31/10/2019 31/10/2019 Το πρωί της Τετάρτης 30 Οκτωβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος Γουέαρ, ως επικεφαλής ομάδας Βρετανών προσκυνητών που επισκέπτονται τις τελευταίες ημέρες την Ιερά Μητρόπολή Μονεμβασίας και Σπάρτης, συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο στο γραφείο του. Ακολούθως μετέβη με τον σεπτό Ποιμενάρχη στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας, όπου ήδη γινόταν ξενάγηση στους...
31 Οκτωβρίου, 2019 - 16:20
Τελευταία ενημέρωση: 31/10/2019 - 16:27

Ο Διοκλείας κ. Κάλλιστος Γουέαρ στην Ι.Μ. Σπάρτης

Διαδώστε:
Ο Διοκλείας κ. Κάλλιστος Γουέαρ στην Ι.Μ. Σπάρτης

Το πρωί της Τετάρτης 30 Οκτωβρίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος Γουέαρ, ως επικεφαλής ομάδας Βρετανών προσκυνητών που επισκέπτονται τις τελευταίες ημέρες την Ιερά Μητρόπολή Μονεμβασίας και Σπάρτης, συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο στο γραφείο του.

Ακολούθως μετέβη με τον σεπτό Ποιμενάρχη στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας, όπου ήδη γινόταν ξενάγηση στους επισκέπτες. Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Διοκλείας εξέφρασε την χαρά του, αφενός επειδή επισκέπτεται – για άλλη μια φορά – την ευλογημένη γη της Λακεδαίμονος, αφετέρου επειδή είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας με τον οποίο τον συνδέει ισχυρός πνευματικός δεσμός.

 

 

 

 

 

 

Από την πλευρά του ο Σεβ. Ποιμενάρχης καλωσόρισε αρχικά τους προσκυνητές, αναφέρθηκε στην ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεώς και ιδιαίτερα του Βυζαντινού Μυστρά, ενώ ευχήθηκε η διαμονή τους στον τόπο μας να είναι ευχάριστη και ωφέλιμη. Επίσης εκθείασε τον Σεβ. Μητροπολίτη Διοκλείας για το πλούσιο πνευματικό του έργο και την εν γένει παρουσία του στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Επιπλέον επισήμανε την καθοριστική, για την πνευματική πορεία του κ. Καλλίστου, επίσκεψη που είχε στον Μυστρά το 1954, σε ηλικία 20 ετών, όταν και άρχισε να μελετά επισταμένως την ιστορία του Βυζαντίου αποφασίζοντας τελικά να ασπαστεί την Ορθοδοξία. Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του, πρόσφερε στον Σεβασμιώτατο κ. Κάλλιστο, ως ανάμνηση της επίσκεψής του, ένα εγκόλπιο και ένα αρχιερατικό μπαστούνι.

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια, οι επισκέπτες μετέβησαν στο κτίριο παραπλεύρως του Επισκοπείου. Αρχικά ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της Εκκλησιαστικής Βιβλιοθήκης από τον Επιμελητή της κ. Βασίλειο Κουδούνη. Ακολούθως επισκέφθηκαν το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης, όπου ξεναγήθηκαν από τον Επιμελητή του κ. Δημήτριο Μπαγιώκο έχοντας την ευκαιρία να θαυμάσουν την συλλογή πολύτιμων κειμηλίων της τοπικής Εκκλησίας. Την προηγούμενη ημέρα η ομάδα των προσκυνητών ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά. Στο πρόγραμμά της περιελάμβανε επίσης επισκέψεις στις Ιερές Μονές Ζερμπίτσης και Γόλας.

 

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΙΟΚΛΕΙΑΣ

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος Γουέαρ γεννήθηκε στο Μπαθ, Σόμερσετ, της Αγγλίας το 1934. Ήταν λαϊκός Αγγλικανός μέχρι το 1958 οπότε σε ηλικία 24 ετών, βαπτίσθηκε Ορθόδοξος Χριστιανός και έγινε δεκτός στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος λαμβάνοντας το όνομα Κάλλιστος. Το 1966 χειροτονήθηκε ιερέας και Αρχιμανδρίτης και εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο. Το 1982 αναδείχθηκε Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Από το 1983 ηγείται του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ορθόδοξης Πνευματικότητας <<Η Αγία Θεοσέβεια>>. Το 1966 ίδρυσε την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Αγίας Τριάδος στην Οξφόρδη. Από το 1973 συμμετέχει, ως μέλος, στην Επιτροπή Διαλόγου Ορθοδόξων – Αγγλικανών. Είναι πρόεδρος της Οικουμενικής Οργάνωσης <<Blessed Virgin Mary>> και είναι συνεκδότης του περιοδικού <<Subornst>>.

Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Westminster School του Λονδίνου, σπούδασε φιλολογία και θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό με τη διάκριση First Class Honours και τελικά το 1965 το διδακτορικό, με θέμα τα Ασκητικά έργα του Μάρκου του Ερημίτη. Το 1959 – 1960 διδάσκει ως Jane Eliza Procter Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το 1966 εκλέγεται και διορίζεται Spalding Lecturer in Eastern Orthodox Studies στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μέχρι το 2001, διδάσκοντας κλασική και βυζαντινή φιλοσοφία και Ορθόδοξη θεολογία. Το 1970 εκλέγεται Fellow του Pembroke College της Οξφόρδης, και το 1971 ονομάζεται Senior Denyer and Johnson Scholar του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ως επισκέπτης καθηγητής έχει διδάξει στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης το 2006.

Έχει αναγορευθεί διδάκτωρ επίτιμος στο Πανεπιστήμιο Cluj-Napoca της Ρουμανίας, στο Lawrence University του Wisconsin των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας, στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου, στο Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών το 2007. To 2008 αναγορεύθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Τον Ιούνιο του 2015 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Τα βιβλία του, που έχουν σημειώσει εξαιρετική επιτυχία, είναι τα εξής:

– The Orthodox Church, 2nd ed. Pelican, 1993
– The Orthodox Way Mowbray, 1979
– The Lenten Triodion, Tr. Mother Mary and Archimandrite Kallistos Ware St. Tikhon’s Seminary Press, 2002,
– The Inner Kingdom: Collected Works, Vol. 1 St Vladimir’s Seminary Press, 2000
– In the Image of the Trinity: Collected Works, Vol. 2 St Vladimir’s Seminary Press, 2006
– Communion and Intercommunion Light & Life, 1980
– How Are We Saved?: The Understanding of Salvation in the Orthodox Tradition Light & Life, 1996
– Praying with Orthodox Tradition Abingdon, 1990
– Eustratios Argenti: A Study of the Greek Church under Turkish Rule Clarendon, 1964

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων