Επικαιρότητα
14 Ιουλίου, 2020

Ο Ερντογάν έχει τη δική του “πρωτότυπη” Ιστορία: Οι ρίζες της Αγιά Σοφιάς φθάνουν έως το 1453

Διαδώστε:

«Επαναφέροντάς την στις ρίζες της», η Τουρκία θα προστατέψει την πολιτιστική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας, όπως έκαναν οι πρόγονοί της, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ενώ θα καταστήσουμε την Αγία Σοφία ταιριαστή με την θεμελίωσή της και πάλι, θα διατηρήσουμε το χαρακτηριστικό της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο προεδρικό μέγαρο. Είναι προφανές ότι για τον Πρόεδρο της Τουρκίας, οι ρίζες της Αγιά Σοφιάς φθάνουν έως το 1453, αγνοώντας όλους τους παραπίσω αιώνες και τη χρήση του ναού ως χριστιανικού.

«Μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε μουσείο (το 1934) με μια λανθασμένη απόφαση και την μετατρέπουμε ξανά σε τζαμί», πρόσθεσε ο Τούρκος Προέδρος, προκαλώντας και πάλι την έντονη αντίδραση τόσο του ελληνικού όσο και του ξένου τύπου.

Παράλληλα υποστήριξε ότι υπάρχουν τετραπλάσιοι έως πενταπλάσιοι χώροι λατρείας στην Τουρκία για μη μουσουλμάνους από ό,τι η Ευρώπη έχει για μουσουλμάνους.

«Υπάρχει κατά μέσο όρο ένας χώρος λατρείας για κάθε 460 μη μουσουλμάνους, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει κατά μέσο όρο ένας χώρος λατρείας για κάθε 2.000 μουσουλμάνους», είπε.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου.

Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Οι πρώτες συλλογικές μουσουλμανικές προσευχές θα πραγματοποιηθούν στις 24 Ιουλίου.

Νωρίτερα σήμερα η τουρκική Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε πως η Αγία Σοφία θα παραμείνει ανοικτή στους επισκέπτες εκτός από τις ώρες της μουσουλμανικής προσευχής, στη διάρκεια της οποίας οι χριστιανικές εικόνες θα πρέπει να καλύπτονται, ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων στην Τουρκία.

Οι χριστιανικές αναπαραστάσεις του ναού «δεν αποτελούν εμπόδιο στη διεξαγωγή των προσευχών», υπογράμμισε η τουρκική αρχή.

 

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Η Τουρκία απορρίπτει τη λέξη «καταδίκη»

 

 

«Είμαστε εναντίον των μονομερών κυρώσεων, δεν θα υποκύψουμε σε αυτό», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ σε κοινή συνέντευξή του με τον Μαλτέζο ομόλογό του Εβαρίστ Μπαρτόλο, ενώ είπε ότι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε διάλογος με την Ελλάδα.

Όπως είπε στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας στην οποία συμμετείχε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και άλλοι αξιωματούχοι του τουρκικού ΥΠΕΞ. Για την Αγία Σοφία ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία απορρίπτει τη λέξη «καταδίκη» που χρησιμοποίησε η ΕΕ για την Αγία Σοφία.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για την Αγία Σοφία, ανέφερε ότι «όπως έχω πει και προηγουμένως εάν ο Μπορέλ έλεγε ‘θα ήταν καλύτερα να μην είχε ανοίξει’ θα το σεβόμουν. Αν έλεγε ΄θα ήταν καλύτερα να έμενε μουσείο’ και πάλι θα το σεβόμουν, αλλά τη λέξη ‘καταδίκη’ εμείς την απορρίπτουμε».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν επίσης μνημεία στην Ισπανία που χτίστηκαν ως τζαμιά και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε εκκλησίες. Τώρα κι εμείς πρέπει να πούμε στην Ισπανία ‘μετατρέψτε τα σε τζαμιά, σας καταδικάζουμε; Επιπλέον αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως ενώ η Τουρκία είναι τόσο εποικοδομητική στο θέμα της Αγίας Σοφίας, δεν είναι σωστή στάση να την καταδικάζουν.

 

 

Στο μεταξύ, σε ένα ακόμα παραλήρημα προκλητικών δηλώσεων, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας προς τα στελέχη του κόμματός του, είπε ότι «ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν ο ηγέτης των Ορθοδόξων Χριστιανών, ο κυβερνήτης τους»

«Το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι επισκέψιμο όπως το τζαμί του Σουλτάναχμετ και το τζαμί Σουλεϊμάνιγιε και ο Σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν ηγέτης και των Ορθοδόξων» είπε και πρόσθεσε: «Η Αγία Σοφία ήταν τζαμί και μετατράπηκε σε μουσείο. Τώρα έγινε πάλι τζαμί»
Μιλώντας στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή σε όλα τα στελέχη «να φροντίσουν να κάνουν ξεκάθαρο σε κάθε τόνο και σε όλους ότι θα προστατευτεί η ιστορία της Αγίας Σοφίας και ότι οι εργασίες αλλαγής της σε τζαμί θα πραγματοποιηθούν με ιδιαίτερη σπουδή».

«Το άνοιγμα σε λατρεία της Αγίας Σοφίας είναι απόφαση του ΣτΕ. Η Αγία Σοφία δεν είναι ένας τόπος λατρείας μόνο για Μουσουλμάνους, αλλά θα είναι ανοιχτός για όλους. Θα προστατεύσουμε την Αγία Σοφία και η είσοδος θα είναι δωρεάν. Είναι κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας», υπογράμμισε.

 

Δεν πρόκειται να ρωτήσουμε την UNESCO

 

 

Εξάλλου, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στο θέμα της Αγίας Σοφίας, διαμηνύει για μία ακόμα φορά  προς τη διεθνή κοινότητα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Χουριέτ», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην Αγία Σοφία τονίζει χαρακτηριστικά ότι σε «αυτό το θέμα δεν τίθεται θέμα υποχώρησης»

«Ο πρόεδρός μας συζήτησε αυτό το θέμα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Αυτή τη στιγμή όλοι λένε ‘σεβόμαστε την απόφασή σας, αλλά ας διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά’. Εκείνοι που προηγουμένως έλεγαν ‘να μην ανοίξει ως τζαμί’, τώρα άρχισαν να το στηρίζουν. Κάποιες χώρες που δεν μπορούν να το χωνέψουν όπως η Ελλάδα, εξακολουθούν να υποστηρίζουν το αντίθετο αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση σε αυτό το θέμα», αναφέρει.

Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε τα περί ανυπαρξίας τζαμιού στην Αθήνα, θέτοντας εκ νέου θέμα «καταπίεσης» των Μουσουλμάνων της δυτικής Θράκης.

«Η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της. Δεν υπάρχει ούτε τζαμί στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Από την άλλη πλευρά, παρά τη Συνθήκη της Λωζάνης, η καταπίεση των Μουσουλμάνων στη δυτική Θράκη είναι προφανής» υποστήριξε.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της UNESCO για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας , ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήταν επίσης προκλητικός: «Δεν χρειάζεται να ενημερώσουμε την UNESCO ότι θα λειτουργήσει ως τζαμί. Δεν πρόκειται να ρωτήσουμε την UNESCO για τη λειτουργία ως τζαμί. Η σχετική σύμβαση της UNESCO, δεν είναι αντίθετη. Εξετάζοντας τη σύμβαση της UNESCO, δεν είναι απαραίτητο να λάβουμε τη γνώμη της σχετικά με τον τρόπο χρήσης ενός μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση. Αλλά παρόλα αυτά θα εξηγήσουμε τις εργασίες που θα διεξαχθούν στο εσωτερικό κι ότι δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τα κριτήρια που θέτει για την προστασία τέτοιων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς».

 

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Διαδώστε: