“Η Ορθόδοξος Εκκλησία ευελπιστεί ότι αυτή η μεγάλη δοκιμασία, αφού περάσει με την αγόγγυστο υπομονή μας, θα μας αφήσει σπουδαία πνευματική ωφέλεια. Ο κόσμος θα αφυπνισθεί από τον υλικό λήθαργο που παγκόσμια είχε υποστεί και θα αναδείξει σε πρωταρχική αξία την έμπρακτη αγάπη και την αλληλεγγύη” αναφέρει με έμφαση και μεταξύ άλλων- στο μήνυμά του για τις δύσκολες ημέρες που διανύει η ανθρωπότητα- ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανός.
Αναλυτικότερα αναφέρει,
“Μεγάλος και διεθνής ο πειρασμός από την φονική επιδημία του Κορωναϊού. Πολλοί με ερωτούν, ως Ηγούμενον της Ι. Μ. Αγίας Αικατερίνης του Θεοβαδίστου Όρους Σινά, αλλά και ως Αρχιερέα της Έλληνο-Ορθοδόξου Εκκλησίας. « Γιατί ο Θεός επέτρεψε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, και μάλιστα να στερούμεθα τον εκκλησιασμό και την Θεία Κοινωνία;».
α) Νομίζω, ταπεινά, ότι ο Πανάγαθος Θεός θέλει να μας κρούση τον κώδωνα του κινδύνου διότι έχουμε όλοι δυστυχώς λησμονήσει τις δικές Του θείες ευεργεσίες και εντολές που μας οδηγούν εις την επί γης ευτυχία και την ουράνια μακαριότητα για την οποία μας προόρισε – και γι’ αυτό και εσταυρώθη. Εμείς δυστυχώς επιλέξαμε άλλον τρόπον ευτυχίας που στηρίζεται στα υλικά αγαθά, και που μας χώρισε από τα πνευματικά αγαθά και τις αρετές.
β) Ο Θεός επιτρέπει τέτοιες θλίψεις γιατί θέλει να μας δείξει ότι, όσον και αν η ανθρωπότητα προοδεύει στην επιστήμη και την τεχνολογία, είναι αδύνατο να σωθούμε εάν ο ίδιος ο Θεός δεν ευλογήσει τα έργα μας και τις ιδέες μας. Διάφορες μορφές παγκοσμιοποίησης που επιχειρήθηκαν να εφαρμοσθούν χωρίς την βοήθεια Του κατέληξαν σε αποτυχία, ίσως μέχρι και συμφορά.
γ) Πολλές δυστυχώς Χριστιανικές ομολογίες ξέφυγαν από το κεντρικό νόημα του Ευαγγελίου όπως ερμηνεύεται ορθώς από τους σοφούς και αγίους Πατέρες της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
δ) Παρά τη δοκιμασία που περνάει σήμερα όλος ο κόσμος, η Αγάπη του Θεού δεν έπαυσε να επισκέπτεται το πλάσμα που Αυτός ο Ίδιος έπλασε κατά τη δική Του εικόνα. Και η Ορθόδοξος Εκκλησία ευελπιστεί ότι αυτή η μεγάλη δοκιμασία, αφού περάσει με την αγόγγυστο υπομονή μας, θα μας αφήσει σπουδαία πνευματική ωφέλεια. Ο κόσμος θα αφυπνισθεί από τον υλικό λήθαργο που παγκόσμια είχε υποστεί και θα αναδείξει σε πρωταρχική αξία την έμπρακτη αγάπη και την αλληλεγγύη, καθώς και την πραγματική ειρήνη μεταξύ των λαών που ξεκινάει από την εσωτερική ειρήνη και συμφιλίωση του ανθρώπου με τον Θεό και κατ’ επέκταση με τον πλησίον του και το φυσικό περιβάλλον που ο Ίδιος ο Θεός τον τοποθέτησε και του έδωσε την εντολή να το αγαπά και να εργάζεται μέσα σ’ αυτό. Ο άνθρωπος όμως δια της αμαρτίας (=σφάλματος) το αλλοίωσε και τελικά το έστρεψε εναντίον του και μόνο δια της αγάπης θα το εξευμενίσει.
Εύχομαι ο πανάγαθος Θεός να εκπληρώσει τις ελπίδες μας αυτές δι΄ ευχών πάντων των Αγίων, και ιδιαιτέρως των οσίων πατέρων και μητέρων του Θεοβαδίστου Όρους Σινά, οι οποίοι θυσίασαν τον εαυτό τους στην έρημο, δια προσευχής και νηστείας, δια τον φωτισμό και σωτηρία του σύμπαντος κόσμου. Γιατί η θερμή δέησις ενός θυσιαστικά προσευχομένου έχει τη δύναμη της πυρηνικής ενέργειας να αλλάξει προς το αγαθόν την τύχη του. Ο Σιναΐτης Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος, του οποίου την μνήμη τιμούμε την τετάρτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, περιγράφει και διευκρινίζει με σαφήνεια την οδό της τοιαύτης αγιότητας στο σύγγραμά του, της Ουρανοδρόμου Κλίμακος, το περίφημο έργο πού θεωρείται σε πνευματική αξία ως δεύτερο αμέσως μετά την Αγία Γραφή.
Αφού αυτομονώθηκε για σαράντα χρόνια σε μία σπηλιά μέσα στην έρημο του Σινά, ο Άγιος Ιωάννης αφοσιώθηκε διά μέσου της προσευχής και της ασκητικής στέρησης στον Θεό και με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος μελέτησε τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και τα πνευματικά φάρμακα για την ίασή της προς ωφέλεια όλης της ανθρωπότητας. Εμείς όμως όντας αμαρτωλοί αλλά ευρισκόμενοι εν μετανοίᾳ καλούμαστε τώρα εξ ανάγκης, κι όχι οικειοθελώς όπως ο Άγιος Ιωάννης, να κλειστούμε στα δικά μας ταμεία και να υψώσουμε τα χέρια μας στον πανάγαθο Θεό για να μας λυτρώσει.
Mακάρι και οι δικές μας ταπεινές προσευχές μέσα στο μυστικό ταμείο των καρδιών μας προς τον Άγιο Τριαδικό Θεό, τόν βλέποντα «ἐν τῷ κρυπτῷ», να ανταποδοθούν κατά τα αιτήματά μας «ἐν τῷ φανερῷ» δια την ψυχικήν και σωματικήν υγείαν όλων των ανθρώπων και κατά την παρούσα συγκυρία διά τη λύτρωσή μας από τον αόρατο αυτό εχθρό, την φοβερή επιδημία τού Κορωναϊού.
Με πολλές ευχές και πολλή εν Χριστώ αγάπη, εύχομαι Καλή υπόλοιπον Σαρακοστή αναμένοντας με διάκριση, ταπείνωση και μεγάλη λαχτάρα το Ευλογημένον και Άγιον Πάσχα”.