Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απηύθυνε χαιρετισμό στην παρουσίαση του τρίτομου έργου με τίτλο “Θρησκευτικές Εικόνες της Καρπασίας”, η οποία έγινε σήμερα στην αίθουσα του Πανεπιστημίου UCLAN, Πύλα, Λάρνακα.
Τον χαιρετισμό του κ. Χριστοδουλίδη ανέγνωσε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Δόξα Κωμοδρόμου.
“Η Εκκλησία της Κύπρου, καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες και με τη βοήθεια ερευνητών εγνωσμένου κύρους, πραγματοποίησε με επιτυχία την ταυτοποίηση, τον επαναπατρισμό, τη συντήρηση και την ασφαλή φύλαξη ορισμένων εξ αυτών ενώ ο αγώνας προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζεται αμείωτος“, είπε μεταξύ άλλων.
“Ο πνευματικός και συμβολικός χαρακτήρας των ιερών αυτών εικόνων αποτυπώνει τη δύναμη της πίστης ευλαβών ανθρώπων, που παρά τον κίνδυνο και την απειλή του αδίστακτου κατακτητή, φρόντισαν για τη διάσωσή τους, ακριβώς γιατί στις αγιασμένες μορφές, εναπόθεταν διαχρονικά τον πόνο, τη θλίψη, τα διλήμματα, τους προβληματισμούς μα κυρίως την παρηγοριά και την ελπίδα τους“, επεσήμανε.
Παρακάτω ολόκληρος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση χαιρετίζω τη σημερινή, αξιόλογη εκδήλωση, που πραγματοποιείται με αφορμή την παρουσίαση του τρίτομου έργου, με τίτλο: «Θρησκευτικές εικόνες της Καρπασίας». Πρόκειται για ένα πολύτιμο έργο ιστορικής, θρησκευτικής και εθνικής σημασίας, το οποίο παρουσιάζει θησαυρούς της Εκκλησίας της Κύπρου αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που διασώθηκαν στα κατεχόμενα χωριά της Καρπασίας από πρόσφυγες και εγκλωβισμένους της περιοχής.
Οι απλοί αυτοί άνθρωποι, κυνηγημένοι από τη δίνη και τον παραλογισμό του πολέμου, μερίμνησαν να συμπεριλάβουν τις σπάνιες αυτές εικόνες στα λιγοστά υπάρχοντα πρώτης ανάγκης, που συνόδευσαν την άγνωστη και απρόβλεπτη πορεία της ζωής τους το καλοκαίρι του 1974. Κάποιες άλλες κλάπηκαν από αρχαιοκάπηλους για να πουληθούν στη μαύρη αγορά κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών. Η Εκκλησία της Κύπρου, καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες και με τη βοήθεια ερευνητών εγνωσμένου κύρους, πραγματοποίησε με επιτυχία την ταυτοποίηση, τον επαναπατρισμό, τη συντήρηση και την ασφαλή φύλαξη ορισμένων εξ αυτών ενώ ο αγώνας προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζεται αμείωτος.
Η συναισθηματική φόρτιση που περιβάλλει τη σημερινή εκδήλωση μεγαλώνει με τη σκέψη ότι τα σπουδαία αυτά κειμήλια, αποτελούν έργα θρησκευτικής ζωγραφικής με αδιαμφισβήτητη θεολογική, ποιμαντική και καλλιτεχνική αξία. Επιπλέον, ο πνευματικός και συμβολικός χαρακτήρας των ιερών αυτών εικόνων αποτυπώνει τη δύναμη της πίστης ευλαβών ανθρώπων, που παρά τον κίνδυνο και την απειλή του αδίστακτου κατακτητή, φρόντισαν για τη διάσωσή τους, ακριβώς γιατί στις αγιασμένες μορφές, εναπόθεταν διαχρονικά τον πόνο, τη θλίψη, τα διλήμματα, τους προβληματισμούς μα κυρίως την παρηγοριά και την ελπίδα τους.
Η λεηλασία και η καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας παράδοσης αποτελεί μία ακόμα θλιβερή πτυχή της τουρκικής εισβολής του 1974. Από τον πόλεμο δεν μετράμε μόνο γεωγραφικές απώλειες αλλά μετράμε νεκρούς, αγνοούμενους, εγκλωβισμένους. Μετράμε απώλειες περιουσιών και καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σχεδόν μισό αιώνα μετά τα τραγικά γεγονότα παρακολουθούμε μια συστηματική προσπάθεια αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού μας και μία μεθοδευμένη τακτική του αλλόθρησκου κατακτητή για αποκοπή από τις ρίζες της ύπαρξής μας. Το κυπριακό πρόβλημα εισβολής και κατοχής παραμένει μια αιμάσσουσα πληγή για κάθε νόμιμο πολίτη του τόπου μας αλλά και ευρύτερα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Η διαφύλαξη της μνήμης, της εθνικής μας φυσιογνωμίας και της παράδοσής μας όπως και κάθε αξιόλογης προσπάθειας διατήρησης μνημείων και ιερών κειμηλίων, όπως αυτά που περιλαμβάνονται στην τρίτομη έκδοση που παρουσιάζεται σήμερα, αποτελούν ισχυρό αντίβαρο στις όποιες τουρκικές μεθοδεύσεις.
Ανέκαθεν, άλλωστε, η Εκκλησία της Κύπρου, τόσο σε καιρούς ευημερίας όσο και σε καιρούς συμφορών, έχοντας το κύρος του Αυτοκεφάλου ένεκα της Αποστολικότητας και της αγιότητας του βίου της, παρείχε ευεργετική προσφορά και υπηρεσίες έργων προς την κοινωνία και το έθνος. Κατ’ επέκταση η Ορθοδοξία λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας στις ξένες κατακτήσεις και διεφύλαξε την πολιτιστική και εθνική ταυτότητα του κυπριακού λαού.
Ειρήσθω εν παρόδω ας θυμηθούμε ότι η σημερινή μέρα ταυτίζεται με ισχυρούς εθνικούς συμβολισμούς, που παραπέμπουν στο αιματοκύλισμα της 9ης Ιουλίου 1821 και στην αδιαμφισβήτητη θυσία του μάρτυρα της πίστεως και της πατρίδος, Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των Μητροπολιτών Πάφου, Κιτίου και Κυρηνείας. Ένα φωτεινό ορόσημο της Ιστορίας μας και μία απτή μαρτυρία ότι Ελληνισμός και χριστιανισμός αποτελούν ταυτόσημες έννοιες, που τροφοδοτούν τη συνείδηση, την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό μας.
Στο πλαίσιο αυτό η σημερινή εκδήλωση δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει συγκίνηση, ευγνωμοσύνη, δύναμη και κουράγιο, να αντεπεξέλθουμε των δυσκολιών, συνεχίζοντας με επιμονή και αντοχή τον αγώνα μας για δικαίωση. Η πρωτοβουλία αυτή της Ιεράς Μητρόπολης Καρπασίας, με προεξέχουσα μορφή τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Χριστόφορο, ο οποίος ενέπνευσε και καθοδήγησε μία εκλεκτή επιστημονική ομάδα συνεργατών, είναι από κάθε άποψη άξια επαίνου.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξαν, συμμετέχοντας πολύτροπα και από κοινού στη σύνταξη και έκδοση του τρίτομου αυτού έργου. Ιδιαιτέρως θα ήθελα να συγχαρώ τον Βυζαντινολόγο Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου για τη γενική επιμέλεια της έκδοσης, την Αρχαιολόγο και Διαχειρίστρια Πολιτιστικής Κληρονομιάς Θέκλα Καλλή που ανέλαβε την καταγραφή, περιγραφή και σύνταξη των ευρετηριακών πινάκων, τους Γιάννη Κυπρή, Ηλία Λάμπρου και Κώστα Μαγειρούδι για το έργο της άρτιας φωτογραφικής τεκμηρίωσης, τον π. Χρίστο Γρηγορίου για τον σχεδιασμό της έκδοσης, όπως και τον Βασίλη Βασιλείου για την εποικοδομητική συμβολή του. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στον Ο.Π.Α.Π Κύπρου για την έμπρακτη και γενναιόδωρη χορηγία της έκδοσης όπως επίσης στον τέως Επίτροπο Προεδρίας, Φώτη Φωτίου και στις Κοινότητες του Διαμερίσματος Καρπασίας για την υποστήριξη που παρείχαν στην υλοποίηση του έργου. Τέλος συγχαίρω τον ερευνητή, Κωστή Κοκκινόφτα, που σήμερα θα παρουσιάσει τον πνευματικό μόχθο μιας δημιουργικής δραστηριότητας, το αποτέλεσμα της οποίας δικαιώνει τον κάθε εμπλεκόμενο ξεχωριστά.
Η ιστορική τρίτομη αυτή έκδοση έρχεται ως εγκάρδια ευχή για επιστροφή στα χώματα της Καρπασίας και όλων των κατεχόμενων εδαφών μας αλλά και επανεύρεσης του νήματος της συνέχειας μίας παράδοσης αιώνων και μιας ανεκτίμητης πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.
(ΡΜ/ΕΠ)