Συνεχίζεται ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος για έβδομη ημέρα, με τον πλανήτη να παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη ανάσα. Το ουκρανικό αποτέλεσε θέμα συζήτησης και στην Ελληνική Βουλή. Η Ορθόδοξη Εκκλησία προέβη σε μηνύματα για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ μεγάλη είναι και η παροχή έμπρακτης βοήθειας στους πρόσφυγες από την Ουκρναία.
Στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο, ή είσαι απέναντί τους». Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο για την ειρήνη, και όχι εργαλείο για τη συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα».
Η Εκκλησία της Ελλάδος στο πλευρό των Ουκρανών προσφύγων
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα κ. Σεργκέι Σουτένκο είχε την Κυριακή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε για μία ακόμη φορά συγκλονισμένος και εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη του και υποστήριξή του προς τον Ουκρανικό λαό, που βιώνει τη φρίκη του πολέμου και προς την εκεί Ομογένειά μας που δοκιμάζεται και αυτή πολύ σκληρά και θρηνεί ήδη δυστυχώς νεκρούς.
Εύχομαι, είπε ο Αρχιεπίσκοπος στον Ουκρανό Πρέσβη, να σταματήσει αυτός ο πόλεμος τώρα και προσεύχομαι για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων. Πρέπει να μπει τέλος σε αυτή την φρίκη, τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον Ουκρανό Πρέσβη να μεταφέρει την ολόθερμη συμπαράστασή του στον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο και του επισήμανε ότι θέτει όλες τις δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εάν αυτό απαιτηθεί στη διάθεση της Πολιτείας για την φιλοξενία προσφύγων από την Ουκρανία.
Σε προσευχή για την Ουκρανία καλεί η Εκκλησία Κρήτης
Την αμέριστη συμπαράστασή της προς τον Ουκρανικό λαό εκφράζει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης με αφορμή τα πολεμικά γεγονότα που εξελίσσονται από την περασμένη Πέμπτη στη χώρα. Μεταξύ άλλων εκφράζει τον αποτροπιασμό της για όσα θλιβερά συμβαίνουν στη χώρα και στρέφει ιδιαίτερα τις προσευχές και τις σκέψεις της προς τους Έλληνες που ζουν στην Ουκρανία εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της προς τις οικογένειες των ομογενών που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο.
“Η Εκκλησία Κρήτης, τέλος, καλεί σε προσευχή τον πιστό λαό μας για να τερμαστιστεί το καταστροφικό και απαράδεκτο γεγονός του πολέμου, της ανεπανόρθωτης καταστροφής μίας Χώρας και του λαού της, από ομόδοξους μάλιστα στρατιώτες, και καλεί όλους, κυρίως τους υπεύθυνους και αρμόδιους για το θέμα τούτο, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, κατά τρόπο υπεύθυνο, για την άμεση επικράτηση της ειρήνης”, καταλήγει.
Με προσευχές για την Ουκρανία η λιτανεία του Αγίου Συμεών στην Ποντγκόριτσα
Πλημμύρισαν με κόσμο οι δρόμοι της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, καθώς χιλιάδες πιστοί που συμμετείχαν την Κυριακή στη λιτάνευση του ιερού λειψάνου και της εικόνας του Αγίου Συμεών του Μυροφόρου, πατρός του Αγίου Σάββα Αρχιεπισκόπου Σερβίας.
Το μήνυμα για τη φετινή σύναξη του Αγίου Συμεών είχε αναφορές και στην Ουκρανία καθώς οι προσευχές όλων αυτές τις ημέρες είναι προς τον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό. “Προσευχόμαστε στον Θεό να σταματήσει ο πόλεμος και να επικρατήσει η ειρήνη στην ευλογημένη Ουκρανία μεταξύ όλων των πνευματικών απογόνων του Αγίου Πρίγκιπα Βλαδίμηρου”.
Η συνδρομή της Ρουμανικής Εκκλησίας
Η Αρχιεπισκοπή Σουτσεάβας και Ραουντίου
Η Αρχιεπισκοπή Σουτσεάβας και Ραουντίου έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα υποστήριξης, με την πρωτοβουλία και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου κ. Καλλίνικου. Υπό αυτή την έννοια, συστάθηκε μια επιτροπή αποτελούμενη από κληρικούς του Επισκοπικού Κέντρου, τον Αρχιεπίσκοπο, συντονιστές εθελοντών, για να βρεθούν τα πιο αποτελεσματικά μέτρα υποστήριξης αυτή τη στιγμή για Ουκρανούς πολίτες που διέρχονται ή σκοπεύουν να παραμείνουν στη Ρουμανία.
Η Επισκοπή Μαραμούρες και Σατμάρ
Στο πλαίσιο του μηνύματος «Προτροπή για προσευχή για την ειρήνη στην Ουκρανία και την αδελφική αλληλεγγύη με όσους φεύγουν από τον πόλεμο», που εξέδωσε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Επίσκοπος Μαραμούρες και Σατμάρ κ. Ιουστίνος σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, προσφέρονται περίπου 200 θέσεις διαμονής και διατροφής στο Κέντρο Νεότητας «Sfânta Lidia» στο Sighetu Marmației-Sihei, στην Ενορία «Γέννηση του Αγίου Προφήτη Ιωάννη του Βαπτιστή» – Valea Hotarului, στην Ενορία «Buna Vestire» στο Vişeu de Mijloc, καθώς και στους μοναστικούς οικισμούς από τις Αρχιεπισκοπές Sighet και Vişeu της κομητείας Μαραμούρες, μας έστειλε έναν αρχιδούκα. Καθ. Adrian Dobreanu.
Επισκοπή Τουλσέας
Στο επίπεδο της Επισκοπής Τουλσέας, κληρικοί και εθελοντές πιστοί κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο ή απλώς διέρχονται από τη χώρα διασχίζοντας τον Δούναβη στη Dobrogea, παρέχοντάς τους νερό, τρόφιμα, είδη οικιακής χρήσης και προσωπική υγιεινή. Όλες οι υποστηρικτικές δράσεις της Επισκοπής πραγματοποιούνται σε στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους αρμόδιους φορείς.
Αρχιεπισκοπή Σιμπίου
Οι ιερείς και οι πιστοί στις ενορίες της Αρχιεπισκοπής του Σιμπίου καλούνται να οργανώσουν συλλογές τροφίμων και χρημάτων για να στηρίξουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν φτάσει σε κέντρα υποδοχής στο βόρειο τμήμα της χώρας και στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.
Αρχιεπισκοπή Βαντ, Φελεάκ και Κλουζ
Μήνυμα προσευχής και αλληλεγγύης έστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κλουζ, Μαραμουρές και Σαλάι κ. Αντρέας, το Σάββατο, στο οποίο προέτρεψε τη βοήθεια των προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο στη χώρα μας. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε αυτές τις μέρες. Οι πρόσφυγες χρειάζονται τη βοήθειά μας.
Σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να προμηθευτούν και τρόφιμα μεγάλης διάρκειας. “Είναι σαφές ότι η πίστη αποδεικνύεται με έργα. Προσευχόμαστε στον Θεό να φέρει ξανά ειρήνη και κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στη σελίδα της Αρχιεπισκοπής.
Αρχιεπισκοπή Τόμιδος
Ο Αρχιεπίσκοπος Τόμιδος κ. Θεοδόσιος, εξέδωσε χθες κάλεσμα για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη γειτονική χώρα, καθώς και για την υποδοχή και βοήθεια Ουκρανών προσφύγων. “Όταν χρειαστεί, θα δεχθούμε αυτούς που εκδιώχθηκαν, ακολουθώντας τον λόγο του Σωτήρα”, είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αρχιεπισκοπή παρείχε 150 θέσεις φιλοξενίας για πρόσφυγες.
Έκκληση για ειρήνη από τη Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των ΗΠΑ
Σε αποχή από οποιαδήποτε περαιτέρω εχθροπραξία και σε απόσυρση όπλων και στρατευμάτων από κυρίαρχα εδάφη προτρέπει με ανακοίνωσή της η Συνέλευση των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των ΗΠΑ, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους για την αποκλιμάκωση και εν τέλει την αποκατάσταση της ειρήνης.
«Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και η επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα φέρουν αναπόφευκτα βάσανα και θάνατο σε αθώα παιδιά, γυναίκες και άνδρες της χώρας, που είναι – τόσοι πολλοί από αυτούς – αδέρφια και αδελφές μας στην Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη.
Ως Ιεράρχες της Συνέλευσης των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των ΗΠΑ, αναπέμπουμε με θέρμη και επειγόντως τις προσευχές μας για όλο τον λαό της Ουκρανίας, παρακαλώντας τον Θεό να αποκατασταθεί η ειρήνη και η δικαιοσύνη σύμφωνα με το πνεύμα του Ευαγγελίου που αντικατοπτρίζεται στα λόγια του Αγίου Αποστόλου Παύλου: οὐτὸς γάρ ἐστιν ἡ εἰρήνη ἡμῶν, ὁ ποιήσας τὰ ἀμφότερα ἓν καὶ τὸ μεσότοιχον τοῦ φραγμοῦ λύσας (Προς Εφεσίους 2:14 – Διότι αυτός είναι η ειρήνη όλων μας, ο οποίος τον Ιουδαϊσμόν και τον Εθνισμόν, τα δύο αυτά τα έκαμεν ένα, εκρήμνισε και διέλυσε το μεσότοιχον του Νομου, που σαν ανυπέρβλητος φραγμός εχώριζε τους δύο λαούς).
Καθώς προετοιμαζόμαστε για να εισέλθουμε στην περίοδο της προσευχής της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής, σε μια εποχή ταπείνωσης και μετάνοιας, προτρέπουμε θερμά και ειλικρινά την αλλαγή της καρδίας, καλώντας όλα τα μέρη και όλους τους ανθρώπους να απέχουν από περαιτέρω επιθετικότητα, να αποσύρουν όλα τα όπλα και στρατεύματα από κυρίαρχα εδάφη και αντ’ αυτού να επιδιώξουν την αποκλιμάκωση και την αποκατάσταση της ειρήνης μέσω του διαλόγου και του αμοιβαίου σεβασμού».
Σέρρες: 763 Ουκρανοί πρόσφυγες πέρασαν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα
Συνολικά 763 πρόσφυγες προερχόμενοι από την Ουκρανία πέρασαν τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα από την έναρξη της κρίσης και μέχρι χθες τα μεσάνυχτα.
Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος. Η πλειονότητα των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σπυρόπουλος «οι πρόσφυγες κάνοντας ένα μεγάλο ταξίδι έφτασαν στα ελληνοβουλαρικά σύνορα είτε οργανωμένα με λεωφορεία, είτε μεμονωμένα. Ειδικότερα, πέρασαν τρία λεωφορεία, ένα μικρό βαν και μεμονωμένοι πρόσφυγες με επιβατικής χρήσης ιδιωτικά αυτοκίνητα».
Στο πλευρό των πρώτων Ουκρανών προσφύγων η Περιφέρεια Αττικής και ο ΙΣΑ, με ιατρική συνδρομή και φιλοξενία
Από τα τρία λεωφορεία τα δυο είχαν τελικό προορισμό την Αθήνα, ενώ κάποιοι πρόσφυγες κινήθηκαν προς την Πιερία, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, προκειμένου να διαμείνουν σε συγγενικά τους πρόσωπα. Όπως πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών «όλοι κατευθύνονται σε συγκεκριμένους προορισμούς προκειμένου να φιλοξενηθούν σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια».
Πλήρης καταγραφή με την είσοδό τους στην Ελλάδα
Κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα γίνεται πλήρης καταγραφή όλων των προσωπικών στοιχείων και έλεγχος των ταξιδιωτικών εγγράφων που διαθέτουν. Ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ακόμα ότι «από την μεριά των ελληνικών αρχών καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διευκόλυνση της όλης διαδικασίας, ώστε οι πρόσφυγες να μην υποστούν καμία περεταίρω ταλαιπωρία και αναστάτωση».
Κυρ. Μητσοτάκης: Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα
«Στην Ουκρανία συντελείται μία τομή στον χρόνο. Η απόφαση Πούτιν αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των κανόνων επίλυσης των διακρατικών διαφορών με ειρηνικά μέσα» τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως με αυτόν τον τρόπο, ο Ρώσος πρόεδρος «αμφισβητεί με τη χρήση βίας την εδαφική ακεραιότητας μίας χώρας με την οποία η Ρωσία έχει στενούς δεσμούς, προκαλεί νεκρούς μεταξύ των οποίων και Έλληνες στη Μαριούπολη και οδηγεί στην προσφυγιά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες».
«Πρόκειται για μία βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών. Σε έναν τόπο που το ολοκαύτωμα πήρε πολύ σκληρές διαστάσεις και σε έναν τόπο που ενωμένοι Ουκρανοί και Ρώσοι πολέμησαν τους ναζί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως το ρωσικό πρόσχημα περί αποναζιστοποίησης της Ουκρανίας είναι σαθρό. «Πρόκειται για μία εισβολή παράλογη και ανιστόρητη. Η ρωσική εισβολή έχει ως στόχο να αλλάξει με τη βία την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «οι ρωσικές απειλές κατά Σουηδίας και Φινλανδίας μιλούν από μόνες τους. Η Δύση καλείται να αναβαπτιστεί.
Όταν η ρωσική πρόκληση χτύπησε τον πυρήνα της παγκόσμιας γεωπολιτικής ισορροπίας οι καθυστερήσεις στη Δύση ξεπεράστηκαν μέσα σε ημέρες. Κάτι άλλαξε στη Δύση όταν ακούσαμε τον εκλεγμένο ηγέτη μίας ευρωπαϊκής χώρας πως ίσως ήταν η τελευταία φορά που μας μιλά. Τα αποτελέσματα των δυτικών κυρώσεων είναι ήδη ορατά. Η ρωσική Οικονομία συνθλίβεται».
«Η στάση της πατρίδας είναι προϊόν δικών μας ιστορικών βιωμάτων και παγκόσμιων ισορροπιών» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να τονίσει: «Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα. Είμαστε και εμείς Δύση και προωθούμε την διεθνή νομιμότητα. Ζούμε με την πληγή της Κύπρου και δεχόμαστε απειλές για τα νησιά μας. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να ξαναζωγραφίσουν τα σύνορα. Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις».
«Εδώ δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο, ή είσαι απέναντί τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή.
«Δεν γίνεται μέσω απλοϊκών εικονογραφήσεων να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Δεν μπορώ να ακούω αφελή επιχειρήματα για το πώς σκοτώθηκαν ομογενείς μας στην Μαριούπολη. Εγώ ξέρω πως πριν από τη ρωσική εισβολή ζούσαν και τώρα δεν ζουν. Και εάν αυτό το καταλαβαίνει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν που έκανε tweet στα ελληνικά, δεν μπορεί κάποιοι εδώ να μην το αντιλαμβάνονται. Στο κάτω-κάτω στα ελληνικά έγραψε το tweet. Υπάρχει και στην Ελλάδα μία σύγκλιση των άκρων με στόχο την καθήλωση και την καταπίεση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως πρέπει να αναγνωρίσουμε πως σε αυτήν την κρίση η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
«Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της ειρήνης και της δημοκρατίας – Η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός»
«Σε όσους αναρωτιούνται εάν οι συγκεκριμένες κυρώσεις αρκούν για να κάμψουν την επιθετικότητα της Μόσχας απαντώ πως είναι ένα τεράστιο πλήγμα» επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέχεια της ομιλίας του. «Είναι το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων που υιοθετήθηκε από την ΕΕ. Βραχυπρόθεσμα κλονίζει καίρια την γεωπολιτική και οικονομική θέση της Ρωσίας ενώ κινητοποιούν την παγκόσμια κοινή γνώμη ακόμη και εντός της Ρωσίας. Σύντομα ο διεθνής αποκλεισμός μπορεί να γίνει εσωτερικός αναστοχασμός», συμπλήρωσε για το θέμα των κυρώσεων.
«Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα. “Το Έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μία τόσο μεγάλη ατιμία”, είπε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν ο Γερμανός πρέσβης ζήτησε το 1915 από την χώρα μας να εγκαταλείψει τη συμμαχία της. Αυτό ισχύει και τώρα. Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της ειρήνης και της δημοκρατίας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με τις κυρώσεις, που επιβάλλονται στην Ρωσία, το υπουργείο Εξωτερικών και ο υπουργός κάνουν εξαιρετική δουλειά για την προστασία της ομογένειας στη Μαριούπολη. Ναι η Ελλάδα ενισχύει την Ουκρανία και ανθρωπιστικά και στρατιωτικά. Το κάνουν οι Γερμανοί και οι Πορτογάλοι δεν θα το κάνουμε εμείς που ομογενείς σκοτώθηκαν από ρωσικές βόμβες; Και κάτι ακόμα: εάν δεν δείξουμε εμείς αλληλεγγύη με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε εμείς συμπαράσταση εάν ο μη γένοιτο προκληθούμε;»
«Είμαστε και έτοιμοι να υποδεχθούμε Ουκρανούς πρόσφυγες και καλώ τις δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις που στο παρελθόν έχουν δραστηριοποιηθεί σε άλλα μέτωπα να το κάνουν και τώρα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως είμαστε ακόμα έτοιμοι και σε εγρήγορση να αντιμετωπίσουμε υβριδικές ή κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές. «Ναι, η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός.
Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Δικαιώνονται έτσι πολύ γρήγορα όσοι από εμάς μιλούσαν για την ανάγκη προώθησης της στρατηγικής διάστασης της Ευρώπης μέσω συμφωνιών ανάμεσα στα μέλη της. Η Ελληνογαλλική συμφωνία μπορεί να είναι μία τέτοια συμφωνία. Όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα πολέμου στην Ευρώπη κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν εάν τα Rafale και οι φρεγάτες Belharra έχουν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάποιοι θα πρέπει να ξαναζυγίσουν στις εκτιμήσεις τους το ξεπερασμένο δίλημμα περί βουτύρου και κανονιών με το οποίο έμαθαν να σκέφτονται».
Έχουμε τρόπους αντίδρασης και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο απέναντι στην ενεργειακή κρίση
«Η Ευρώπη επιστρέφει δυναμικά στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα» τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι πρωτοβουλίες μας. «Τώρα πια, ναι, είναι ώριμο το αίτημα για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους εκείνων των χωρών, που υποχρεούνται να τις κάνουν» είπε και συνέχισε την ομιλία του, με αναφορά στην ενεργειακή κρίση.
«Σχετικά με την ενεργειακή διάσταση της κρίσης, δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από την πλευρά της Ρωσίας. Μία τέτοια προοπτική πιθανώς θα προκαλέσει και πρόσκαιρες ανατιμήσεις. Συμφωνήσαμε πως αυτό θα είναι το πρόσκαιρο τίμημα» είπε και συμπλήρωσε: «Έχουμε τρόπους αντίδρασης και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο, έχουμε ήδη δώσει επιδοτήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί ιδίως προς τους πιο ευάλωτους έως ότου τελειώσει αυτή η κρίση.
Οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για επαρκές αέριο LNG. Σε ένα τέτοιο πρόβλημα απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κοινή προμήθεια, αποθήκευση και χρηματοδότηση ενέργειας στην Ευρώπη. Κατόπιν της ελληνικής πρότασης η Κομισιόν θα συζητήσει την δημιουργία κοινού ταμείου. Έχει υποχρέωση η Ευρώπη να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της σε αυτό το πεδίο. Μακροπρόθεσμα η λύση είναι η γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στόχος της χώρας να καταστούμε γρήγορα αυτόνομοι αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά και να γίνουμε περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη».
«Θα κατασκευάσουμε και δεύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου με ιδιωτικά κεφάλαια στην Αλεξανδρούπολη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Η σημερινή συζήτηση είναι η δική μας ρητή προειδοποίηση ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας
«Ζήτησα τη σημερινή συζήτηση ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να εκπέμψει ένα μήνυμα ενότητας» είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλία του .
«Η Ελλάδα πρέπει να δώσει την δική της απάντηση. Στην Ουκρανία ζουν αδέλφια μας εδώ και 2.000 χρόνια. Ταυτόχρονα είναι και η δική μας ρητή προειδοποίηση ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας. Τελεία και παύλα. Όσο για αυτή τη μεγάλη χώρα τη Ρωσία, οφείλει να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο και να θέσει εαυτόν μεταξύ των χωρών που βλέπουν μπροστά. Η παρούσα κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για την ΕΕ να κάνει ένα βήμα μπροστά και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ανάπτυξη με τις στρατηγικές της προτεραιότητες» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αλ. Τσίπρας: Απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα
«Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη -αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα- σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, και σημείωσε ότι «απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, απαιτείται το εθνικό να ταυτίζεται με την αλήθεια, με την αυτοσυγκράτηση, με την αποφυγή της παγίδας να μετατρέψουμε μια διεθνή κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία. «Φοβάμαι ότι σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού το μυαλό του ήταν στους πολιτικούς αντιπάλους του και όχι στον Πούτιν και στον Ερντογάν», σχολίασε. Σημείωσε ότι ωστόσο παρά τις διαφορές πρέπει να υπάρξουν κοινοί στόχοι για όλους στην αίθουσα: Αποκατάσταση της ειρήνης, προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σε μια τόσο ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση και αλληλεγγύη σε όσους υποφέρουν από τη λαίλαπα του πολέμου σε κάθε πόλη και χωριό της Ουκρανίας.
Υπογράμμισε ότι όλοι οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, την «απαράδεκτη αναθεωρητική λογική» στην οποία βασίζεται, να εκφραστεί η αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον Ουκρανικό λαό και τα θερμά συλληπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή. «Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του Προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά και εις βάρος του Ρωσικού λαού και των συμφερόντων του», τόνισε.
Σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ οφείλουν να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα προκειμένου να τερματιστεί άμεσα η επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν και να ανοίξει ένας αξιόπιστος δρόμος διπλωματίας και ειρήνης». Τόνισε ότι «οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο για την ειρήνη, και όχι εργαλείο για τη συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα».
Διαβάστε ακόμη:
Στο πλευρό των πρώτων Ουκρανών προσφύγων που έφθασαν στη χώρα μας η Περιφέρεια Αττικής και ο ΙΣΑ
Μητρόπολη Μολδαβίας προς Ουκρανούς: «Δεν είστε μόνοι!»