Την απόφαση να χρησιμοποιήσει ακόμα και τις αίθουσες εκδηλώσεων που θα διαθέσουν οι δήμοι της Σάμου προκειμένου να στεγαστούν οι Ιερές Ακολουθίες του Ακαθίστου Ύμνου και την προσεχή Παρασκευή, της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και του Πάσχα έλαβε σε συνεννόηση με τους δημάρχους του νησιού ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος.
Μάλιστα, δεν έλλειψαν και αυτοί που επέκριναν την απόφαση αυτή με τη Μητρόπολη να απαντά πως «με πολλή ευγένεια ζητήσαμε την διευκόλυνση του Λαού του Θεού για τις ημέρες του Πάσχα, ενός Λαού, τον οποίον τάχθηκαν να υπηρετούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί του».
Ο λόγος που έγινε η κίνηση αυτή είναι το γεγονός πως οι ζημιές στους Ιερούς Ναούς της Σάμου από τον φονικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου είναι ακόμα εμφανείς. Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν έξι μήνες από τότε, να έχουν γίνει προσπάθειες από την πολιτεία και τους τοπικούς φορείς για την αποκατάσταση των ζημιών ωστόσο, οι Ναοί δεν έχουν αποκατασταθεί με αποτέλεσμα πολλοί να είναι ακατάλληλοι να λειτουργήσουν.
Έτσι, ενώ βρισκόμαστε ακόμα υπό το ειδικό καθεστώς της πανδημίας και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν, αλλά και με βάση την αβεβαιότητα ακόμα για το πως θα λειτουργήσουν οι ναοί την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, η Ιερά Μητρόπολη προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια προκειμένου οι πιστοί να μη μείνουν μακριά, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μάλιστα, από τη λειτουργική ζωή της εκκλησίας και τη πορεία προς το Πάθος και την Ανάσταση του Χριστού.
Άμεση ανταπόκριση από τους δημάρχους – Η απάντηση στους επικριτές
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ιερά Μητρόπολη ο Σεβασμιώτατος απευθύνθηκε εγγράφως προς τους δύο Δήμους του Νησιού, ζητώντας την παραχώρηση της Αίθουσας Εκδηλώσεων του Πυθαγορείου για την Ανατολική Σάμο και της Αίθουσας Εκδηλώσεων Καρλοβάσου για την Δυτική Σάμο, ώστε να στεγασθούν οι Ιερές Ακολουθίες.
«Λαβόντες την συγκατάθεση αμφοτέρων των Δήμων, επιθυμούμε διά του παρόντος να εκφράσωμε τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας προς τους αξιοτίμους κ.κ. Δημάρχους για την συναντίληψη, την συμπαράσταση και την άριστη συνεργασία. Χαιρόμαστε ειλικρινώς διότι ανταποκρίθηκαν με υψηλό αίσθημα ευθύνης σε μια αγωνιώδη αναζήτησή μας, δεδομένου, ότι κατά τον εορτασμό του Πάσχα οι ευσεβείς Χριστιανοί μας δεν θα είχαν τόπο να ζήσουν την λατρευτική ζωή της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα, τόσο στο Καρλόβασι, όσο και στο Πυθαγόρειο, αφού μέχρι τούδε όλες οι Ιερές Ακολουθίες και Θείες Λειτουργίες τελούνται σε παρεκκλήσια και με ελάχιστο κόσμο, λόγω και των σχετικών υγιειονομικών απαγορεύσεων», σημειώνεται στην ανακοίνωση για την αποδοχή του αιτήματος από τους δημάρχους.
Παράλληλα, ιδιαιτέρως ευχαριστεί τα μέλη εκείνα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Σάμου, τα οποία κόντρα στις ιδεοληψίες και τις εμμονές κάποιων επέλεξαν να συμπαρασταθούν στην Μητέρα και Τροφό του Έθνους και του Γένους μας και με κατανόηση και υπευθυνότητα να φανούν αρωγοί στην Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Δεν έλλειψαν όμως και αυτοί που επέκριναν τη στάση αυτή των δήμων κάνοντας λόγο για «κερκόπορτα» προς την Εκκλησία, με την Ιερά Μητρόπολη να απαντά στους επικριτές:
«Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε όσα είδαν το φως της δημοσιότητος από την συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όμως θεωρούμε πως η Ορθόδοξη Εκκλησία, ως η επικρατούσα και συνταγματικώς κατοχυρωμένη, δεν μπορεί να συγκρίνεται και να τίθεται στην ίδια θέση, ούτε με Μ.Κ.Ο., ούτε με άλλα δόγματα ήθρησκεύματα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία στηρίζει και προωθεί την ανεξιθρησκεία και την ελευθερία. Δεν διακρίνει χρώματα και ιδεολογίες. Δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με το κόμμα. Δεν δίνει χώρο σε νοοτροπίες και εκφράσεις, που εμπίπτουν στον νόμο περί ρατσισμού. Και κυρίως πάντοτε ανέχεται και υπομένει τους πάντες και τα πάντα, κρατώντας σταθερά τη ματιά της και την βεβαία ελπίδα της στον Χριστό, τον Αρχηγό, Σωτήρα και Λυτρωτή μας. Για τον λόγο αυτό αδυνατούμε να εξηγήσουμε την παρομοίωση του αιτήματός μας με την κερκόπορτα, όπως ακούσθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο! Κερκόπορτα στην Εκκλησία; Μάλλον ήρθε η στιγμή να το ακούσουμε, ως «αντίδωρο ευχαριστίας», με την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, για τα όσα η Τοπική Εκκλησία προσέφερε διαχρονικά στον αγώνα της ελευθερίας της Σάμου! Δεν θελήσαμε να οικειοποιηθούμε την Αίθουσα. Δεν απαιτήσαμε κάτι παράλογο. Με πολλή ευγένεια ζητήσαμε την διευκόλυνση του Λαού του Θεού για τις ημέρες του Πάσχα, ενός Λαού, τον οποίον τάχθηκαν να υπηρετούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί του.Υπενθυμίζουμε μόνον, ότι στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 13 «Περί θρησκευτικής ελευθερίας» επισημαίνεται ότι η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη και πως η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις κανενός», απαντά στους επικριτές της απόφασης αυτής».
Και η Ιερά Μητρόπολη καταλήγει:
«Ευχαριστώντας για μια ακόμη φορά τον κ. Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους, που σεβάσθηκαν την αγωνία μας, να μεριμνήσουμε για την τέλεση των Ακολουθιών του Πάσχα, ευχόμαστε προς όλους καλό υπόλοιπον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και με το καλό να προσκυνήσουμε τα Άχραντα Πάθη και την ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.Εγκάρδιες ευχές απευθύνουμε και προς Εκείνους, οι οποίοι ομίλησαν περιφρονητικά για την Εκκλησία, όχι μόνο στο Δημοτικό, αλλά και στο Τοπικό Συμβούλιο. Έχουμε λόγους να απαντήσουμε και πολλά να τους υπενθυμίσουμε, αλλά δεν θα το πράξουμε. Πρώτον για λόγους διάκρισης και αγάπης και δεύτερον λόγω της κατανυκτικής περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ως Ορθόδοξη Εκκλησία οφείλουμε όλοι, Κλήρος και Λαός, να προασπίζουμε την ειρήνη, την ενότητα, την καταλλαγή και να εγγυώμαστε την αρμονική συμβίωση και συνύπαρξη όλων, στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, τις οποίες βιώνουμε τον τελευταίο καιρό στο ακριτικό μας Νησί. Ας γνωρίζουν μόνον, ότι κατ’ ουσίαν, χωρίς ίσως να το αντιλαμβάνονται, μας απένειμαν τίτλους τιμής, διότι με τέτοιες συμπεριφορές αναγνωρίζουμε καλύτερα τον κλήρο μας και την γνησιότητα της αποστολής μας. Ο Κύριός μας είναι ξεκάθαρος στο Ευαγγέλιο του Ιωάννου: «Ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσι» (Ιω. ιε΄20).Καλό υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και με το καλό η αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και το άγιον Πάσχα».
Το χρονικό του σεισμού
Υπενθυμίζεται πως ο ισχυρός σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε σημειωθεί στις 13:51 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ βόρεια βοεριοδυτικά της Σάμου στις 30 Οκτωβρίου 2020. Μάλιστα, δύο παιδιά 17 και 15 χρόνων έχασαν τη ζωή τους στο Βαθύ της Σάμου.
Ο σεισμός είχε γίνει ιδιαίτερα αισθητός κατά μήκος των τουρκικών ακτών και στη βορειοδυτική περιοχή του Μαρμαρά. Η πόλη της Σμύρνης υπέστη πολύ μεγάλες καταστροφές με καταρρεύσεις πολυόροφων κτιρίων και μεγάλες ζημιές στις υποδομές που είχαν ως συνέπεια δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και εκατοντάδες να τραυματιστούν.
Από την πρώτη στιγμή η τοπική εκκλησία της Σάμου βρέθηκε δίπλα στο δοκιμαζόμενο λαό και κλήθηκε μαζί με τις καταστροφές που υπέστησαν οι ναοί της να στηρίξει ηθικά και υλικά και τους κατοίκους του νησιού.
Για το σκοπό αυτό δημιούργησε ένα συγκινητικό βίντεο με το οποίο καλεί όλους μας να στηρίξουν τον αγώνα τους:
Η στήριξη στους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας
Η χώρα μας εκτός από τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού βρέθηκε τους τελευταίους μήνες και αντιμέτωπη με φυσικά φαινόμενα, με πρόσφατο το σεισμό με επίκεντρο την Ελασσόνα που δημιούργησε προβλήματα και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας.
Έτσι, κατόπιν εντολής του Μητροπολίτη κ. Ευσεβίου, πριν λίγες ημέρες απεστάλησαν στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος 200 κλινοσκεπάσματα (κουβέρτες) προς άμεση κάλυψη των αναγκών των εκεί αδελφών, των οποίων καταστράφηκαν οι οικίες. Όπως ανέφερε η Μητρόπολη «επειδή πρόσφατα κι εμείς βιώσαμε την φοβερά δοκιμασία του σεισμού στα Νησιά μας και ακόμη μετρούμε τις πληγές και τις σοβαρές συνέπειές του, αντιλαμβανόμαστε ιδιαιτέρως τις πολλές και μεγάλες δυσκολίες τους και ευχόμαστε Κύριος ο Θεός να επιβλέψει και σ’ εκείνην την Άμπελόν Του και να ενισχύη τον ΣεβασμιώτατονΠοιμενάρχην της κ.κ. Χαρίτωνα και τους ευσεβείς συνεργάτες του, Κληρικούς και Λαϊκούς, προς αισίανέκβασιν των προσπαθειών τους, επ’ ωφελεία των εκεί σεισμοπαθών Αδελφών και προς δόξαν Θεού».
Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης