Της Ζήνας Λυσάνδρου – Παναγίδη, Δημάρχου Λευκονοίκου
Πόσο δίκαιο είχαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας, όταν μιλούσαν για αλλαγή της τύχης. «Τα πάντα ρει». Έρχεται ξαφνικά μια αναποδιά και όλα αναποδογυρίζονται. Αλλάζει ο κόσμος, όπως τον ξέραμε για τόσα χρόνια! Ποιος θα περίμενε ότι θα ζούσαμε τέτοια εμπειρία! Κι όμως, ένας ιός έκανε όλο τον πλανήτη να παραμιλά! Διέλυσε τις κοινωνίες μας! Οδήγησε τόσους ανθρώπους στον θάνατο! Ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί όλη την οικουμένη! Κατέστρεψε τις οικονομίες! Άλλαξε άρδην η ζωή μας! Μπήκε για τα καλά στη ζωή μας ο φόβος και η αγωνία για το αύριο. Χάθηκε η εμπιστοσύνη στον διπλανό μας. Χάθηκε η οικειότητα, η εγκαρδιότητα, η ομορφιά της επικοινωνίας. Χάθηκε το ανθρώπινο πρόσωπο, κρύφτηκε κάτω από τις μάσκες. Διαλύθηκε προσωρινά η οικογένεια, όπως την ξέραμε μια ζωή. Πάνε οι φιλίες. Οι άνθρωποι κρύφτηκαν στα καταφύγιά τους.
«Το 2020 ήταν μία χρονιά πρόκληση για όλες και όλους. Άνθρωποι και οργανισμοί δοκίμασαν τις αντοχές τους, αναζήτησαν δημιουργικές λύσεις για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 και των συνεπακόλουθων συνεπειών της, ανακάλυψαν τρόπους προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Εμπέδωσε ο καθένας και η καθεμιά από εμάς το ευμετάβλητο της καθημερινότητας και την αστάθεια της συνήθειας».
Είπα στον γιο μου ότι εμείς στα είκοσί μας χρόνια βιώσαμε την προσφυγιά, και αυτή η γενιά σε αυτή την τρυφερή ηλικία βίωσε την πανδημία, όπως βέβαια όλοι και όλες μας. Χρειάζεται υπομονή, δύναμη, προσευχή, ελπίδα, αισιοδοξία. Καταλάβαμε πόσο σπουδαία είναι η υγεία στη ζωή μας. Καταλάβαμε ότι άλλες είναι οι αξίες στις οποίες πρέπει να δίνουμε σημασία, πέρα από τις οικονομικές. Καταλάβαμε ότι έπρεπε να εντείνουμε την προσευχή μας για να αντλήσουμε δυνάμεις για να αντέξουμε την περίοδο της καραντίνας.
Ασφαλώς, ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, κυρίως για όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα από τον κορωνοϊό ή για όσους ταλαιπωρήθηκαν από αυτόν τον «εστεμμένο» ιό, ή για όσους οικονομικά στριμώχτηκαν λόγω της πανδημίας. Περάσαμε όλοι μέσα από τις συμπληγάδες του φόβου και της αγωνίας για το αύριο, γι’ αυτό το άγνωστο που εισέβαλε στη ζωή μας και την αναποδογύρισε!
Σκέφτομαι όμως και κάτι άλλο. Μας έβαλαν να μείνουμε στο σπίτι μας με όλες μας τις ανέσεις και, όμως, εμείς παραπονιόμαστε. Μόνο όσοι όσοι υποφέρουν από την αρρώστια ή έχασαν τις δουλειές τους και δυσκολεύονται να ζήσουν, έχουν το δικαίωμα να παραπονιούνται. Να σκεφτούμε ότι οι άνθρωποι που έζησαν τον περασμένο αιώνα είχαν να αντιμετωπίσουν πανδημία, τόσους πολέμους, εμφυλίους, οικονομική κατάρρευση, δικτατορίες, προσφυγιά, εξορίες, εκτελέσεις, διώξεις, μετανάστευση, οικονομική ανέχεια… Καταληκτικά, χρειάζεται να αντλήσουμε από μέσα μας δύναμη και κυρίως από τον Θεό, για να περάσουμε και αυτή τη δοκιμασία.
Εμείς προσπαθήσαμε να είμαστε, υπό τας περιστάσεις, όσο μπορούσαμε πιο κοντά στον κόσμο μας, αφού δεν μπορούσαμε να οργανώσουμε τις εκδηλώσεις μας και να συναντηθούμε ούτε να επισκεφτούμε πολλούς στα σπίτια τους. Προσπαθήσαμε να εμψυχώσουμε τους δημότες μας, να τους εμφυσήσουμε θάρρος και δύναμη για να περάσουν και αυτή τη λαίλαπα, και, όπου ήταν δυνατόν, να έχουμε μια πιο στενή επικοινωνία και συνεργασία μέσω άλλων μέσων.
Αυτή τη δύσκολη, λοιπόν, χρονιά, εμείς προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο για να ετοιμάσουμε εργασίες για τη ζωή, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του Λευκονοίκου μας. Ετοιμάσαμε και εκδώσαμε μια διαφωτιστική μπροσούρα για το Λευκόνοικο δυο μικρά βιβλιαράκια για το Λευκόνοικο, σε έξη γλώσσες, με αρκετά στοιχεία από το έργο του ακάματου πνευματικού ανδρός του Δήμου μας, του πατρός Κυριάκου Ρήγα, αγαπημένου μας καθηγητή, τον οποίο ευγνωμονώ για το εξαιρετικό έργο που μας άφησε. Η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του διαφωτιστικού εντύπου για συνδημότες μας, συμπατριώτες μας και ξένους, για σκοπούς διαφώτισης, ξεκίνησε από τον Μάη του 2018, όταν σε επίσκεψή μας στην Ουάσινγκτον, σε συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, με τον Δήμαρχο Καραβά, ως εκπροσώπων της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, ένιωσα την ανάγκη ότι έπρεπε να έχουμε κάποιο έντυπο σύγχρονο για να τους διαφωτίζουμε για την κωμόπολή μας, για τη σύληση των περιουσιών μας, την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την καταπάτηση των ανθρώπινών μας δικαιωμάτων και για τους νεκρούς και τους αγνοούμενούς μας.
Έτσι, η έκδοσή μας περιλαμβάνει πληροφορίες για την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για τη φύση, για την Ιστορία, για τις εκκλησίες και τα ξωκκλήσια, για την Παιδεία στο Λευκόνοικο, για την Υφαντική Τέχνη, για τις γεύσεις του Λευκονοίκου, για τα κτήρια, τον Συνεργατισμό, για την προσφορά του Λευκονοίκου στους Εθνικούς Αγώνες, για το Λευκόνοικο και τους ανθρώπους του χθες και σήμερα.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον φίλο φωτογράφο και σκηνοθέτη, κ. Μιχάλη Γεωργιάδη, στον φίλο κ. Μάριο Πίττα κ.ά. για τις φωτογραφίες τους, στη φίλη γραφίστρια, κ. Αλεξία Στάικου για την ετοιμασία της έκδοσης, στον καλό μας φίλο Δρα Κυριάκο Ιωάννου για την ανεκτίμητη βοήθειά του, στον τυπογράφο κ. Νικολάου αλλά και σε πολλούς φίλους και φίλες που με πολλούς τρόπους συνεργάστηκαν μαζί μας και μας ενεθάρρυναν, όπως οι κυρίες Άννα Μαραγκού, Ειρήνη Παρασκευά-Ροδοσθένους, Μάρω Εξηντάρη-Μήτσα, Γεωργία Χατζηιωνά-Κούμα, αλλά και ο κ. Πέτρος Λαζάρου, ο Καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου, ο Δρ Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου. Επιπλέον, ευχαριστώ για την προσφορά τους την κ. Αρετή Κάππα, τον κ. Παύλο Τακούσιη, την κ. Αντρούλα Αζά, αλλά και τους μεταφραστές και τους ανθρώπους του τυπογραφείου.
Επιπλέον, ετοιμάσαμε εργασίες για τα Λευκονοικιάτικα Υφαντά μας, το Οφτόν μας, την Τσιπόπιτά μας, αλλά και για τα Γαλακτοκομικά Προϊόντα μας και τα Ζυμώματά μας, Όλες αυτές οι εργασίες είναι αποτέλεσμα προφορικών διηγήσεων αρκετών φίλων από το Λευκόνοικο, ανδρών και γυναικών, τους οποίους/-ες ευχαριστώ και ευγνωμονώ για άλλη μια φορά. Είναι εργασίες από πρωτογενείς πηγές, από μαρτυρίες ανθρώπων που τα έζησαν και τα θυμούνται.
Οι άνθρωποί μας φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο στην προσφυγιά. Η γενιά που ήταν γύρω στα σαράντα στο Λευκόνοικο, σήμερα οδεύει προς το τέλος. Βέβαια, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που ζουν περισσότερα χρόνια.
Για το 2020 έχουμε τις πιο κάτω δράσεις, εκδηλώσεις και γεγονότα.
1) Χριστουγεννιάτικες παιδικές γιορτές στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα
2)Διήμερα σε ξενοδοχείο στην Πάφο από τα Επαρχιακά Συμβούλια Λεμεσού και Λευκωσίας
3) Εκδήλωση για τις Σήκωσες το βράδυ της 1ης Μαρτίου, από το Επαρχιακό Συμβούλιο Λάρνακας-Αμμοχώστου του Προσφυγικού Σωματείου «Το Λευκόνοικο»
4) Επίσκεψη του Επαρχιακού Γραμματέα του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, κ. Νίκου Γεωργίου, στο Δημαρχείο Λευκονοίκου
5) Έφυγε ο τέως Δήμαρχος Λευκονοίκου, Μιχάλης Πήλικος, μετά από πολύχρονη μάχη με ανίατη ασθένεια. Ο Μιχάλης Πήλικος υπήρξε υπήρξε μια πολύπλευρη προσωπικότητα με σημαντικές διακρίσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας, που άφησε τη σφραγίδα του τόσο στον Δήμο Λευκονοίκου όσο και στην ΟΕΒ.
6)Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκονοίκου σε συνεδρία του στις 3 Ιουνίου 2020, τήρησε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του αποθανόντος τέως Δημάρχου Λευκονοίκου, Μιχάλη Πήλικου, και αποφάσισε όπως οι σημαίες στο προσωρινό Οίκημα του Δήμου Λευκονοίκου στην Αγλαντζιά κυματίζουν μεσίστιες για 40 μέρες. Επίσης, αποφάσισε ομόφωνα στις δύο αίθουσες του ισογείου να δοθούν τα ονόματα των δύο αείμνηστων Δημάρχων, Λυκούργου Κάππα και Μιχάλη Πήλικου, λόγω της μεγάλης προσφοράς τους στον Δήμο. Η αίθουσα συνεδριάσεως θα ονομαστεί «Αίθουσα Μιχάλη Πήλικου» και η αίθουσα υποδοχής «Αίθουσα Λυκούργου Κάππα». Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε η εισφορά 1000 ευρώ στα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα του Λευκονοίκου στη μνήμη του Μιχάλη Πήλικου.
7)Φιλοφρονητική επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, της Δημάρχου Λευκονοίκου, κ. Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη, στο ΓΕΕΦ
8) Aντικατοχική εκδήλωση Μνήμης, Τιμής και Αγώνα στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στην παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, συγγενών των ηρώων, αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων και άλλων.
9) Μνημόσυνο ηρώων, γυμνασιαρχών, καθηγητών, μαθητών Ανωτέρας Σχολής-Γυμνασίου Λευκονοίκου
10) Αποχώρηση Δημοτικού Γραμματέα, κ. Λούη Αθανασίου
Ο Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Λευκονοίκου, κ. Λούης Αθανασίου, τερμάτισε τις υπηρεσίες του στον Δήμο μας μετά από πολύχρονη και ευδόκιμη υπηρεσία.
Ο κ. Αθανασίου εργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια με ανιδιοτέλεια, εντιμότητα, εχεμύθεια. Πάρα πολύ εργατικός, μεθοδικός και οργανωτικός, βοηθούσε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως τους Δημάρχους που είχαν την ευλογία να τον έχουν Γραμματέα τους.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκονοίκου και ιδιαιτέρως η Δήμαρχος εκφράζουν τις άπειρες ευχαριστίες τους στον κ. Αθανασίου και του εύχονται υγεία και οικογενειακή ευτυχία.
11) Συμπαράσταση Δήμου Λευκονοίκου στον Δήμο Αμμοχώστου
12) Συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου Λευκονοίκου με τον Δήμαρχο Αγλαντζιάς
13) Συμπαράσταση στον αδελφό Δήμο της Νέας Ιωνίας που κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
14) Συνάντηση Δημάρχου Λευκονοίκου με τον Δήμαρχο Στροβόλου
15) Συνάντηση Δημάρχων Στροβόλου και Λευκονοίκου με τον Ηγούμενο της Μονής Μαχαιρά, Γέροντα Επιφάνιο
16)Συνάντηση Δημάρχου Λευκονοίκου με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, κ. Κλέλια Βασιλείου
17) Μνημόσυνο Βασίλη Μιχαηλίδη, Ελένης Θ. Σαββίδου και Κυριακής Ν. Θούπα
18) Διαμαρτυρία Δήμου Λευκονοίκου για τη νέα αήθη και προσβλητική συμπεριφορά των Τουρκοκυπρίων που κατοικούν στο Λευκόνοικο να διοργανώσουν παζαράκι μέσα στον Ι. Ν. του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λευκόνοικο.
19) Ευχαριστίες Δήμου Λευκονοίκου στον Δήμο Αγλαντζιάς για τη βοήθειά του μετά την αποχώρηση του τέως Γραμματέα, κ. Λούη Αθανασίου. Λόγω της παγοποίησης των θέσεων στη Δημόσια Υπηρεσία από την αρχή της πανδημίας, δεν μπορούσε ο Δήμος να προχωρήσει στην πλήρωση της θέσης που είχαν εγκρίνει τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, γι΄ αυτό και για πέντε μήνες δεν μπορούσε να λειτουργήσει νόμιμα.
Σύμφωνα με γνωμάτευση του Νομικού Συμβούλου της Ένωσης Δήμων, κ. Χριστάκη Χριστοφίδη, αλλά και σύσταση των Γενικών Διευθυντών του Υπουργείου Εσωτερικών(τέως και νυν), κ. Κύπρου Κυπριανού και κ. Κώστα Κωνσταντίνου, του κ. Αντώνη Οικονομίδη, Πρώτου Διοικητικού Λειτουργού στο ΥΠΕΣ, Προϊσταμένου Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ΥΠΕΣ και Αναπληρωτή Επάρχου Κερύνειας, όπως και ανώτερων λειτουργών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Δήμος Λευκονοίκου έπρεπε να προχωρήσει σε αγορά υπηρεσιών από άλλο δήμο, για να λειτουργεί σύμφωνα με τον Περί Δήμων Νόμο. Μετά από πέντε μήνες άσκοπων συζητήσεων και αρνήσεων, τελικά, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από συνάντηση με τον κ. Αντώνη Οικονομίδη στο ΥΠΕΣ, πείστηκε να δεχτεί την πρότασή του, για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος μας και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Διαφορετικά, δεν θα υπήρχε Δήμος!
20)Ευχαριστίες Δημάρχου Λευκονοίκου στον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Νίκο Νουρή, όπως και τους δύο Γενικούς Διευθυντές του Υπουργείου, πρώην και νυν, κ. Κύπρο Κυπριανού και Κώστα Κωνσταντίνου, όπως και στον κ. Αντώνη Οικονομίδη και στις κυρίες Νίκη Πετούση και Έλενα Πιερή, για τη βοήθεια και τη συμπαράστασή τους όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο στον Δήμο Λευκονοίκου.
21)Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται και στην κ. Αντιγόνη Χατζηγεωργίου, Δημοτική Ταμία Αγλαντζιάς, που αποδέχτηκε την πρόταση να υπηρετήσει, για όσο χρειαστεί, στον Δήμο Λευκονοίκου ως Αναπληρώτρια Γραμματέας του Δήμου.
22)Τα δύο Δημαρχεία, Αγλαντζιάς και Λευκονοίκου, υπέγραψαν, στις 16 Δεκεμβρίου 2020, Συμφωνία Διάθεσης Υπηρεσιών, με την οποία η κ. Αντιγόνη Χατζηγεωργίου θα απασχολείται μερικώς στη θέση της Αναπληρώτριας Γραμματέα του Δήμου Λευκονοίκου.
Έτσι, ένα θέμα που ταλάνισε τον Δήμο Λευκονοίκου από το καλοκαίρι, είχε αίσιο τέλος.
Η Δήμαρχος ευχαριστεί τον Δήμαρχο Αγλαντζιάς, κ. Ανδρέα Κωνσταντίνου, τον Δημοτικό Γραμματέα, κ. Χάρη Τσαγγαρίδη, και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγλαντζιάς που βοήθησαν στην επίλυση του προβλήματος αυτού.
23) Αποστολή από το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας του Ελέγχου Καταστάσεων Εισπράξεων και Πληρωμών του Δήμου Λευκονοίκου για τα έτη 2017, 2018, 2019, ο οποίος έχει δημοσιευτεί και στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 27 Νοεμβρίου 2020(ΜΕΡΟΣ Β΄). Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται ότι «οι καταχωρήσεις στα λογιστικά βιβλία είναι τεκμηριωμένες σε πολύ μεγάλο βαθμό και ο τρόπος με τον οποίο φυλάγονται τα διάφορα αποδεικτικά στοιχεία είναι πολύ ικανοποιητικός».
24)Αξίζει να αναφερθεί ότι η Δήμαρχος επισκέφθηκε διάφορα δημοτικά σχολεία, όπως και Λύκεια, και μίλησε για το Λευκόνοικο, ενώ δημοσίευσε πολλά άρθρα σε εφημερίδες, παρουσιάστηκε σε αρκετούς τηλεοπτικούς σταθμούς σε Κύπρο, Ελλάδα και Αγγλία, αλλά μίλησε και σε ραδιοφωνικές εκπομπές για το Λευκόνοικο.
25)Έκδοση Ημερολογίου για το 2021 με θέμα: «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 στην ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη», για τη δημιουργία του οποίου ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Δρα Κυριάκο Ιωάννου, οτρηρό και ακάματο μελετητή του Βασίλη Μιχαηλίδη, αλλά και τη γραφίστριά μας, κ. Αλεξία Στάικου, για την καλλιτεχνική της παρέμβαση.
26)Μετά από πρόσκληση του Διοικητή της ΕΛΔΥΚ, Συνταγματάρχη Στυλιανού Τίνανα, η Δήμαρχος μαζί με μια μικρή ομάδα φίλων επισκέφθηκαν το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα και ξεναγήθηκαν στο εξαιρετικό Μουσείο της ΕΛΔΥΚ.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους/-ες τους/τις αγαπημένους/-ες φίλους και φίλες οι οποίοι/-ες με ανιδιοτέλεια και αγάπη βοήθησαν σε όλες τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του Δήμου μας. Χωρίς την πολύτιμη συνεργασία τους δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε, ειδικά τη φετινή χρονιά. Εκφράζω σε όλους και όλες την ευγνωμοσύνη μου.
Νιώθω ότι για άλλη μια φορά πρέπει να σας θυμίσω πως σε καιρούς δίσεκτους και σκληρούς, όπως αυτούς που βιώνει όλος ο πλανήτης μας, χρειάζεται να ανοίξουμε παράθυρα ελπίδας, αισιοδοξίας, χαμόγελου, θετικότητας, χαράς, που θα αναπτερώσουν το ηθικό μας και θα ανοίξουν τις ερμητικά κλειστές καρδιές μας. Ο καθένας και η καθεμιά από μας θα πρέπει να κοιτάξει μέσα του/-ης και από κει να αντλήσει τη δύναμη που χρειάζεται για να αντέξει τη βαρυχειμωνιά που ήρθε στη ζωή μας,
Ας ευχηθούμε σε όλο τον κόσμο χρόνια πολλά και πεφωτισμένα και το 2021 να μας φέρει υγεία και την πολυπόθητη επιστροφή στη γενέθλια γη μας!