Επικαιρότητα
04 Ιανουαρίου, 2022

Οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Διαδώστε:

Κανονικά -όπως αναμενόταν άλλωστε- θα ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με καθημερινά τεστ για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς και τρία αυτοδιαγνωστικά τεστ σε εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδρίασε σήμερα στις 14.00 για να αποτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση και να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε πως «η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη στη χώρα μας» κατά τη σημερινή ενημέρωση για τις αποφάσεις ως προς το άνοιγμα των σχολείων και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ενεργοποιούνται.

Από την πλευρά της, η κυρία Κεραμέως ανακοίνωσε ότι οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και μαθητές υποχρεούνται να προσκομίζουν τα αποτελέσματα 5 τεστ σε καθημερινή βάση (ανά 5 ημέρες της εβδομάδας), ενώ και οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει πλέον να ελέγχονται με αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τους μαθητές:

Προβλέπεται ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, επομένως την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία δωρεάν σελφ τεστ αντί για δύο. Μπαίνει, λοιπόν, ένα πρόσθετο φίλτρο ασφαλείας για την αποτροπή διασποράς του ιού από όσους τυχόν νοσούν αλλά δεν έχουν συμπτώματα, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. Αναμένουμε πολλά κρούσματα το επόμενο διάστημα – θυμίζω ότι από τις μέρες με τα περισσότερα κρούσματα στα σχολεία την προηγούμενη περίοδο ήταν η 13η Σεπτεμβρίου, η πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, που τα παιδιά προέρχονταν από μία περίοδο διακοπών, δίχως το προστατευτικό πλαίσιο του σχολείου. Τα τεστ θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.

Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 σελφ τεστ δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς:

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες:

δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο ράπιντ που ήδη κάνουν την εβδομάδα.

Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν. Θα υπάρξουν αναλυτικές ερωτήσεις/απαντήσεις για τα νέα πρωτόκολλα.

«Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.

Ξεκινάμε, λοιπόν, τη Δευτέρα, με πρόσθετους ελέγχους, με ακόμη μεγαλύτερη επένδυση στα τεστ, με συνεχή παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων, με συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή των Ειδικών».

Τι είχε πει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, είχε δηλώσει  ότι “βασική πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν και βασική μας προτεραιότητα να ανοίξουν με ασφάλεια για τους μαθητές, για τους εκπαιδευτικούς και για τις οικογένειες τους”.

Ερωτηθείς για το τι θα κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που η επιτροπή των ειδικών εισηγηθεί παράταση του ανοίγματος για μια εβδομάδα, ο κ. Οικονόμου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι εισηγήσεις των ειδικών λαμβάνονται πάντοτε πολύ σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση, η οποία βεβαίως, έχει την ευθύνη των τελικών αποφάσεων».

«Βασική πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν και βασική μας προτεραιότητα να ανοίξουν με ασφάλεια για τους μαθητές, για τους εκπαιδευτικούς και για τις οικογένειες τους. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται, ότι μας εισηγηθούν οι ειδικοί προκειμένου να περιχούμε τους δύο αυτούς στόχους» σχολίασε πάντως νωρίτερα.

Ο Γιάννης Οικονόμου επικαλέστηκε λογούς εκπαιδευτικούς ψυχολογικούς και κοινωνικούς για το άνοιγμα των σχολείων.

Στόχος, τόνισε, είναι απολυτή εξασφάλιση υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών με ό,τι μέσο διαθέτουμε, και με οποίο πρωτόκολλο κριθεί αναγκαίο.

Στις εισηγήσεις των ειδικών φαντάζομαι θα περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο έκρηξης κρουσμάτων, και σαφώς θα συνυπολογίζεται εάν το κρίσιμο στοιχείο είναι ο αριθμός των κρουσμάτων ή θα παρατηρήσουμε  το ευχάριστο φαινόμενο που παρατηρήσαμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των ΜΕΘ είπε.

Σε ό,τι αφορά τον διαγνωστικό έλεγχο, διευκρίνισε ότι αυτά που θα αποφασίσει η κυβέρνηση να κάνει, θα το κάνει εφόσον έχει εξασφαλίσει επάρκεια των απαιτούμενων διαγνωστικών τεστ.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα, μέχρι και την Παρασκευή είχαν διανεμηθεί δωρεάν σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πάνω από 85 εκατ. σελφ τεστ που είχαν δοθεί σε πάνω από 7,5 εκατ. πολίτες. Στα σχολεία από Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο είχαν διανεμηθεί 32 εκατ. σελφ τεστ στους μαθητές, και είχε εντοπιστεί το 85% των κρουσμάτων» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Περαιτέρω, συνέχισε ο κ. Οικονόμου, έχουν δοθεί πάνω από 8,5 εκατ. ράπιντ τεστ και PCR δωρεάν τεστ σε όλο τον πληθυσμό από τον ΕΟΔΥ, ενώ δεν περιλαμβάνονται σε αυτά τα rapid και PCR που διατέθηκαν από τις δομές του ΕΣΥ.

Η χώρα μας, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, βρίσκεται ανάμεσα σε 4 ή 5 χώρες με το πιο συχνό τέστινγκ στην Ευρώπη. Έχουν διατεθεί πάνω από 300 εκατ. ευρώ για τη διενέργεια τεστ.

 

Διαδώστε: