Επικαιρότητα
20 Μαΐου, 2021

Μέση Ανατολή: 10η μέρα εχθροπραξιών – Πολύ κοντά στην εκεχειρία – Τραγικός ο απολογισμός των θυμάτων

Διαδώστε:

Μαίνονται οι συγκρούσεις στην Λωρίδα της Γάζας για 10η ημέρα, από τις 10 Μαΐου όταν εκτοξεύτηκαν ρουκέτες από τη Χαμάς προς το Ισραηλινό έδαφος. Μόνο τη χτεσινή ημέρα επτά Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας ανάπηρος άνδρας, η έγκυος σύζυγός του και η τρίχρονη κόρη τους, έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και ένας ακόμη άνθρωπος υπέκυψε στα τραύματά του, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Από τις 10 Μαΐου, τουλάχιστον 227 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 63 παιδιών, έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας. Στο Ισραήλ, οι ρουκέτες από τη Γάζα έχουν αφήσει 12 ανθρώπους νεκρούς, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Πολύ κοντά στην Εκεχειρία

Νωρίς το μεσημέρι εχτές, 19 Μαΐου, ένας ανώτερος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο «εκεχειρίας», επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι το εβραϊκό κράτος «προετοιμάζεται για πολλές ημέρες» στρατιωτικών επιχειρήσεων και εξετάζει αν η επίθεσή του «πέτυχε τους στόχους της».

Ο Νετανιάχου δεν αποκλείει «να τελειώσει» με τους ισλαμιστές της Χαμάς, εάν αποτύχει η «αποτροπή».

Από την αμερικανική πλευρά, ο πρόεδρος Μπάιντεν σκληραίνει τον τόνο του, ζητώντας «μια σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα».

Το απόγευμα της 19ης Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου πως αναμένει “αποκλιμάκωση σήμερα” και μια κατεύθυνση προς την εκεχειρία. «Οι δύο ηγέτες είχαν μια λεπτομερή συνομιλία σχετικά με την εξέλιξη των γεγονότων στη Γάζα, την πρόοδο του Ισραήλ στο να υποβαθμίσει τις ικανότητες της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων και τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες από τις περιφερειακές κυβερνήσεις και τις ΗΠΑ», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Tύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ.

«Ο πρόεδρος ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι αναμένει μια σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα προς μια εκεχειρία», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος Tύπου σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία.

Ήταν η τέταρτη τηλεφωνική συνδιάλεξη, την τελευταία εβδομάδα, μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Η Γαλλία κατέθεσε σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ λένε όχι

Η αποστολή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε χθες πως η Ουάσινγκτον «δεν θα υποστηρίξει» ενέργειες οι οποίες «πιστεύουμε πως υπονομεύουν τις προσπάθειες για να αποκλιμακωθεί» η βία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ερωτηθείσα χθες Τετάρτη σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταρτίστηκε από τη Γαλλία.

Η γαλλική αποστολή διένειμε το κείμενο στα υπόλοιπα 14 μέλη του ΣΑ νωρίτερα χθες.

Το κείμενο απαιτεί να υπάρξει άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών, ενώ καταδικάζει τις «εκτοξεύσεις πυραύλων αδιακρίτως εναντίον περιοχών όπου ζουν άμαχοι», χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στη μία ή στην άλλη πλευρά. Καλεί να προστατευθούν οι άμαχοι και να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση του Μεσανατολικού στη βάση των δύο κρατών.

Οι Παλαιστίνιοι οραματίζονται την απόκτηση ανεξάρτητου κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι ελπίζει το 15μελές ΣΑ να διεξαγάγει ψηφοφορία το συντομότερο δυνατόν. Για να εγκριθεί οποιαδήποτε απόφαση, απαιτείται να εξασφαλίσει εννέα ψήφους και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

Οι ΗΠΑ παραδοσιακά προστατεύουν το Ισραήλ, στενό σύμμαχό τους, στον ΟΗΕ. Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε στους ομολόγους της την Τρίτη πως μια «δημόσια τοποθέτηση αυτή τη στιγμή» από το ΣΑ δεν θα συνέβαλε να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής απάντησε σε ερώτηση για τη γαλλική πρωτοβουλία πως η θέση της Ουάσινγκτον δεν έχει αλλάξει.

«Έχουμε πει με σαφήνεια και συνέπεια ότι επικεντρωνόμαστε σε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη για να τερματιστεί η βία και δεν θα υποστηρίξουμε ενέργειες που πιστεύουμε ότι θα υπονόμευαν τις προσπάθειες να υπάρξει αποκλιμάκωση».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει την επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας παρότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον παρότρυνε να επιδιώξει «αποκλιμάκωση» έπειτα από 10 ημέρες αιματηρών εχθροπραξιών.

Γάλλοι διπλωμάτες, που εξήγησαν πως αποφασίστηκε να κατατεθεί το σχέδιο απόφασης μετά την εναντίωση των ΗΠΑ στο να δημοσιοποιηθεί έστω μια ανακοίνωση του ΣΑ, πιστεύουν ότι εάν καρποφορήσει να αυξήσει την πίεση στα μέρη.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Θεωρούμε ότι η ενωμένη, ισχυρή φωνή του Συμβουλίου έχει βάρος, όχι μόνο σε αυτή την κρίση, αλλά και σε άλλες ένοπλες συρράξεις», εξήγησε εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα.

Ο Έλληνας υπουργός, είναι ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή από την έναρξη της κρίσης

Με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο συναντήθηκε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στα Ιεροσόλυμα στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν και στην ένταση και τις εχθροπραξίες που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι βίαιες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας με παρεμβάσεις του έκανε έκκληση να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση της έντασης και να επικρατήσει η ειρήνη.

Μάλιστα, την Κυριακή των Μυροφόρων, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή της Ρέμλης, ο Μακαριώτατος κάλεσε εκ νέου τους πιστούς να προσευχηθούν για την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Γάζας καθώς και τον επεισοδίων στη Ράμλα και τη Λύδδα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Έκκληση για ειρήνη στην περιοχή και από τους Ορθόδοξους Προκαθημένους

«Το Πατριαρχείο Ρουμανίας στο ανησυχητικό πλαίσιο της κλιμάκωσης της σοβαρής ένοπλης βίας που συμβαίνει σήμερα στην περιοχή των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και έχουν οδηγήσει στο θάνατο πολλών αμάχων συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών, προσεύχεται στο Θεό να τερματιστεί η σύγκρουση και να αποκατασταθεί η ειρήνη στους Αγίους Τόπους» αναφέρει το μήνυμα του Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

Στη συνέχεια αναφέρει ο Μακαριώτατος: «Κάθε παρατεταμένη ένοπλη σύγκρουση, που τροφοδοτείται από μίσος και δυσαρέσκεια, προκαλεί πολλά βάσανα στους αθώους και πολύ βαθιές πληγές σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής.

Παρόλο που φαίνεται πολύ δύσκολο να επιτευχθούν, η ειρήνη, ο διάλογος και η συμφιλίωση εξακολουθούν να παραμένουν ο πιο δίκαιος και αξιοπρεπής τρόπος για να ξεπεραστούν οι συγκρούσεις μεταξύ λαών και εθνών».

Και καταλήγει: «Ζητούμε να τερματιστεί η βία και να αποκατασταθεί η διακρατική και θρησκευτική ειρήνη στους Αγίους Τόπους, με την ελπίδα να επαναληφθούν ασφαλείς επισκέψεις για όλους τους προσκυνητές που επιθυμούν να λατρεύουν στην «Πόλη της Ειρήνης» – Ιερουσαλήμ και σε ολόκληρους τους Αγίους Τόπους. Προσευχόμαστε στον Θεό να δώσει στους πολιτικούς ιθύνοντες τη σοφία των ειρηνευτών, υπερασπιστών της ανθρώπινης ζωής».

Δήλωση σχετικά με τα αιματηρά γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας έκανε ο Πατριάρχης Γεωργίας κ.κ. Ηλίας καλώντας τους γεωργιανούς να προσευχηθούν στον Θεό για την ειρήνη στην Ιερουσαλήμ και στους Αγίους Τόπους.

«Ο πόλεμος στους Αγίους Τόπους είναι μια μεγάλη δοκιμασία για τους ντόπιους και ολόκληρη την περιοχή, αλλά πονάει επίσης τις καρδιές εκατομμυρίων άλλων, συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, και της Γεωργίας, επειδή η πνευματική μας ζωή ήταν και συνεχίζει να συνδέεται βαθιά με αυτούς», επισημαίνει ο Προκαθήμενος της εν Γεωργία Εκκλησίας.

«Ως εκ τούτου, φυσικά, είμαστε βαθιά λυπημένοι από την τρέχουσα τεταμένη κατάσταση και καλούμε τους ανθρώπους μας, μαζί με τις καθημερινές προσευχές τους, να ζητήσουν από τον Θεό την ειρήνη, τόσο για την Ιερουσαλήμ όσο και για τους Αγίους Τόπους, και για τη Γεωργία και ολόκληρο τον κόσμο. «Είθε ο Θεός της ειρήνης να είναι μαζί σας, Αμήν! «, καταλήγει.

TO ΧΡΟΝΙΚΟ

Αρχή της σύγκρουσης

Το απόγευμα της Δευτέρας 10ης Μαΐου, η Χαμάς εκτοξεύει πολλές ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας, έναν παλαιστινιακό θύλακα υπό ισραηλινό αποκλεισμό, σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστινίους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τον κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ παλαιστινιακό τομέα της πόλης.

Οι επιθέσεις με ρουκέτες άρχισαν έπειτα από τέσσερις μέρες συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι συγκρούσεις, με φόντο την απειλή εκδίωξης παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους προς όφελος Εβραίων εποίκων στη συνοικία Σέιχ Τζάρα, είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 900 Παλαιστίνιοι να τραυματιστούν.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει θανατηφόρες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα. Η Χαμάς ξεπέρασε «μια κόκκινη γραμμή», δηλώνει εκείνο το βράδυ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την επομένη, 11η Μαΐου, η Χαμάς εκτοξεύει καταιγισμό ρουκετών προς το Τελ Αβίβ μετά την καταστροφή στη Γάζα ενός κτιρίου στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία ηγετικών στελεχών του κινήματος.

Ταραχές σε «μικτές» πόλεις του Ισραήλ

Παράλληλα την ίδια μέρα, Τρίτη 11η Μαΐου, «μικτές» ισραηλινές πόλεις, όπου ζουν Ισραηλινοί Εβραίοι και Άραβες, βιώνουν μια έκρηξη βίας.

Οι Ισραηλινοί Άραβες, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ, είναι Παλαιστίνιοι που παρέμειναν στη γη τους όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948.

Στην πόλη Λοντ, κοντά στο Τελ Αβίβ, κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφότου η αστυνομία αναφέρει «ταραχές» μετά τον βίαιο θάνατο ενός Ισραηλινού Άραβα.

Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σε εγκαταστάσεις μέσων ενημέρωσης

Την Πέμπτη 13 Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός συγκεντρώνει άρματα μάχης κατά μήκος του τείχους που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ.

Την επόμενη μέρα, οι εχθροπραξίες εξαπλώνονται στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.

Σάββατο 15 του μήνα, ένα κτίριο στην πόλη της Γάζας που στεγάζει γραφεία του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου Al-Jazeera και του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP) που μόλις είχε εκκενωθεί μετά από ειδοποίηση, ισοπεδώνεται από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

Η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» ζητά από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει τον βομβαρδισμό του κτιρίου ως πιθανό έγκλημα πολέμου. Σύμφωνα με την οργάνωση, «την περασμένη εβδομάδα, οι εγκαταστάσεις 23 τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης καταστράφηκαν από στοχευμένες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις».

Κυριακή 16 Μαΐου: Η πιο φονική μέρα στη Γάζα

Κυριακή 16 Μαΐου, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκοτώνουν 42 Παλαιστίνιους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 8 παιδιών. Ο βαρύτερος απολογισμός νεκρών μέσα σε μία μέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοινώνει ότι εξαπέλυσε πλήγμα εναντίον της οικίας του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, του Γιαχία Σίνουαρ.

Το ίδιο απόγευμα, Ισραηλινοί αστυνομικοί και αρκετοί ακόμη τραυματίζονται αφού παρασύρθηκαν από ένα όχημα, σε μια επίθεση εναντίον ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στη συνοικία Σέιχ Τζάρα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ισραηλινή αεροπορία εξαπολύει δεκάδες αεροπορικά πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακα.

Γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός

Χθες Δευτέρα 18 του μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκφράζει τη στήριξή του σε μια «κατάπαυση του πυρός» για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα των μαχών, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Νετανιάχου.

Πολυάριθμες συγκεντρώσεις στη Δυτική Όχθη, σε μια ημέρα γενικής απεργίας και «διαδηλώσεων οργής», αμαυρώνονται από συγκρούσεις με τον στρατό. Από τις 10 Μαΐου, 24 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η Γαλλία προτείνει ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε συντονισμό με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, το οποίο ζητά κατάπαυση του πυρός.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Επιμέλεια –  Ρωμανός Αλβέρτης

Διαδώστε: