Επικαιρότητα
09 Φεβρουαρίου, 2019

Μόσχα: Συνέδριο “Ελευθερία και ευθύνη του αγιογράφου”

Διαδώστε:

ΜΟΣΧΑ. Στο πλαίσιο της κατεύθυνσης “Εκκλησία και κοινωνία”, στα ΙΖ’ Διεθνή Χριστουγεννιάτικα Αναγνώσματα, πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο “Ελευθερία και ευθύνη του αγιογράφου”. Διοργανωτές του συνεδρίου ήταν το Πατριαρχικό Συμβούλιο σε θέματα πολιτισμού, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα “Ιδιωτικό Μουσείο Ρωσικής Εικόνας”, το Διαπανεπιστημιακό Συμβούλιο Αγιογραφίας, το Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών του Αγίου Τύχωνος και η Ορθόδοξη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών “Sodeistvie”.

Στο συνέδριο συμμετείχαν ιερείς, υπάλληλοι μουσείων, αγιογράφοι, καθηγητές κοσμικών και εκκλησιαστικών ΑΕΙ από διάφορες πόλεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε σε σοβαρές αλλαγές στην σημερινή αντίληψη της εικόνας και της αγιογραφίας που επηρεάζεται από την αρνητική δράση των σύγχρονων τεχνολογιών και την επίδραση που ασκούν το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ στην αντίληψη ενός αγιογράφου.

Στις σύγχρονες συνθήκες, η εικόνα παύει να είναι ιερό κειμήλιο και γίνεται αντικείμενο πολυτελείας ή διακόσμησης.

Συζητήθηκαν δρόμοι αντιμετώπισης των αρνητικών επιδράσεων και τις δυνατότητες αποτροπής της χαμηλής καλλιτεχνικής ποιότητας και κακού γούστου κατά την προετοιμασία των εκκλησιαστικών προϊόντων.

Διαδώστε: