26/06/2024 26/06/2024 Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 24 Ιουνίου 2024, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο δημοσιογράφος  Γιώργος Ηλιάδης. Ο εκλιπών υπήρξε κατά σάρκα ανιψιός του Αγίου Φιλουμένου του Κυπρίου που μαρτύρησε στο Φρέαρ του Ιακώβ το 1979. Ο μακαριστός Γεώργιος είχε μιλήσει για τη σχέση του με τους μακαριστούς κατά σάρκα θείους του,...
26 Ιουνίου, 2024 - 11:06
Τελευταία ενημέρωση: 26/06/2024 - 11:13

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Ηλιάδης και η μαρτυρία του για τον Άγιο Φιλούμενο και τον Γέροντα Ελπίδιο

Διαδώστε:
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Ηλιάδης και η μαρτυρία του για τον Άγιο Φιλούμενο και τον Γέροντα Ελπίδιο

Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 24 Ιουνίου 2024, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο δημοσιογράφος  Γιώργος Ηλιάδης. Ο εκλιπών υπήρξε κατά σάρκα ανιψιός του Αγίου Φιλουμένου του Κυπρίου που μαρτύρησε στο Φρέαρ του Ιακώβ το 1979.

Ο μακαριστός Γεώργιος είχε μιλήσει για τη σχέση του με τους μακαριστούς κατά σάρκα θείους του, Γέροντα Ελπίδιο και Ιερομάρτυρα Φιλούμενο. Τη μαρτυρία καταγράφει ο Κλείτος Ιωαννίδης στο βιβλίο του “Γεροντικό του 20ου αιώνος”, Εκδόσεις Νεκτ. Παναγόπουλος.

Ανέφερε ο Γιώργος Ηλιάδης για τη γνωριμία του με τους πατέρες: 

“Τους μακαριστούς θείους, πατέρες Ελπίδιο και Φιλούμενο πρωτογνώρισα το καλοκαίρι του 1952.

Εγώ, τότε, ήμουν μαθητής του δημοτικού και θυμάμαι, σαν νάταν χτες, την εντύπωση που μας είχαν κάνει. Ήσαν πράοι, καλοσυνάτοι, χαρούμενοι και ταυτόχρονα σοβαροί. Όταν μας μιλούσαν ή μας κοίταζαν, αυτό που εισπράτταμε ήταν μια απέραντη αγάπη.

Από το 1952 μέχρι του θανάτου του, τον πατέρα Φιλούμενο δεν τον ξανασυνάντησα. Μετά την άγρια δολοφονία του ζήτησα και πήρα ένα μικρό κομμάτι από το ράσο που φορούσε την ώρα που τον σκότωσαν. Το μικρό αυτό μαύρο ύφασμα, το οποίο χάρισα στο γιο μου, ευωδιάζει συνεχώς.

Τον πατέρα Ελπίδιο, μετά το 1952, τον ξανασυνάντησα το 1959, εκείνος τότε, εφημέριος στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο κι εγώ φοιτητής. Όποτε με συναντούσε μου έδινε να διαβάζω πατερικά κείμενα και στην επόμενη συνάντηση με εξέταζε, για να δει αν τα είχα διαβάσει.

Αργότερα τον είδα μερικές φορές, όταν ήταν ηγούμενος Μαχαιρά.

Όμως, τότε, η σχέση μου με την Εκκλησία δεν ήταν αυτή που είναι σήμερα. Σήμερα μπορώ να κατανοήσω την αγιότητα και την ταπεινότητα των δύο θείων μου, δυστυχώς, όμως, για μένα, έχουν φύγει και οι δύο”. 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων