Επικαιρότητα
23 Απριλίου, 2021

Ο Άγιος Γεώργιος Κουδουνάς ενώνει Ρωμιούς και Τούρκους

Διαδώστε:

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, αν και στην ορθόδοξη εκκλησία η γιορτή του Αγίου Γεωργίου μεταφέρεται, σε περίπτωση που η 23η Απριλίου πέσει πριν το Πάσχα, εντός της νηστείας, οι μουσουλμάνοι επισκέπτονται με θρησκευτική ευλάβεια και τάματα τον Άγιο Γεώργιο τον Κουδουνά στην Πρίγκηπο! Κι αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα φαινόμενα που ενώνει Ρωμιούς και Τούρκους σε ένα πολύ σημαντικό προσκύνημα της ορθόδοξης εκκλησίας!

 

Το ελληνορθόδοξο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του «Κουδουνά» στην Πρίγκηπο, στη θάλασσα του Μαρμαρά, αποτελεί κοινό τόπο λατρείας, όπου συρρέουν κάθε χρόνο -ειδικά ανήμερα του Αγίου Γεωργίου- χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Όπως λένε χιλιάδες Τούρκοι που επισκέπτονται κάθε χρόνο στον Άγιο, «ο άγιος δεν ξεχωρίζει Ρωμιούς από αλλόθρησκους και τους φροντίζει όλους». Γι’ αυτό και εκείνοι του ζητούν ό,τι έχουν περισσότερο ανάγκη.

 

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, άνδρες, γυναίκες και παιδιά ανεβαίνουν προς το μοναστήρι κρατώντας στα χέρια κουβάρια κλωστής, την οποία ξετυλίγουν μέχρι να φτάσουν στην είσοδο της εκκλησίας. Όσο ανεβαίνουν δεν επιτρέπεται να μιλούν, μόνον όταν κατεβαίνουν και αφού έχουν κάνει την ευχή που θέλουν να τους πραγματοποιήσει ο Άγιος. Την ευχή την γράφουν σε χαρτί και την αφήνουν στη μονή. Κάποιοι πάλι, δένουν μικρές κορδέλες ή μαντίλια στα κλαδιά των δέντρων και αφήνουν σημειώματα ή ζωγραφιές.

«Αϊ-Γιώργη μου, κάνε καλά τον πατέρα μου», «Αϊ- Γιώργη μου, κάνε τους γονείς μου να ξαναγαπήσουν», «Αϊ- Γιώργη μου, βοήθησέ με να εισαχθώ στο πανεπιστήμιο», «Αϊ-Γιώργη μου, βοήθησε με να βρω εργασία και να αποκτήσω σπίτι».

Τα παραπάνω είναι λίγες από τις χιλιάδες παρακλήσεις που γίνονται στον Αγιο Γεώργιο τον Κουδουνά στην Πριγκιπόνησο, από προσκυνητές όλων των εθνοτήτων και θρησκειών. Κυρίως όμως από Tούρκους, μουσουλμάνους.

Το μοναστήρι είναι κτισμένο το 963 μ.Χ. όταν βασίλευε ο Νικηφόρος Φωκάς και είναι αφιερωμένο στον Αγιο Γεώργιο. Λέγεται δε ότι η εικόνα του Αγίου βρέθηκε από έναν βοσκό, καθώς ήταν σκεπασμένη από μια αρμαθιά κουδούνια, γι’ αυτό πήρε την ονομασία «Κουδουνάς».

Κατά την παράδοση και μέχρι σήμερα όσοι κάνουν τάμα παίρνουν ένα «κουδουνάκι» και όταν υλοποιείται το τάμα τους το επιστρέφουν, φέρνοντας στο μοναστήρι λάδι, χρήματα κ.λπ.

Κάθε χρόνο το επισκέπτονται 250.000 άτομα, κυρίως Τούρκοι, ενώ το μοναστήρι γιορτάζει δύο φορές το χρόνο. Του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Θέκλας.

Φωτογραφία από εορτασμό στον Άγιο Γεώργιο Κουδουνά της Πριγκήπου το 1953

Πληροφορίες:

Πηγή: Περιοδικό “Ενοριακή Ευλογία” “του Ι. Ν.Αγίου Νικολάου Πευκακίων, τεύχος 144-145

Διαδώστε: