Ο Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας Δημήτρης Μόσχος για τη βάπτιση παιδιών ομοφύλων
Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου ότι τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών θα βαπτίζονται σε ηλικία που μπορούν να το αποφασίσουν, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης και των ερωτημάτων που κλήθηκε να απαντήσει ο Kαθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Μόσχος, μιλώντας στην εκπομπή “Newsroom” της EΡΤ Νews.
«Tα δύο βασικότερα είναι το μήνυμα και το μέσον με το οποίο η Εκκλησία προσπαθεί να περάσει το μήνυμα. Ναι, το μήνυμα ότι τα ομόφυλα ζευγάρια είναι εκ προοιμίου κάτι έξω από την Εκκλησία. Η προοπτική της Εκκλησίας είναι ότι όλες οι σχέσεις ανδρών, γυναικών, αγάμων και εγγάμων, παιδιών και μεγάλων, πρέπει να περάσουν από μία διαδικασία άσκησης για να φτάσουν στην προοπτική της Βασιλείας του Θεού».
Η Εκκλησία δίνει βαρύτητα στον ανάδοχο, είπε ο Kαθηγητής ερωτηθείς για το τι ισχύει για βάπτιση στο Σύμφωνο Συμβίωσης.
«Μπορεί να βαφτίσει το παιδί του κάποιος ο οποίος είναι σε αυτή την κατηγορία. Εξ όσων γνωρίζω αυτό γίνεται διότι υπάρχει επιμέλεια του παιδιού. Η Εκκλησία κυρίως δίνει την έμφαση στον ανάδοχο. Γιατί ο ανάδοχος ντε φάκτο, αν και δεν ήταν αυτός αρχικά ο ρόλος του, γίνεται ένα είδος υποτίθεται κατηχητή.»
Ωστόσο στην ερώτηση περί διαφοράς με τον πολιτικό γάμο ο καθηγητής απάντησε ότι αν μπούμε στη λογική, θα πρέπει να ισχύει για όλους, ακόμα και για τους αλλόθρησκους.
Αν τεθεί σε γενική κλίμακα θα πρέπει να ισχύει για όλους. Δεν μπορεί να μπει μόνο για ορισμένους, τόνισε ο Δημήτρης Μόσχος και συμπλήρωσε:
«Βεβαίως, είναι αλήθεια αυτό που είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Τους πρώτους πρώτους αιώνες, αλλά υπό τελείως άλλες συνθήκες οι άνθρωποι βαπτίζονταν πολλές φορές μεγάλοι. Και έχουμε μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας, οι οποίοι ήταν από χριστιανική οικογένεια και ανέβαλαν το βάπτισμα για να μην γεμίσουν αμαρτίες. Ο Μέγας Βασίλειος, για παράδειγμα. Υπάρχουν πολλά αβάπτιστα παιδιά σήμερα γιατί έχουν έρθει από το εξωτερικό και για άλλους λόγους. Αλλά πρέπει η Εκκλησία να τα προσεγγίσει.»
Σχετικά με τη βάπτιση ο Δημήτρης Μόσχος είπε επίσης:
«Το βάπτισμα είναι μια χάρις και μια δωρεά και πρέπει σε αυτό όλοι, αλλά με την κατάλληλη προετοιμασία και οι γονείς και ο ανάδοχος και τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να το έχουν όταν θα είναι ώριμοι και θα το αισθανθούν. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε εκ προοιμίου ότι αυτοί όχι σε ηλικία των οκτώ και οι άλλοι ναι».
Παρακολουθήστε τα όσα ανέφερε ο Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας Δημήτρης Μόσχος:
(Πηγή: ertnews.gr)
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.