«Το ζήτημα της θρησκείας και του χριστιανισμού στην Ευρώπη δεν είναι θέμα ιστορικό, παρελθοντικό, είναι κομβικό στοιχείο της ταυτότητάς μας και γι’ αυτό πρωτεύον ζήτημα του μέλλοντος», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος στην διαδικτυακή τελετή έναρξης των Προγραμμάτων Δια Βίου Εκπαίδευσης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ με θέματα: «Θρησκεία και Ευρώπη» και «Θρησκεία και Πολιτισμός».
Χαιρετισμό απηύθηναν, επίσης, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ο Αντιπρύτανης του ΑΠΘ κ. Ευστράτιος Στυλιανίδης, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανισμού Πολιτισμού, κ. Απόστολος Κραλίδης, ενώ την παρουσίαση του Προγράμματος έκανε ο Επιστημονικά και Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος καθηγητής Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού κ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «εν πρώτοις επιτρέψτε μου να αναφωνήσω το “Άξιος” στον νεοεκλεγέντα Mητροπολίτη Θεσσαλονίκης, καθώς είναι η πρώτη μας συνάντηση έστω και διαδικτυακά, και να του ευχηθώ καλή, μακρά και δημιουργική διακονία στη μεγαλώνυμο μητρόπολη της συμβασιλεύουσας» και εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την πρωτοβουλία του ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ να διοργανώσει το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Η απίσχναση του χριστιανισμού επηρεάζει τη συνοχή στην Ευρώπη
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ επισήμανε ότι «η θεματική του προγράμματος είναι το δίχως άλλο ιδιαίτερα επίκαιρη για το σύγχρονο ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο γίγνεσθαι. Όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο, σε μια εποχή που στην ευρωπαϊκή ήπειρο φαίνεται να υποχωρεί το θρησκευτικό συναίσθημα και ο χριστιανισμός. Σε αντίθεση θα έλεγα με ότι συμβαίνει σε άλλες ηπείρους και θρησκείες, ιδιαίτερα στο Ισλάμ. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Και αν ακόμη ισχύει αυτό το φαινόμενο τούτο βαίνει προς όφελος της Ευρώπης, ως μιας διακριτής πολιτισμικής οντότητας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι; Φοβούμαι ότι η απάντηση είναι σαφώς αρνητική. Η απίσχναση του χριστιανικού παράγοντα στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει αναμφίβολα αρνητική επίδραση στη συνοχή μεταξύ των ευρωπαϊκών κοινωνιών, ενώ θολώνει και το όραμα για το μέλλον. Και η Ευρώπη χωρίς τις χριστιανικές της ρίζες, όπως και τις ελληνορωμαϊκές κατά τον Πωλ Βαλερί και άλλους μεγάλους ευρωπαϊστές, από τις οποίες κάποιοι κύκλοι των Βρυξελλών επιχειρούν να την αποκόψουν, γίνεται ευάλωτη στους σφοδρούς ανέμους της εποχής μας.
Αυτόν τον κίνδυνο η ΔΣΟ τον επισημαίνει εδώ και χρόνια. Και έχει ξεκινήσει μια σοβαρή εκστρατεία η οποία σκοπό έχει τον συντονισμό όλων αυτών των δυνάμεων, κοσμικών και εκκλησιαστικών, που συμμερίζονται τις ίδιες αντιλήψεις, ώστε να αναδειχθεί η σημασία της θρησκείας στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, στην διαμόρφωση του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη. Και σε κάθε περίπτωση, να γίνει σεβαστή η πίστη των εκατομμυρίων Ευρωπαίων που εξακολουθούν να πιστεύουν, και θεωρώ ότι δεν είναι αμελητέα μειοψηφία. Όπως, επίσης, ακόμη περισσότεροι είναι όσοι μοιράζονται τον ίδιο αξιακό κώδικα, που έχει ως βάση τις χριστιανικής αξίες, ανεξαρτήτως αν εκκλησιάζονται και αν θρησκεύουν».
Η ανάδειξη των χριστιανικών αξιών
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δράσεις της ΔΣΟ «να συμπεριληφθεί στην Τελική Έκθεση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης ο ρόλος του χριστιανισμού στην ευρωπαϊκή ιστορία αλλά και η σημασία των ευρωπαϊκών αξιών στην Ευρώπη που οραματιζόμαστε». Επισήμανε ότι «πρόσφατα, στην Χαλκιδική, που πραγματοποιήθηκε η 30η επετειακή Γενική Συνέλευση της Οργάνωσής μας, όπου έλαβαν μέρος Ορθόδοξοι βουλευτές από 19 κοινοβούλια κρατών απ’ όλο τον κόσμο, καθώς επίσης και εκκλησιαστικές και θεολογικές προσωπικότητες, συζητήσαμε αυτά τα θέματα σε ειδική θεματική συνεδρίαση με τίτλο “Ο ρόλος των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη και τον Κόσμο: Συγκλίσεις και Αποκλίσεις”. Μάλιστα, στην Διακήρυξη που καταλήξαμε στηλιτεύεται το γεγονός ότι από το κείμενο για το Μέλλον της Ευρώπης απουσιάζει η απλή, έστω, αναφορά στις χριστιανικές αξίες, ενώ διατρανώνεται η πρόθεση των μελών της ΔΣΟ ” για ενεργότερη συμμετοχή στις διεθνείς υποθέσεις και περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και συμπράξεων, ώστε να γίνει καθολικά αποδεκτός ο ρόλος των χριστιανικών αξιών στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος με άξονα τη Δημοκρατία και την Ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο”. Ήδη, προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε έρθει σε επαφή με άλλες αντίστοιχες οργανώσεις, όπως είναι οι Καθολικοί Νομοθέτες, αλλά και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, ενώ θέσαμε το ζήτημα πρόσφατα και στο μεγάλο συνέδριο της Διεθνούς Κοινοβουλευτικής Ένωσης που έγινε στο Μαρακές, με θέμα τις θρησκευτικές αξίες στον σύγχρονο κόσμο».