Την ώρα που η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι έκρυθμη οι Προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας, στυλοβάτες της πίστης και της συμφιλίωσης στις εμπόλεμες και κατεχόμενες περιοχές, αλλά και στα μέρη που κάποτε άνθιζε ο ελληνισμός, στέλνουν τα δικά τους μηνύματα ειρήνης. Επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η εκκλησία σε περιόδους όπου η «πολιτική διπλωματία» συναντά αδιέξοδα.
Στα Κατεχόμενα
Στα Κατεχόμενα της Κύπρου αναφέρθηκε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χθες, ανήμερα των Θεοφανείων, με αφορμή την την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου Γεωργίου Χριστοδούλου, κληρικού της Εκκλησίας της Κύπρου και εκπαιδευτικού.
«Εις το βορειότατον άκρον της Μεγαλονήσου, εκεί όπου θα φυλάττης τον τόπον και τον τρόπον του βίου της εν Χριστώ ελευθερίας, θα βιώσης έντονον την παρουσίαν του διαφορετικού. Πάντοτε υπήρχον διαφορετικαί θρησκείαι, διαφορετικοί πολιτισμοί. Η μεγάλη πρόκλησις της εποχής μας είναι ο τονισμός της ιδιαιτερότητος μετ᾽ ιδιαιτέρας εμφάσεως και η συμβίωσις των διαφορετικών εις τας συγχρόνους πολυπολιτισμικάς κοινωνίας. Το γεγονός της εγγύτητος των διαφορετικών καλεί ημάς, αφ᾽ ενός εις δημιουργικήν συνάντησιν και εις καλλιτέραν γνώσιν του άλλου, αφ᾽ ετέρου δε επιβάλλει συνεπεστέραν ενασχόλησιν και καλλιέργειαν της ημετέρας ταυτότητος και του πολιτισμού μας” τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος στον π.Γεώργιο καλώντας τον να κρατά αναμμένη «την κανδήλαν εις το ιερόν ενδιαίτημα του Αποστόλου Ανδρέου»
Εκεί που ξεκινούν τα κύματα της μετανάστευσης
Με διάχυτη θλίψη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Αφρική και ειδικότερα στη Λιβύη.
Το ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια την ώρα που η Λιβύη βράζει, τα κράτη συνεδριάζουν για τις επόμενες κινήσεις τους και η παγκόσμια Ειρήνη κινδυνεύει. Αυτές τις δύσκολες ώρες ο καθαγιασμός των υδάτων στην Μεσόγειο Θάλασσα από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας έχει μια ιδιαίτερη σημασία.
«Το ωραιότερο δώρο που έκανες Κύριε είναι αυτός ο πλανήτης που εμείς δεν σεβόμαστε. Διακηρύξτε παντού ότι η Ελλάδα μας ζει, το Πατριαρχείο μας ευλογεί, ο κόσμος αναμένει την ειρήνη» είπε, μεταξύ άλλων, και εμφανώς συγκινημένος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος . Ο ίδιος θα ήθελε να γίνει «η Μεσόγειος η θάλασσα της Ειρήνη», όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο Πρακτορείο μας κατά την συνάντησή του με τους απεσταλμένους μας.
Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου μίλησε για την ανάγκη επικράτησης της ειρήνης σε όλη τη Βόρεια Αφρική, από εκεί δηλαδή που «ξεκινά κύμα μεταναστών για να αντικρίσουν ένα καλύτερο κόσμο στην Ευρώπη», όπως είπε χαρακτηριστικά, λίγο πριν την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και τον Αγιασμό των Υδάτων.
«Μια ευχή για τη γείτονα χώρα και φίλη χώρα. Να έρθει πάλι η ειρήνη και να δούμε τις δύο μας εκκλησίες στην Τρίπολη και στη Βεγγάζη να ξαναλειτουργούν. Και όπως έλεγε ο Μακαριστός Παρθένιος, ο οποίος διατέλεσε 28 χρόνια μητροπολίτης στη Λιβύη να ξαναδούμε τον Άγιο Γεώργιο να ξανανοίξει η πόρτα και να λατρεύεται ο Θεός.»
Στους Αγίους Τόπους
Στις προσπάθειες που γίνονται από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ώστε να ανακοπεί η μαζική φυγή των Χριστιανών από τα μέρη που περπάτησε και έζησε ο Ιησούς αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος χθες, Παραμονή Χριστουγέννων με το παλαιό ημερολόγιο.
Ο χριστιανικός πληθυσμός στην περιοχή έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και όσοι παραμένουν για να διαφυλάττουν Θερμοπύλες πίστης, δέχονται διώξεις.
Οι σχέσεις με την Τουρκία
Οι σχέσεις με την Τουρκία και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΝΑ Μεσόγειο κυριάρχησαν και στις συναντήσεις που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με στελέχη Ομογένειας αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο
Ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε στην 114η τελετή Αγιασμού των Υδάτων, στην πολυπληθέστερη ελληνική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερική, στο Τάρπον Σπρινκς της Φλόριντα.
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα καθώς μετά από 100 χρόνια έχουμε εδώ τον πρωθυπουργό της Ελλάδας μας, Κυριάκο Μητσοτάκη», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.
«Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου, που μου δίνεται η δυνατότητα να βρίσκομαι μαζί σας, αυτή την πολύ σπουδαία ημέρα, για την Ορθοδοξία», τόνισε ο πρωθυπουργός σε μια σύντομη ομιλία του και συνέχισε: «Εδώ που χτυπάει πιο δυνατά, ίσως από οπουδήποτε αλλού στην Αμερική, η καρδιά του ελληνισμού μας. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και εκ μέρους της συζύγου μου για την πολύ θερμή υποδοχή».
Ο πρωθυπουργός κατά τις επαφές που έχει δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ομογένεια αλλά και η Αρχιεπισκοπή στην προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων.