Τιμή στους 14 πατριώτες που εκτελέστηκαν στην Ευκαρπία πριν από 78 χρόνια (31 Ιουλίου 1944) από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις απέδωσε ο δήμος Παύλου Μελά. Η τελετή, που πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο, 30 Ιουλίου, ξεκίνησε με δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Χρυσοστόμου της Ευκαρπίας και συνεχίστηκε στο Μνημείο των 14 παλληκαριών. Παρουσία του προξένου του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Carsten Müller, εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και συγγενών των θυμάτων, τελέστηκε και η επιμνημόσυνη δέηση.
«Τιμούμε σήμερα τους 14 πεσόντες ήρωες και μέσα από την ιστορική αναδρομή και τη βαριά κληρονομιά, αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε ύψιστο καθήκον να παραμείνουμε ενωμένοι στους σημερινούς δύσκολους καιρούς με τις ατέλειωτες προκλήσεις των γειτόνων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, που υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι «σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση του κράτους, ο δήμος Παύλου Μελά δημιουργεί Μουσείο Εθνικής Αντίστασης μέσα στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, στο εμβληματικό κτήριο Α2, έναν τόπο ιστορικής μνήμης».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι «Η Εθνική Αντίσταση, η Ιστορία, διδάσκουν, συνθέτουν, ΕΝΩΝΟΥΝ και στέλνουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για ένα καλύτερο, χωρίς πολέμους, ειρηνικό και πιο δίκαιο κόσμο για τα παιδιά μας».
Στην ομιλία του, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παντελής Νιγδέλης, υπενθύμισε ιστορίες ανδρείας και αντίστασης στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, στα Καλάβρυτα, στις φυλακές Λιβαδειάς, στο Δίστομο, στον Χορτιάτη και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα γεγονότα της Ευκαρπίας:
«Μετά τη μάχη της Κρήτης, οι Γερμανοί έφεραν στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά, πολλούς Εγγλέζους αιχμαλώτους. Επειδή η Ευκαρπία ήταν το κοντινότερο μέρος στο στρατόπεδο, οι συμπατριώτες μας αντιστασιακοί είχαν μέλημα να βοηθούν τους αιχμαλώτους και να τους δραπετεύουν με κίνδυνο της ζωής τους. Έτσι γλίτωσαν Εγγλέζους, Ρώσους και Σέρβους. Άλλες φορές μερικοί μεμονωμένοι αιχμάλωτοι που δραπέτευαν τη νύχτα, χτυπούσαν μια Ευκαρπιώτικη πόρτα, να τους δώσει βοήθεια. Όταν η Γερμανία ήταν ακόμη στις δόξες της, οι αγωνιστές της Ευκαρπίας προσέφεραν πάλι με το δικό τους κίνδυνο, στέγη και ψωμί, σε τραυματισμένους αντάρτες και κυνηγημένους πατριώτες.
Έτσι η Ευκαρπία πρωτοστατούσε σε κάθε χτύπημα και σαμποτάζ των κατακτητών μέχρι τη μαύρη μέρα της 31ης Ιουλίου του 1944.
Ξημερώματα, ισχυρές Γερμανικές δυνάμεις κύκλωσαν την Ευκαρπία. Συγκέντρωσαν τους κατοίκους στην πλατεία και με έναν κατάλογο ζήτησαν 17 ονόματα πατριωτών. Από αυτούς εντόπισαν τους 14 τους συγκέντρωσαν και μάταια τους ανέκριναν για να μαρτυρήσουν τους συνεργάτες τους. Από εκεί τους οδήγησαν εδώ, στο Μνημείο και τους εκτέλεσαν, προσθέτοντας μια ακόμη θηριωδία στην ατέλειωτη λίστα των ομαδικών και ατομικών εκτελέσεων της περιόδου 1941-1944».
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και ο πρώην Βουλευτής και εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), Τριαντάφυλλος Μηταφίδης που επικεντρώθηκαν στο εθνικό ζήτημα των Γερμανικών Οφειλών και την οφειλόμενη απόδοση δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι «όσο δεν αποδίδεται Δικαιοσύνη για τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όσο δεν τιμωρούνται οι θύτες και δεν αποζημιώνονται τα θύματα, διατρέχουμε τον κίνδυνο επανάληψης των εγκλημάτων αυτών. Ο αγώνας μας για Μνήμη και Δικαιοσύνη είναι αγώνας που αποτελεί γέφυρα Ειρήνης των Λαών. Αγώνας για την ηθική και δημοκρατική θωράκιση της Ευρώπης, που καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρος σε μία περίοδο πολέμου και επανεμφάνισης ακροδεξιών, εθνικιστικών, φασιστικών και ναζιστικών μορφωμάτων».
Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος, κατά το κλείσιμο της τελετής.
Τα ονοματεπώνυμα των 14 παλληκαριών της Ευκαρπίας
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΓΑΠΟΓΛΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΤΖΕΜΟΓΛΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΛΕΦΕΣΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ
ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΡΜΑΚΛΗΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΤΕΝΕΚΕΤΖΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΙΝΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΝΟΣ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΚΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΧΤΣΙΔΗΣ