Ο Αναστασιάδης απένειμε το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς στον Τ. Χατζηδημητρίου
Το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στον Τάκη Χατζηδημητρίου, τέως πρόεδρο της Δικοινοτικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Χατζηδημητρίου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη «μεγάλη τιμή» και ανέφερε πως «η βράβευση αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που για 14 χρόνια εργάζεται για τη διάσωση των μνημείων της Κύπρου».
Στην ομιλία του κατά την έναρξη της τελετής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως το μετάλλιο απονέμεται στον κ. Χατζηδημητρίου «ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης και εκτίμησης της πολύπλευρης δράσης και πολυετούς προσφοράς του προς την πατρίδα, όπως επίσης και της υψηλής του συνεισφοράς στη διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», συμπληρώνοντας πως «πρόκειται για μία δίκαιη τιμή σε ένα συνεπή πολιτικό, έναν ανιδιοτελή πολίτη αυτής της χώρας, έναν Κύπριο που αγωνίζεται για μια πατρίδα χωρίς συρματοπλέγματα, μία πατρίδα στην οποία θα οικοδομούμε γέφυρες συνεννόησης και αλληλοκατανόησης».
Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την πλούσια δραστηριότητα του κ. Χατζηδημητρίου, η οποία του επέτρεψε «να συνδέσει στενά το όνομά του με τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ιδιαιτέρως με τον διορισμό του στη θέση του Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, αμέσως μετά την ίδρυσή της το 2008», υπογραμμίζοντας πως «στην προσπάθεια ή το όραμα του ορθότερα, και παρά τα όποια εμπόδια και δυσκολίες, μέσα από τις αδιάκοπες, ειρηνευτικές δραστηριότητες των εθελοντών εμπειρογνωμόνων που απαρτίζουν την Επιτροπή, επιτεύχθηκε η από κοινού αναστήλωση και αποκατάσταση πέραν των 90 μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές αλλά και την κατεχόμενη πατρίδα μας».
Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στην από κοινού απονομή του Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη το 2015 στον Τάκη Χατζηδημητρίου και τον ομόλογό του Αλί Τουνσάι, ενώ ξεχώρισε και τη διάκριση που έλαβε στον κ. Χατζηδημητρίου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην κατηγορία Προσφοράς στην Πολιτιστική Κληρονομιά, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Βενετία.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως η αφοσιωμένη προσπάθεια του Τάκη Χατζηδημητρίου ως Επικεφαλής της ελληνοκυπριακής πλευράς της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής «δείχνει τον δρόμο της συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας και να διασφαλίσουμε ένα ελπιδοφόρο και δημιουργικό μέλλον για τις επόμενες γενεές», ενώ διαβεβαίωσε πως «ως Πολιτεία θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν τα μέλη της Επιτροπής».
Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδημητρίου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη «μεγάλη τιμή» και ανέφερε πως «η βράβευση αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που για δεκατέσσερα τώρα χρόνια εργάζεται για τη διάσωση των μνημείων της Κύπρου», προσθέτοντας πως «στήριγμα, έμπνευση και δύναμη του έργου της Τεχνικής Επιτροπής είναι η αγάπη του λαού μας για τα μνημεία του».
«Τα μνημεία αναζητούν τους ανθρώπους τους και οι άνθρωποι τα μνημεία τους. Και ανάμεσα στις ρωγμές και τις μεσοτοιχιές φωλιάζει η ψυχή της Κύπρου», είπε.
Αναδεικνύοντας τη συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σώμα και την τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία στη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή, καθώς και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του UNDP και των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Χατζηδημητρίου τόνισε πως «στόχος της Τεχνικής Επιτροπής μέσα στις συνθήκες που περνούμε είναι να περισώσουμε ό,τι περισώζεται και από την αλληλοσύνδεση των μνημείων να τονίζεται η ενότητα του τόπου. Το κάθε μνημείο με τη δική του ιστορία και όλα μαζί να εκφράζουν την αληθινή και συνολική Ιστορία της Κύπρου».
Κλείνοντας, ο βραβευθείς σημείωσε πως «αλληλένδετη με την πάλη για τη διάσωση των μνημείων είναι και αυτή της διάσωσης του λαού, που αποτελεί την πηγή του πολιτισμού», υπογραμμίζοντας πως «κάθε μνημείο που συντηρείται είναι ένα μικρό φως που ξεπερνά το σκοτάδι της τραγωδίας του τόπου και σπέρνει την ελπίδα για την αυριανή ειρηνική και πολυπολιτισμική Κύπρο».
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.