Ο Ερντογάν σε ρόλο «φιλάνθρωπου Σουλτάνου» οραματίζεται το μουσουλμανικό τόξο στα Βαλκάνια
Μπορεί στο εσωτερικό της χώρας του να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, έχοντας βυθίσει τον τουρκικό λαό στη φτώχια και την εξαθλίωση, ωστόσο εκτός συνόρων ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συντηρεί την νεοθωμανική του πολιτική, παρουσιάζοντας εαυτόν ως ηγέτη του Ισλάμ. Μάλιστα, δεν κρύβει τα μεγαλεπίβολα σχέδιά του για δημιουργία του μουσουλμανικού τόξου στα Βαλκάνια, με προσπάθεια προσέγγισης ακόμα και παραδοσιακά ορθόδοξων χωρών όπως είναι η Σερβία.
- Της Δέσποινας Σωτηρίου
Μια εικόνα της κατάστασης που διαμορφώνεται στην περιοχή σκιαγράφησε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με την Κοσοβάρα υπουργό Εξωτερικών Ντόνικα Γκερβάλα Σβαρτς (Donika Gërvalla – Schwarz) στην Αθήνα:
«Για τα Δυτικά Βαλκάνια, το ευρωπαϊκό κεκτημένο δηλαδή η προστασία αρχών και αξιών του Διαφωτισμού, η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η πολιτική, οικονομική, πολιτισμική πυξίδα μας», ανέφερε προσθέτοντας με νόημα:
«Δεν αποτελεί δυνατότητα η επιστροφή στο 19ο αιώνα, δεν αποτελεί δυνατότητα επιλογής ένας νεοθωμανισμός που φαίνεται να εμφανίζεται στην ευρύτερη περιοχή μας».
Το νεοθωμανικό όραμα
Την ίδια ώρα ο Σουλτάνος προσπαθεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του, με δήθεν διπλωματικές επιτυχίες στο εξωτερικό.
Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλβανία, ενώ στη συνέχεια υποδέχθηκε στην Αγκυρα τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς -θέλοντας να στείλει μήνυμα μέσω των πλέον εκδηλωτικών του συμμάχων ότι η Τουρκία είναι παρούσα στα Βαλκάνια και ισχυρή.
Κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα ο τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε βοήθεια και αντάλλαξε σειρά φιλοφρονήσεων με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα. Μάλιστα εμφάνισε τη χώρα, ως μια δύναμη παρέμβασης στα Βαλκάνια.
Μάλιστα σε μια κίνηση ενδεικτική των προθέσεών του και με υψηλούς συμβολισμούς ο τούρκος πρόεδρος, και ο αλβανός πρωθυπουργός εγκαινίασαν το αναστηλωμένο τζαμί Et’hem Bey, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια των Τιράνων.
Με τα χρήματα του τουρκικού λαού που πεινάει
Η αναστήλωση του μνημείου είχε αρχίσει τον Μάρτιο του 2018 με κεφάλαια της τουρκικής υπηρεσίας συνεργασίας και συντονισμού η οποία δηλώνει παρούσα στην Αλβανία από το 1996, «τρέχοντας» τέτοιου είδους project. Με τα χρήματα δηλαδή του τουρκικού λαού που μαστίζεται από τον υψηλό πληθωρισμό και την ένδεια
Κατά την ομιλία του, ο Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε όσους παρευρέθηκαν στα εγκαίνια, χαρακτηρίζοντας το έργο ως «στολίδι» των Τιράνων.
«Το τζαμί Et’hem Bey, που είναι κοινή ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά Τουρκίας και Αλβανίας, είναι το στολίδι των Τιράνων» είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον Εντι Ράμα.
Τουρκο-σερβική «φιλία» στην Αγκυρα
Μία ημέρα αργότερα πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκίας – Σερβίας, με τις συνομιλίες να αναφέρονται σε όλο των φάσμα των σχέσεων των δύο χωρών, με στόχο την «εμβάθυνση και την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας», περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με επίκεντρο τα Βαλκάνια.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση στην Άγκυρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τι συζήτησαν Βούτσιτς και Ερντογάν
Συζητήσαμε όλα τα βασικά περιφερειακά ζητήματα, στα οποία δώσαμε μεγαλύτερη σημασία. Είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε σταθερές, καλές και φιλικές σχέσεις διότι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας είναι καθοριστικής σημασίας» δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο πρόεδροι.
Ανέφερε ότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα που αφορούν την μουσουλμανική κοινότητα στην Σερβία και στην κατάσταση που επικρατεί στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
«Είπα στον Ερντογάν ότι η Σερβία υποστηρίζει την ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την ακεραιότητα της Σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska) εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Θα πρέπει να εργαστούμε μαζί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» δήλωσε ο Βούτσιτς.
Ο Ταγίπ Ερντογάν αποκαλώντας τον Βούτσιτς «αγαπητό φίλο» τόνισε ότι από κοινού θα εργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων και υπογράμμισε την σημασία που έχει για την Τουρκία η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Ο Ερντογάν επισήμανε ότι «η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να μειωθούν οι εντάσεις στα Βαλκάνια.
Φιλανθρωπία στο εξωτερικό
Η Τουρκία είναι μια από τις λίγες χώρες που χρησιμοποιούν φιλανθρωπία και βοήθεια για να επεκτείνουν την επιρροή της σε άλλες χώρες, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι στο εσωτερικό υποφέρουν από τη φτώχεια.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σε άρθρο της Daily Sabah, μιας φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, η Τουρκία παρείχε βοήθεια σε περισσότερους από 14 διεθνείς οργανισμούς που εργάζονται για την άμβλυνση των ζημιών της πανδημίας. Παρά το γεγονός ότι στη χώρα η εξάπλωση της πανδημίας έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Η βοήθεια που παρεχόταν ήταν ποικίλη και περιελάμβανε αναπνευστήρες, εξοπλισμό ΜΑΠ, κιτ διάγνωσης για τον COVID, χρήματα, ακόμη και πλήρως κατασκευασμένα και λειτουργικά νοσοκομεία. Και την ίδια ώρα Τα τουρκικά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τραγικές ελλείψεις.
Σύμφωνα με την Daily Sabah , «η Τουρκία είχε ανεβάσει το προφίλ της ως γενναιόδωρο έθνος μέσω των ανθρωπιστικών προσπαθειών της τις τελευταίες δύο δεκαετίες».
Το τι κρύβεται πίσω από αυτές τις κινήσεις, το αποκαλύπτει μια δήλωση από τη Γαλλίδα ευρωβουλευτή Julie Lechanteux , (πίσω στο 2020 αλλά πάντα επίκαιρη): «Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την κρίση της COVID-19 για να εμφανιστεί πιο αποτελεσματική και ενωμένη απέναντι στις χώρες των Βαλκανίων με μια διπλωματία ιατρικής βοήθειας που αποσκοπεί στη βελτίωση της εικόνας της στα πρώην εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή».
Συνέχισε ότι η επιχείρηση φαίνεται να είναι μέρος μιας πολιτικής στρατηγικής που «συγκρούεται ανοιχτά με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».
Κάποιοι λένε ότι ο Ερντογάν επιθυμεί να παίξει τον ρόλο του περιφερειακού διαμεσολαβητή των Βαλκανίων λόγω των στενών του σχέσεων με ηγέτες της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.