Συγκλονιστικά στοιχεία για την κατάσταση που που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί στο Ιράκ δίνει η δημοσιογράφος του Associated Press, σε ένα αφιέρωμα που αναδημοσιεύεται από αρκετά μέσα ενημέρωσης. Γιατί μπορεί ο ISIS να μην έχει πλέον τον έλεγχο της χώρας, ωστόσο μια άλλη ομάδα Σιιτών στρατιωτών αυτή τη φορά έχει βάλει στο στόχαστρο τους ελάχιστους εναπομείναντες Χριστιανούς.
Στη κεντρική πλατεία της πόλης του βορείου Ιράκ, Μπαρτέλα δεσπόζει ένας μεγάλος σταυρός, σε μία από τις ελάχιστες επανομείνασες ενδείξεις ότι η πόλη ήταν ιστορικά χριστιανική.
Με ανταπόκρισή της από την Βαγδάτη η Fay Abuelgasim γράΦει ότι πριν από τριάντα χρόνια, ο πληθυσμός της Μπαρτέλα ήταν μόνο χριστιανοί. Οι δημογραφικές αλλαγές που συντέλεστηκαν στη συνέχεια, είχαν ως αποτέλεσμα να χωριστεί το μέρος σε δυο θρησκευτικές ομάδες, τους Χριστιανούς και την οργάνωση Σαμπάκ που αποτελείτει κυρίως από Σιίτες.
Το 2014 όταν ο ISIS ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας, η πλειοψηφία των κατοίκων, κυρίως οι Χριστιανοί εγκατέλειψαν την πόλη.
Αλλά ακόμα και σήμερα που η Μπαρτέλα έχει απελευθερωθεί λιγότεροι από το 1/3 από τις 3800 οικογένειες χριστιανών επέστρεψαν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΡ, οι Χριστιανοί εκφράζουν φόβους για τη δράση της Σαμπάκ, τους Σιίτες στρατιωτικούς που τώρα πλέον ελέγχουν την περιοχή.
Μαρτυρίες Ιερέων κάνουν λόγο για βίαιη εκδίωξη των Χριστιανών από την πόλη για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, πυροβολισμούς σε Εκκλησία, ακόμη και βίαιη μεταχείριση και ληστείες σε βάρος παιδιών.
Η Χριστιανική κοινότητα στο Ιράκ έχει αποδεκατιστεί τα τελευταία 15 χρόνια εξαιτίας επιθέσεων από εξτρεμιστές του Ισλάμ (Αλ Κάιντα, Ισλαμικό Κράτος).
Πριν την εισβολή της Αμερικής στο Ιράκ ζούσαν ένα εκατομμύριο Χριστιανοί το 2003 ενώ σήμερα μονά μια μικρή ομάδα ανθρώπων.
Οι περισσότεροι χριστιανοί βρήκαν καταφύγιο στο Κουρδιστάν για να προστατευθούν.