«Θεωρούμε ότι η θρησκευτική παράδοση, ο θρησκευτικός πολιτισμός της Ευρώπης, έχει αποτελέσει διαχρονικά σημείο αναφοράς των ευρωπαϊκών λαών και ως εκ τούτου είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε την ιστορικότητα και τον χαρακτήρα της χριστιανικής ταυτότητας της Ευρώπης, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τις δυνάμεις της συμφιλίωσης και της καταλλαγής ανά τον Κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε από κοινού να εργαστούμε προς όφελος της ειρήνης και της ελευθερίας».
Τα παραπάνω τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συγχαρητήρια επιστολή του στον νέο Ειδικό Απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελευθερία της Θρησκείας και της Πίστης εκτός της ΕΕ, κ. Frans van Daele. Ο νέος απεσταλμένος, ο οποίος είναι Βέλγος, διετέλεσε Αρχηγός του Επιτελείου της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλιά των Βέλγων, Επιτελάρχης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman van Rompuy και Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Βελγίου στο ΝΑΤΟ. Προηγουμένως, διετέλεσε Πρέσβης του Βελγίου στις ΗΠΑ, καθώς και Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Βελγίου στην ΕΕ.
Εργαλειοποίηση της θρησκείας
Στην επιστολή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημειώνει ότι «δυστυχώς, και στις μέρες μας, σε ένα μεγάλο μέρος του Κόσμου εκτός των γεωγραφικών ορίων της ΕΕ, -κυρίως στην Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική- το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία της πίστης παραβιάζεται κατάφωρα. Ταυτόχρονα, δυναμικά εμφανίζεται ο κίνδυνος εργαλειοποίησης της θρησκείας για την επίτευξη αλλότριων πολιτικών στόχων. Την ίδια ώρα, εντός των κόλπων της ΕΕ η θρησκευτική πίστη απουσιάζει, περιέργως και σκανδαλωδώς, από την συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης».
Ο Έλληνας βουλευτής υπογραμμίζει ότι «η ΔΣΟ έχει ως σήμερα επιδείξει συνέπεια στο πεδίο της υπεράσπισης των θρησκευτικών ελευθεριών, ιδιαιτέρως για τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι έχουν υποστεί ανηλεείς διώξεις λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Ο κίνδυνος εξάλειψης του χριστιανικού στοιχείου στο λίκνο του χριστιανισμού θα πρέπει να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς, ώστε να προωθηθεί και να εμπεδωθεί μια ατμόσφαιρα θρησκευτικής ελευθερίας και ειρηνικής συμβίωσης όλων των θρησκευτικών ομάδων και εκεί, όπως και παντού στον κόσμο».
Ανοιχτούς διαύλους
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ επισημαίνει ότι ως θεσμός των Ορθοδόξων κοινοβουλευτικών διατηρούν «ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με πολιτικούς θεσμούς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών με μουσουλμανικό προσανατολισμό, όπως η Κοινοβουλευτική Ένωση των κρατών-μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και η Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα, μέσα από τους οποίους επιχειρούμε να αναδείξουμε τις αξίες που προάγουν την ειρηνική συνύπαρξη αλλόθρησκων κοινοτήτων». Καταλήγοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρει ότι «παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον επακόλουθο πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα σε δυο χώρες των οποίων τα κοινοβούλια είναι ιδρυτικά μέλη της Οργάνωσής μας, ενώ οι δύο εμπόλεμοι λαοί από αιώνες βιώνουν την Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση, η ΔΣΟ εντείνει τη δραστηριότητά της για τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο, την αλληλοκατανόηση και τον σεβασμό της ετερότητας».