Επικαιρότητα
17 Μαΐου, 2023

Ο Αθανάσιος Μαρτίνος Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Διαδώστε:

Είναι ένας χαρακτήρας φύσει και θέσει σεμνός. Σίγουρα θα ήθελε να αποφεύγει τις βραβεύσεις, αλλά αυτό είναι σχεδόν αδύνατο δεδομένου του φιλανθρωπικού έργου του σε κάθε έκφανση της ζωής στη χώρα μας, από την παιδεία, την υγεία και τον πολιτισμό, στην εκκλησία και τον δημόσιο χώρο. Αυτή τη φορά βέβαια δεν θα μπορούσε εύκολα να αρνηθεί την τιμή που αποδόθηκε στο πρόσωπό του, μιας και η πρωτοβουλία δεν αφορούσε μόνον το ευ πράττειν αλλά την ίδια την επαγγελματική του πορεία στη ναυτιλία. Πριν από λίγες ημέρες σε μια λιτή τελετή ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς, σύμφωνα με απόφαση της Συγκλήτου του ιδρύματος, έπειτα από εισήγηση του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών.

Ήταν μια χειρονομία που φιλοδοξεί να προβάλει ένα παράδειγμα ήθους και προσφοράς στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στα νέα παιδιά της χώρας που έχουν ανάγκη όχι μόνον από γνώση αλλά και από πρότυπα.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από νωρίς, και έδωσαν το «παρών» οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πειραιώς, Γλυφάδας και Σπάρτης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, προσωπικότητες της ναυτιλιακής κοινότητας και η Πρόεδρος της ‘Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο πρύτανης, καθηγητής Μιχάλης Σφακιανάκης, που υπογράμμισε ότι μέσα από αυτήν τη διάκριση αναδεικνύεται η συνολική προσφορά του εφοπλιστή, ενώ ο Κοσμήτωρ της Σχολής, καθηγητής Αγγελος Παντουβάκης, αναφέρθηκε στον χαρακτήρα του τιμωμένου.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιχάλης Σφακιανάκης

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, καθηγητής Γιάννης Θεοτοκάς, μίλησε περισσότερο για την επαγγελματική σταδιοδρομία του Θανάση Μαρτίνου, ως ηγετική μορφή στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια ναυτιλία.

Ο ίδιος ο Επίτιμος Διδάκτωρ έκανε μια πολύ σύντομη αλλά μεστή ομιλία στην οποίαν άγγιξε όλες τις πτυχές της επαγγελματικής αλλά και της προσωπικής του ζωής. Εργάζεται σκληρά στον ίδιο τομέα εδώ και μισό αιώνα υιοθετώντας αρχές και αξίες από τους γονείς του, τον παλαιοπώλη Γιάννη Μαρτίνο και την Αθηνά (Νουνού), η οποία με τόλμη ξεκίνησε το θαλάσσιο επιχειρείν της οικογένειας.

Το ζεύγος Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου με τα ανίψια τους

Εξ απαλών ονύχων έβαλε τους τρεις γιους της στις προκλήσεις του ανταγωνισμού και τους άφησε να σταθούν στα πόδια τους και να παίρνουν οι ίδιοι τις αποφάσεις για το μέλλον τους.

Σήμερα οι πέντε εταιρείες της οικογένειας Μαρτίνου διαχειρίζονται 290 πλοία, με 1.000 εργαζομένους. Εκτός από τη μητέρα του, ο Θανάσης Μαρτίνος υπογράμμισε την τεράστια υποστήριξη της συζύγου του αλλά και των θυγατέρων του. Όσο για την επιτυχημένη πορεία της πατρίδας μας στη ναυτιλία η εξήγηση κατά τον τιμώμενο είναι απλή: «Το συγκριτικό πλεονέκτημα των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων είναι το DNA των Ελλήνων. Τα στελέχη μας διακρίνονται για την ευστροφία τους, την ευελιξία τους και το φιλότιμό τους, ελληνική λέξη που δεν απαντάται σε άλλες γλώσσες».

Το ζεύγος Ανδρέα και Αλεξάνδρας Μαρτίνου.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου Πειραιώς για την τελετή αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα του Αθανασίου Μαρτίνου:

Την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 και ώρα 16:30, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, διοργάνωσε την τελετή αναγόρευσης του Αθανασίου Γ. Μαρτίνου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας.

Η τελετή ξεκίνησε με την προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητή Μιχαήλ Σφακιανάκη και τον Κοσμήτορα της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, Καθηγητή Άγγελο Παντουβάκη και ακολούθησε η παρουσίαση του έργου του τιμωμένου (Laudatio) από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Καθηγητή Γιάννη Θεοτοκά.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης στην εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Πειραιώς τιμά μια ηγετική μορφή της ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και έναν άνθρωπο πρότυπο. Ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα που απονέμεται στον Θανάση Μαρτίνο συνοψίζει την συνολική προσφορά του στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα αλλά και την σημαντική κοινωνική προσφορά του μέσω της υποστήριξης δομών και τη συνεχόμενη και ουσιαστική συνδρομή στην παιδεία, τις επιστήμες και τον πολιτισμό. Ο Θανάσης Μαρτίνος είναι ο Έλληνας, που δήλωσε παρόντας, στις ώρες της μεγάλης ανάγκης καθώς η χώρα ζούσε μια υπερδεκαετή κρίση επιχειρηματικότητας και αξιών, μια κρίση προτύπων. Προέτρεψε δε τους φοιτητές να εμπνευστούν και να αντλήσουν μαθήματα ζωής, ώστε να χαράξουν τη δική τους πορεία, αφήνοντας το στίγμα τους στις επόμενες γενιές.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, Καθηγητής Άγγελος Παντουβάκης στην προσφώνησή του εξήρε την μετριοπάθεια και τη σεμνότητα του τιμώμενου, που υπηρέτησε άριστα τις καταβολές του, την κουλτούρα του, την οικογένειά του και τον τόπο του. Σεμνό υπηρέτη και λειτουργό της αξίας του μέτρου, που αναδεικνύει με σεβασμό τους ανθρώπους, τις αξίες τους και τις ιδιαιτερότητές τους, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί με αγάπη προς όφελος του κοινού καλού.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Καθηγητής Γιάννης Θεοτοκάς παρουσίασε το έργο (Laudatio) του Αθανασίου Μαρτίνου, διακεκριμένου εφοπλιστή που έχει συμβάλει με την επιχειρηματική δράση του στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας, αλλά και προσωπικότητας με σημαντική κοινωνική δράση και προσφορά στην ανάπτυξη της χώρας και σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, η έρευνα και ο πολιτισμός.

Η τελετή αναγόρευσης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Αθανασίου Μαρτίνου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο και το Τμήμα για την τιμή, που του επιφύλαξαν παρατήρησε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελληνικής ναυτιλίας είναι το ίδιο το DNA των Ελλήνων. Η ευστροφία η ευελιξία και το φιλότιμο, η στρατηγική διαχείριση των κρίσιμων αποφάσεων, η συνεχής τους παρουσία και η διοίκηση δια του παραδείγματος μετατρέπει τη μικρή σε μέγεθος Ελλάδα σε μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη. Η μόρφωση στελεχών, που το Πανεπιστήμιο Πειραιώς έχει αναλάβει με τόση επιτυχία τα τελευταία πενήντα χρόνια, συμβάλει σημαντικά καθώς οι απόφοιτοι του διαπρέπουν σε εταιρίες ανά τον κόσμο.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γεώργιος Κώτσηρας, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου και πλήθος βουλευτών και υψηλόβαθμων στελεχών της Κεντρικής Διοίκησης.

Με την παρουσία τους μας τίμησαν οι Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. κ. Σεραφείμ, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. κ. Ευστάθιος, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. κ Αντώνιος.

Παρόντες, η Πρόεδρος της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, ο Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, η Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ευαγγελία-Ελισάβετ Κουλουμπίνη, ο Υποναύαρχος Ιωάννης Πάττας ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο ταξίαρχος Νικόλαος Χολέβας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ και ο Σμήναρχος Αλέξανδρος Τσουκαλάς ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, ο Αρχηγός του Λιμενικού Αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης και ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Υποναύαρχος Χρήστος Σασιάκος ΠΝ.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πειραιά Δημήτρης Καρύδης .

Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Κίντζιος.

Τον τομέα της Ελληνικής Ναυτιλίας εκπροσώπησαν η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, πλήθος πλοιοκτητών και εκπροσώπων των Συλλογικών τους οργάνων και διακεκριμένων στελεχών εταιριών και φορέων.

(Με πληροφορίες από kathimerini.gr)

Διαδώστε: