.

Την έχουν χαρακτηρίσει ως την Αυτοκράτειρα με την μεγαλύτερη επιρροή τον 11ο αι., η οποία καθόρισε για τέσσερις συνεχόμενες φορές τον Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εικόνες, οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά θα καλύπτονται με ειδικό μηχανισμό με κουρτίνες τις ώρες που θα προσεύχονται οι μουσουλμάνοι. Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ. 

Διαδώστε: