27/12/2019 27/12/2019 Μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησίας της Ελλάδος, το Πατριαρχείο της Μόσχας αποφάσισε χθες την διακοπή κοινωνίας και την αφαίρεση από τα δίπτυχα του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄. Στην τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας για το 2019, η ρωσική εκκλησία αποφάσισε επίσης να καταργήσει την...
27 Δεκεμβρίου, 2019 - 8:02
Τελευταία ενημέρωση: 27/12/2019 - 8:04

Μόσχα για Αλεξάνδρεια: Η επόμενη ημέρα της απόφασης

Διαδώστε:
Μόσχα για Αλεξάνδρεια: Η επόμενη ημέρα της απόφασης

Μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησίας της Ελλάδος, το Πατριαρχείο της Μόσχας αποφάσισε χθες την διακοπή κοινωνίας και την αφαίρεση από τα δίπτυχα του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας για το 2019, η ρωσική εκκλησία αποφάσισε επίσης να καταργήσει την Εξαρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα και να μετατρέψει την Εξαρχία της Μόσχας στην Αλεξάνδρεια σε ρωσικό ναό.  Επιπλέον, αποσύρει από τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τις ενορίες της Ρωσικής Εκκλησίας που βρίσκονται στην αφρικανική ήπειρο, δίνοντάς τους σταυροπηγιακή ιδιότητα.

Στην ανακοίνωση πάντως, αναφέρεται ότι  το Πατριαρχείο Μόσχας δεν θα διακόψει την εκκλησιαστική κοινωνία με επισκόπους του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας, οι οποίοι δεν συλλειτουργούν και δεν αναγνωρίζουν την νέα δομή στην Ουκρανία.

Προ ημερών (πριν από τη λήψη της σχετικής απόφασης) ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, κ. Ιλαρίων  είχε δηλώσει ότι η Μόσχα αφήνει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο, να ιδρύσει τις δικές της εκκλησίες στην Αφρική.

Μένει τώρα να διαφανεί αν τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί από την Μόσχα και νέος χάρτης «απαγορευμένων προσκυνημάτων» όπως έχει γίνει με την περίπτωση της Ελλάδος, όπου οι Ρώσοι πιστοί καλούνται να μην επισκέπτονται συγκεκριμένους ναούς και  μοναστήρια.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων