Επικαιρότητα
22 Ιουλίου, 2022

Οι κίνδυνοι της χριστιανικής μετανάστευσης και οι εκκλήσεις στις ΗΠΑ

Διαδώστε:

Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και ιδιαιτέρως του Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, αποτελεί σημείο κλειδί για το μέλλον των χριστιανών της Μέσης Ανατολής καθώς οι διαδοχικές κρίσεις, ειδικά σε Συρία και Λίβανο, αλλά και οι κατά καιρούς επιθέσεις στην Αγία Γη οδηγούν τους χριστιανικούς πληθυσμούς να εγκαταλείψουν τις αρχέγονες εστίες τους δημιουργώντας έτσι τεράστιο αριθμητικό κενό στις περιοχές αυτές με τους κινδύνους να εγκυμονούν.

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος με τον Πρόεδρο Μπάιντεν στη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, ένα από τα ζητήματα που του έθεσε ήταν ο κίνδυνος της χριστιανικής μετανάστευσης, ειδικά σε όσους για λόγους ασφάλειας απομακρύνονται από την πόλη της Ιερουσαλήμ.

Την ίδια ώρα να βρει τρόπους έτσι ώστε να μην θυσιάζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια στη Συρία στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων καλούν με κοινή τους Επιστολή τον Αμερικανό Πρόεδρο το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και η ACT Alliance. Αντιπροσωπεία του ΠΣΕ είχε βρεθεί πριν λίγες ημέρες στη Συρία όπου, μεταξύ άλλων, είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη τον οποίο και ευχαρίστησαν για τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλει για να μην εγκαταλείπουν οι χριστιανικοί πληθυσμοί την πατρίδα τους.

Καμπανάκι για την παλίρροια της μετανάστευσης των νέων

Βλέποντας από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές της Μέσης Ανατολής οι οποίες βιώνουν παράλληλα και τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων που επιβάλλονται στο πλαίσιο αποτροπής του πολέμου, ΠΣΕ και ACT Alliance εξέφρασαν την αγωνία τους προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για το που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση.

« Ως οικουμενικό κίνημα, παρέχουμε ανθρωπιστική και πνευματική υποστήριξη στους Σύρους στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων», αναφέρεται στην επιστολή. « Βλέπουμε όμως μια συνεχή εκροή νέων που μεταναστεύουν για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, μια παλίρροια που οι βελτιωμένες συνθήκες στη χώρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανατροπή της», σημειώνουν.

«Εκτός από σχολεία, ιατρικές και υγειονομικές εγκαταστάσεις και κοινοτικά κέντρα, παρέχονται ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες και υποστηρίζονται μικρές επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και ανάπτυξης είναι ανεπαρκείς για να αντισταθμίσουν τα εκτεταμένα δεινά που προκαλούν οι διεθνείς κυρώσεις», τονίζουν σε άλλο σημείο και προσθέτουν “Αν και προορίζονται να στοχοποιήσουν αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία, αυτές οι κυρώσεις στην πραγματικότητα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα βασικά μέσα διαβίωσης και στην ανθρωπιστική κατάσταση του συριακού πληθυσμού στο σύνολό του, ιδιαίτερα των φτωχότερων και πιο ευάλωτων”.

Να μην θυσιάζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια για πολιτικές σκοπιμότητες

Στην κοινή Επιστολή εκφράζουν την κατανόησή τους στο γεγονός ότι οι διεθνείς κυρώσεις είναι πολιτικά και οικονομικά μέσα κατά κρατών, οργανισμών και ατόμων με σκοπό την προώθηση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση απειλών για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Ωστόσο οι ίδιοι προσθέτους από την πρόσφατη εμπειρία τους από τις περιοχές ότι: «με βάση τις μαρτυρίες που ακούσαμε και τις δικές μας παρατηρήσεις, δεν είδαμε στοιχεία ότι οι τρέχουσες κυρώσεις επιτυγχάνουν αυτούς τους σκοπούς, αλλά μάλλον ότι βλάπτουν τον συριακό λαό».

Οι κυρώσεις περιορίζουν σοβαρά τα φάρμακα, τις οικοδομικές προμήθειες και άλλες ανάγκες από το να φτάσουν στους Σύρους αμάχους, ειδικά στις φτωχότερες και πιο περιθωριοποιημένες ομάδες, χωρίς να επηρεάζουν προφανώς τους πολιτικούς και αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία, σημειώνει το κείμενο.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν άλλοι τρόποι αντιμετώπισης των σκοπών για τους οποίους επιβλήθηκαν οι τρέχουσες κυρώσεις κατά της Συρίας, χωρίς να επηρεάζονται οι απλοί άνθρωποι που θέλουν απλώς να ζουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια», καταλήγει η επιστολή. «Ως εκ τούτου, σας απευθύνουμε έκκληση να βρείτε τρόπους με τους οποίους μπορούν να επιδιωχθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι αυτών των κυρώσεων χωρίς να προκληθεί τέτοιο κακό στους απλούς Σύρους και ώστε η ζωή, η ευημερία και η ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους να μην θυσιάζονται σε πολιτικούς σκοπούς».

Αναλυτικά την Επιστολή μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, π. Ίοαν Σάουκα, είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στους Αγίους Τόπους.

Διαδώστε: