Ν. Αναστασιάδης: Περιορισμένες οι διαφαινόμενες προοπτικές στο Κυπριακό
«Οι διαφαινόμενες προοπτικές είναι δυστυχώς περιορισμένες», δηλώνει σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση των προσπαθειών στο εγγύς μέλλον για το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι με τις θέσεις, όπως εκφράζονται από τον κ. Τατάρ, με τα προαπαιτούμενα που θέτει και με τους όρους εντολής που ζητά να έχει ο απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, η προσπάθεια που καταβάλλεται από τουρκικής πλευράς είναι η με κάθε τρόπο αναγνώριση των δύο κρατών, προτού καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Σε κοινή συνέντευξη που παραχωρεί στις εφημερίδες “Φιλελεύθερος” της Κύπρου και “Βήμα της Κυριακής”, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάνει λόγο για τουρκικές αδιάλλακτες θέσεις, οι οποίες ευθύνονται για την κατά καιρούς κατάρρευση των συνομιλιών, που ήταν απόρροια, όπως λέει, του αμετάθετου στόχου της Τουρκίας για οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και τη δημιουργία ενός πλήρως ελεγχόμενου ανεξάρτητου σε εισαγωγικά τουρκοκυπριακού κρατιδίου, «ή μέσα από τους μηχανισμούς λειτουργίας του ομόσπονδου κράτους, η μετατροπή της Κύπρου σε ένα πλήρως ελεγχόμενο από την Τουρκία κράτος».
Συμπληρώνει ότι μετά την εισβολή και τα επί του εδάφους τετελεσμένα, οδηγηθήκαμε σε ένα επώδυνο ιστορικό συμβιβασμό με την αποδοχή της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο, σε ομόσπονδο- διζωνικό κράτος… «Η διαφύλαξη της κρατικής οντότητας είναι η μόνη που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα ανατροπής των επιδιώξεων της Τουρκίας, αξιοποιώντας τα διεθνή βήματα, τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, αλλά και τις διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες που αναπτύσσουμε με πλειάδα χωρών», τονίζει.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν η μόνη η οποία στο Κραν Μοντανά κατέθεσε γραπτώς ολοκληρωμένη και σαφή πρόταση για όλα τα θέματα, σε ό,τι αφορά τη μορφή λύσης του Κυπριακού, περιλαμβανομένων αυτών της ασφάλειας. Υπήρξε συναντίληψη για «δραστική μείωση όλων των ξένων στρατευμάτων, από την πρώτη μέρα της εφαρμογής τηής λύσης και στη συνέχεια οι αριθμοί να καταστούν σταδιακά ισοδύναμοι με εκείνους των συνθηκών του 1960, με τη μηδενική παρουσία να συζητηθεί και συμφωνηθεί σε μια νέα διάσκεψη με την παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας και των πρωθυπουργών Αγγλίας και Ελλάδας».
Σε ό,τι αφορά το έργο του αγωγού East Med, ο Πρόεδρος της Κύπρου τονίζει ότι αποτελεί μια επιλογή, η οποία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της μελέτης. «Η υλοποίηση του πράγματι πολύπλοκου αυτού προγράμματος, εξαρτάται κυρίως από την οικονομική του βιωσιμότητα, γεγονός που μένει να τεκμηριωθεί μετά τη μελέτη των τελικών πορισμάτων. Υπενθυμίζω πως ο εν λόγω αγωγός, αποτελεί μια από τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθότι ήδη από το 2013 η κατασκευή του αγωγού East Med, αναγνωρίστηκε βάσει του κανονισμού 347/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος. Γι’ αυτό άλλωστε και στις 2 Ιανουαρίου 2020 υπεγράφη στην Αθήνα η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med από τους ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η μελέτη και άλλων επιλογών δεν θεωρώ ότι πλήττει τα συμφέροντα οποιουδήποτε από εμάς».
Καταλήγοντας και αναφορικά με το ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει πως «οι εναντίον της Τουρκίας κυρώσεις δεν ήταν αυτοσκοπός. Και παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με όσα έχω προαναφέρει, η ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της ΕΕ και τα δικαιώματα που απορρέουν εξ αυτής, επιτρέπουν εν καιρώ την αποτροπή ζωτικής σημασίας διεκδικήσεων της Τουρκίας στη σχέση της με την ΕΕ».
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.