Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, το Συμβούλιο (ή Διάσκεψη) Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (Conference of European Churches) και το Πανουκρανικό Συμβούλιο Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό μέσα από κοινή ανακοίνωση τους και καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στο Ουκρανικό έδαφος.
-
Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr
Αφορμή για την ανακοίνωση στάθηκε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτα στην Ουκρανία, όπου από τις 8 έως τις 10 Απριλίου 2024 είχε επαφές με εκπροσώπους θρησκευτικών κοινοτήτων και κυβερνητικούς αξιωματούχους , στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης και ενίσχυσης του διαλόγου.
Επίσης στην ανακοίνωση τους εκφράζουν τον βαθύτατο προβληματισμό τους για την εμπλοκή της Ορθόδοξου Εκκλησίας της Ρωσίας «στη νομιμοποίηση αυτής της αδικαιολόγητης σύγκρουσης» και καταδικάζουν τα έγγραφα «που εκδόθηκαν πρόσφατα από το Παγκόσμιο Ρωσικό Λαϊκό Συμβούλιο «και δικαιολογούν τη Ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας». Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «είναι πολύ λυπηρό να βλέπουμε μια Εκκλησία να εγκρίνει ενέργειες επιθετικότητας και βίας που έρχονται σε άμεση αντίθεση με τις διδασκαλίες της ειρήνης που πηγάζουν από τη Χριστιανική πίστη».
Επιπλέον τονίζουν «τη σημασία του διαλόγου και της συμφιλίωσης μεταξύ θρησκευτικών και πολιτικών παραγόντων ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή».
Καταλήγοντας στην ανακοίνωση τους, μεταξύ άλλων, παροτρύνουν τους πολιτικούς παράγοντες, τους αρχηγούς κρατών, τις Εκκλησίες και τις θρησκευτικές κοινότητες να ταχθούν «υπέρ της καταδίκης της Ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και της έκφρασης της αλληλεγγύης με τις Εκκλησίες και τον λαό στην Ουκρανία, καθώς και να εργαστούν ακούραστα για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή».
Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και του Πανουκρανικού Συμβουλίου Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων:
Ως εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκκλησιών, μαζί με το Πανουκρανικό Συμβούλιο Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων (AUCCRO), είμαστε ενωμένοι στην καταδίκη της επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, η οποία μαίνεται από το 2022. Η απρόκλητη εισβολή στο Ουκρανικό έδαφος έχει προκαλέσει ανυπολόγιστα δεινά σε χιλιάδες αθώους πολίτες, αποσταθεροποιώντας την περιοχή, και παραβιάζοντας τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Επιπλέον, μας προβληματίζει βαθύτατα η εμπλοκή της Ορθόδοξου Εκκλησίας της Ρωσίας στη νομιμοποίηση αυτής της αδικαιολόγητης σύγκρουσης. Μετά την εισβολή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εκκλησιών προέτρεψε ανοιχτά τον Πατριάρχη Κύριλλο να υψώσει τη φωνή του κατά του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο χωρίς ανταπόκριση. Καταδικάζουμε επίσης έγγραφα που εκδόθηκαν πρόσφατα από το Παγκόσμιο Ρωσικό Λαϊκό Συμβούλιο και δικαιολογούν τη Ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Ως ακόλουθοι του Χριστού, είναι πολύ λυπηρό να βλέπουμε μια Εκκλησία να εγκρίνει ενέργειες επιθετικότητας και βίας που έρχονται σε άμεση αντίθεση με τις διδασκαλίες της ειρήνης που πηγάζουν από τη Χριστιανική πίστη.
Εκφράζουμε επίσης την ακλόνητη αλληλεγγύη μας στις Εκκλησίες, καθώς και στις διεθνείς οικουμενικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, για τις συνεχείς προσπάθειές τους ανεξαρτήτως δυσκολιών, με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και υποστήριξης με σκοπό την ανακούφιση του πόνου όσων επλήγησαν εξαιτίας της σύρραξης.
Είναι καθήκον μας ως άνθρωποι της πίστης να τηρούμε τις αρχές της συμπόνιας. Ως εκ τούτου, ζητούμε την παροχή συνεχούς ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Ουκρανίας, ο οποίος έχει άμεση ανάγκη από τρόφιμα, στέγη, ιατρική περίθαλψη, ψυχολογική και πνευματική υποστήριξη για να ξαναχτίσει τη ζωή του.
Επιπλέον, τονίζουμε τη σημασία του διαλόγου και της συμφιλίωσης μεταξύ θρησκευτικών και πολιτικών παραγόντων ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή.
Εν μέσω της κακοφωνίας των παγκόσμιων γεγονότων, είναι αναμφισβήτητο ότι η Ουκρανία και ο λαός της σταδιακά ξεθωριάζουν από το προσκήνιο της διεθνούς συνείδησης. Καθώς η προσοχή του κόσμου εκτρέπεται, είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει απόλυτη ανάγκη από υποστήριξη και αλληλεγγύη. Ως εκ τούτου, ας δεσμευτούμε εκ νέου να ρίξουμε τα φώτα της δημοσιότητας στη δεινή κατάσταση της Ουκρανίας, να υποστηρίξουμε τη δικαιοσύνη και την ειρήνη και να διασφαλίσουμε ότι ο Ουκρανικός λαός δεν θα ξεχαστεί.
Εν κατακλείδι, παροτρύνουμε τους πολιτικούς παράγοντες, τους αρχηγούς κρατών, τις Εκκλησίες και τις θρησκευτικές κοινότητες να ταχθούν μαζί μας υπέρ της καταδίκης της Ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και της έκφρασης της αλληλεγγύης με τις Εκκλησίες και τον λαό στην Ουκρανία, καθώς και να εργαστούν ακούραστα για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.
Είθε ο Θεός να μας χαρίσει σοφία, κουράγιο και έλεος, καθώς προσπαθούμε να γίνουμε όργανα της ειρήνης Του σε έναν κόσμο που διαλύεται από τη βία και την αδικία.