Επικαιρότητα
31 Οκτωβρίου, 2022

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στο Παρίσι για την Εθνική Επέτειο του «ΟΧΙ» και την Αγία Σοφία

Διαδώστε:

«Η κατάθεση στεφάνου στην Αψίδα του Θριάμβου συνιστά απόδοση τιμής στους κοινούς αγώνες Ελλήνων και Γάλλων για ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα και σεβασμό στην αξιοπρέπεια κάθε ελεύθερου ανθρώπου. Η Ελλάδα και η Γαλλία βρέθηκαν πάντοτε στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Και στον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο οι δύο χώρες αγωνίστηκαν για την ελευθερία και πλήρωσαν για τούτο βαρύ τίμημα» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την κατάθεση στεφάνου στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που οργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού.

«Σήμερα, πάλι, σφυρηλατούμε ακόμη περισσότερο τους δεσμούς φιλίας, εμβαθύνοντας την σχέση με τον φίλο γαλλικό λαό. Ελλάς Γαλλία συμμαχία!» πρόσθεσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην γαλλική πρωτεύουσα προκειμένου να συναντήσει την ηγεσία της UNESCO, στην οποία θα επιδώσει φάκελο με τις καταστροφές που έχουν σημειωθεί στην Αγία Σοφία, μετά την μετατροπή της σε τζαμί από την τουρκική ηγεσία.

Παρακολουθήστε την κατάθεση Στέφανου στην Αψίδα του Θριάμβου και τη δήλωση του Μάξιμου Χαρακόπουλου:

 

Στη Μητρόπολη Παρισιού

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ΔΣΟ συμμετείχε στη Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. του Αγίου Στεφάνου και μετά την παράκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Δημητρίου, απευθυνόμενος στους ομογενείς υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες με τις νίκες τους στα βουνά της Βορείου Ηπείρου το 1940 έδωσαν δύναμη και κουράγιο στους ευρωπαϊκούς λαούς που ήδη βρίσκονταν υπό γερμανική κατοχή, αλλά σε και όλους όσοι μάχονταν κατά του ιταλικού φασισμού και του γερμανικού ναζισμού. Η Ελλάδα και η Γαλλία ήταν πάντοτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Με τη Γαλλία μας συνδέουν κάτι παραπάνω από φιλικοί δεσμοί εδώ κι αιώνες. Από εδώ ξεκίνησε ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός. Η Γαλλική Επανάσταση με τα ιδεώδη που πρόβαλε, της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης, είναι αυτή που ενέπνευσε και έδωσε κουράγιο στους υπόδουλους Έλληνες της οθωμανικής αυτοκρατορίας να εξεγερθούν και να επιτύχουν την εθνική τους ανεξαρτησία. Και εδώ, επίσης, αναπτύχθηκε ένα μεγάλο φιλελληνικό κίνημα. Μεγάλοι Φιλέλληνες Γάλλοι αγωνίστηκαν μαζί με τους ήρωες της επανάστασης του ’21 για να πετύχουμε το ποθούμενο, την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό. Μεγάλοι καλλιτέχνες, όπως ο Ντελακρουά, ευαισθητοποίησαν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη με έργα τους, όπως “Η σφαγή της Χίου” που φυλάσσεται στον Λούβρο. Και αργότερα, ήμασταν πάντοτε μαζί στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε. Στον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήμασταν στην στο σωστή πλευρά της ιστορίας. Βεβαίως, η Ελλάδα δεν έδρεψε όλους τους καρπούς που θα έπρεπε, ευρισκόμενη στην πλευρά των νικητών. Στον μεν Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω του Εθνικού Διχασμού, στον δε Δεύτερο Παγκόσμιο, λόγω του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε».

 

Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία με Ραφάλ και Μπελαρά

Ο Έλληνας Βουλευτής συνέχισε λέγοντας ότι «αργότερα, το “Ελλάς-Γαλλία-συμμαχία” ακούστηκε πολύ δυνατά με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον στρατηγό Ντε Γκωλ, όταν τέθηκαν οι βάσεις για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, την οποία πετύχαμε με την καθοριστική συμβολή της Γαλλίας του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν. Σήμερα, που αντιμετωπίζουμε μια κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας με την αναβίωση αναθεωρητισμών στην Ευρώπη, την ευθεία απειλή με casus belli προς την Ελλάδα και την Κύπρο, η Γαλλία είναι αυτή που και πάλι προβάλει ως ο ισχυρός σύμμαχος της πατρίδας μας με τις αμυντικές συμφωνίες που έχουμε υπογράψει. Συμφωνίες αμυντικής συνδρομής και γενναίων εξοπλιστικών προγραμμάτων, με τις φρεγάτες Μπελαρά και αεροσκάφη Ραφάλ, τα οποία έρχονται στην Ελλάδα για να ενισχύσουν την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας. Γιατί μόνο έτσι, δυστυχώς, στην δύσκολη γειτονιά που βρισκόμαστε μπορούμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη. Και σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, ο αναθεωρητισμός πλανάται πάνω από την Ευρώπη με πόλεμο, που εδώ και δεκαετίες θεωρούσαμε ότι δεν είναι δυνατόν να δούμε στην Γηραιά Ήπειρο. Αναφέρομαι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Γι’ αυτό, όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη προσβλέπουμε στον ηγετικό ρόλο της Γαλλίας. Με αυτές τις σκέψεις να ευχηθώ Χρόνια Πολλά και να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωσταντίνου Τασούλα. Ζήτω το έθνος! Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω ο απόδημος ελληνισμός!».

Στην Θεία Λειτουργία και στην Δοξολογία παρόντες ήταν η Πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO κ. Μαρία Διαμαντοπούλου και ο πρέσβης της Κύπρου στο Παρίσι κ. Γιώργος Σιακαλλής, στελέχη της ελληνικής πρεσβείας, ο ομ. καθηγητής της Σορβόνης κ. Γεώργιος Πρεβελάκης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αποστολών της χώρας, οι διοικήσεις της ελληνικής και κυπριακής κοινότητας, και πλήθος ομογενών και Γάλλων Ορθοδόξων.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προσέφερε στον Μητροπολίτη Γαλλίας τον τόμο της ΔΣΟ για την Αγία Σοφία.

 

Συνάντηση με Ομογενείς

Ακολούθως, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνοδευόμενος από την πρέσβη κ. Όλγα Κλιαμάκη, μετέβη με τον Σύμβουλο της ΔΣΟ δρ Κώστα Μυγδάλη στο «Ελληνικό Σπίτι» όπου τους υποδέχθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων κ. Γιώργος Ζαντές (Ιωαννίδης) και η Γενική Γραμματέας κ. Νίκη Παπαηλιάκη. Εκεί συζήτησε με ομογενείς για ζητήματα που αφορούν την κοινότητα με βασικότερο την απόσπαση εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, ζήτημα για το οποίο δεσμεύτηκε να ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Η ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Ελληνική Κοινότητα Παρισιού:

 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταθέτει στεφάνι στην Αψίδα του Θριάμβου

 

Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Στέφανου των Παρισίων για την εθνική επέτειο

 

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ μιλώντας στον καθεδρικό ναό των Παρισίων για τις σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας

 

Συνάντηση Μ. Χαρακόπουλου με τους ομογενείς στο «Ελληνικό Σπίτι» των Παρισίων

Διαδώστε: