06/12/2019 06/12/2019 Της Ναταλίας Δανδόλου Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία τιμούν σήμερα 6 Δεκεμβρίου τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, ενός αγίου άρρηκτου δεμένου με την παράδοση και την ιστορία αυτού του τόπου. Για τους Έλληνες της διασποράς ο Άγιος Νικόλαος έχει μια ιδιαίτερη σημασία, κυρίως ως προστάτης της ναυτοσύνης, ενώ για τους Αμερικανούς η σημερινή εορτή έχει...
06 Δεκεμβρίου, 2019 - 8:02

O Αγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν- Η λαμπρή ιστορία μέχρι την 11/9 , οι δύσκολες μέρες και το στοίχημα του 2021

Διαδώστε:
O Αγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν- Η λαμπρή ιστορία μέχρι την 11/9 , οι δύσκολες μέρες και το στοίχημα του 2021

Της Ναταλίας Δανδόλου

Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία τιμούν σήμερα 6 Δεκεμβρίου τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, ενός αγίου άρρηκτου δεμένου με την παράδοση και την ιστορία αυτού του τόπου. Για τους Έλληνες της διασποράς ο Άγιος Νικόλαος έχει μια ιδιαίτερη σημασία, κυρίως ως προστάτης της ναυτοσύνης, ενώ για τους Αμερικανούς η σημερινή εορτή έχει κι έναν ιδιαίτερο συμβολισμό.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν στο Μανχάταν  θα έπρεπε να συνδέεται με την αγιότητα, την ειρήνη και την προσευχή ωστόσο όπως επισημαίνει στην εγκύκλιό του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος,  «συνδέεται με το χρέος, τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση»

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έθεσε ως βασικό του στόχο την εξυγίανση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής και κύριο μέλημά του την αποπεράτωση του ναού.

Τα εμπόδια μοιάζουν να έχουν  ξεπεραστεί,  εργασίες έχουν ξαναρχίσει…  και οι δωρεές φθάνουν. Το στοίχημα; Τα θυρανοίξια να γίνουν στις 11 Σεπτεμβρίου του 2021, είκοσι χρόνια μετά μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Διδύμους Πύργους

«Πρέπει να ξαναρχίσουμε την ανοικοδόμηση του ναού άμεσα, και να ανοίξουμε τις θύρες του την 11η Σεπτεμβρίου του 2021 προς τιμή εκείνων οι οποίοι χάθηκαν εκείνη την αποφράδα ημέρα, αλλά και ως ξεκίνημα της εκατονταετηρίδας της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής» είχε δηλώσει τον περασμένο Οκτώβριο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στην πρώτη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης

«Υπάρχουν προκλήσεις παντού γύρω μας. Ο Χριστιανισμός δέχεται επίθεση, οι Αμερικανοί χάνουν την εμπιστοσύνη και την πίστη τους στη θρησκεία και η δική μας Αρχιεπισκοπή έχει υποφέρει από έλλειψη διαφάνειας, έλλειψη χρημάτων, αλλά και έλλειμμα εμπιστοσύνης. Αυτό που θέλουμε και χρειαζόμαστε για την Αρχιεπισκοπή μας είναι διαφάνεια» υποστήριξε

Μια ιστορία δεμένη με τον ελληνισμό της ΝΥ

Ο ελληνορθόδοξος ναός του αγίου Νικολάου βρισκόταν στην οδό Liberty απέναντι από τον Νότιο Πύργο του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου. Καταστράφηκε εντελώς στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 όταν ο νότιος πύργος κατέρρευσε. Ήταν το μόνο κτήριο που καταστράφηκε από την επίθεση και δεν ανήκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Το κτήριο που στέγασε την εκκλησία κτίστηκε περίπου το 1832. Το 1916 Ελληνοαμερικανοί μετανάστες συνέστησαν το ποίμνιο του αγίου Νικολάου και το 1922 ξεκίνησαν να τελούνται ακολουθίες στην τοποθεσία της οδού Liberty. Το κτήριο του ναού είχε μήκος 17,07 μέτρα, πλάτος 6,71 μέτρα και ύψος 10,67 μέτρα (56 × 22 × 35 πόδια) ενώ φαινόταν μικροσκοπικό μπροστά στους 110 ορόφους των Δίδυμων Πύργων, που ολοκληρώθηκαν το 1972 και το 1973. Παρά το μικρό του μέγεθος και την ασυνήθιστη τοποθεσία του, η εκκλησία είχε προ των επιθέσεων ένα αφοσιωμένο ποίμνιο περίπου 70 οικογενειών, καθοδηγούμενο από τον πατέρα Ιωάννη Ρώμα. Τις Τετάρτες ο ναός ήταν ανοικτός στο κοινό και πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και εργαζομένων από τα γραφεία των πύργων και μη ελληνορθοδόξων, έρχονταν στον ήσυχο χώρο λατρείας για συγκέντρωση και προσευχή.

Το θαύμα με τις εικόνες που σώθηκαν

Ανάμεσα στα πολυτιμότερα αντικείμενα που είχε ο ναός στην κατοχή του ήταν κάποια μέρη από τα λείψανα του αγίου Νικολάου, της αγίας Αικατερίνης και του αγίου Σάββα, τα οποία είχαν δωριστεί στην εκκλησία από τον Νικόλαο τον Β΄, τον τελευταίο τσάρο της Ρωσίας. Αυτά τα λείψανα έβγαιναν από τις οστεοθήκες τους την ήμερα του εορτασμού του αντίστοιχου αγίου ή αγίας για προσκύνηση. Μετά τις επιθέσεις τα λείψανα χάθηκαν και δεν ξαναβρέθηκαν.

Ο ναός θάφτηκε εντελώς από την κατάρρευση του νότιου πύργου. Κανένας δεν ήταν μέσα στον ναό τη στιγμή της καταστροφής. Ελάχιστα από τα περιεχόμενά του διασώθηκαν. Τελικά ανάμεσα σε ό,τι βρέθηκε ήταν οι κατεστραμμένες εικόνες του αγίου Διονυσίου Ζακύνθου και της Ζωοδόχου Πηγής καθώς και μερικά άλλα λατρευτικά αντικείμενα

 

 

Η θεμελίωση του ναού

Ακολούθησαν δέκα ολόκληρα χρόνια τριβών και διαπραγματεύσεων μέχρι το 2011 όταν τελικώς άνοιξε ο δρόμος και αποφασίστηκε το ακριβές σημείο, όπου ανεγείρεται ο ναός, στο ανατολικό άκρο του Λίμπερτι Παρκ. Η θεμελίωση έγινε τον Οκτώβριο του 2014.

 

Στα τέλη Αυγούστου του 2015 έπεσε το πρώτο μπετόν για την υλοποίηση ενός έργου, που σχεδίασε ο Ισπανός αρχιτέκτονας και μηχανικός, Σαντιάγκο Καλατράβα.

Όπως έγραψαν οι New York Times, η ανοικοδόμηση της μικρής ορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, που μέχρι την κατάρρευσή της την αποφράδα 11η Σεπτεμβρίου του 2001, βρισκόταν στην οδό Τσένταρ 255 εξελίχθηκε σε ένα από πλέον πολύπλοκα προγράμματα αποκατάστασης στην περιοχή.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων