Της Ναταλίας Δανδόλου
Μόλις λίγα 24ωρα πριν από την διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου, οι τόνοι από τη γειτονική χώρα έχουν ανέβει. Η Άγκυρα συντηρεί το κλίμα της πόλωσης και των προκλήσεως, στοχεύοντας εκ νέου την Ορθοδοξία αλλά και την ελληνική μειονότητα.
Ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης δημιουργήθηκε αυτή τη φορά με αφορμή τη διαδικτυακή κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου Ιμβρίων. Στις παρεμβάσεις τους οι ομιλητές μίλησαν για τα δικαιώματα αυτονομίας και αυτοδιοίκησης που απορρέουν για τους Έλληνες του νησιού από τη Συνθήκη της Λωζάνης αλλά και για τον αποφασιστικό και καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν στην περιοχή η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος.
Την διαδικτυακή εκδήλωση άνοιξε ο Παναγιώτατος και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια αλλά και του Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου Β΄
Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης αφού μίλησε για την ιστορία του νησιού και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους νέους:
“Δράττομαι της ευκαιρίας για να απευθυνθώ στη νεολαία μας. Πρέπει να συνειδοποιήσετε αγαπητοί νέοι και νέες της Ίμβρου ότι το μέλλον του μικρού νησιού μας με μεγάλη ιστορία εξαρτάται από εσάς. Να σας εμπνέουν οι αγώνες και θυσίες των προγόνων της, ο φιλάνθρωπος και οικοφιλικός πολιτισμός μας, οι περιπέτειες και τα βάσανα γενεών και η επιμονή και αποφασιστικότητά τους να διασώζουν και να καλλιεργούν την πατρογονική παρακαταθήκη. Το έχω πει πολλές φορές το επεναλαμβάνω και σήμερα: Αν δεν συνεχίσετε εσείς τον καλόν αγώνα, ποιος άλλος θα το πράξει; Η Ίμβρος θα ζήσει αν της δώσετε ζωή εσείς. Μόνο εσείς μπορείτε να βλέπετε την πατρίδα μας με τα μάτια της καρδιάς και αυτό θα εμπνέει να βρίσκονται λύσεις ακόμα και εκεί που φαντάζουν ακατόρθωτες”
Στην συμβολή της Ορθοδοξίας στο νησί αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:
“Η δραστήρια ποιμαντορία του Μητροπολίτη Κυρίλλου, αλλά και το διαρκές ενδιαφέρον του συντοπίτη σας Οικουμενικού Πατριάρχη, είμαι σίγουρος ότι θα φέρουν και άλλες καλές μέρες για τους Ιμβρίους” τόνισε και παραδέχθηκε ότι η Πολιτεία κατά καιρούς λησμόνησε τις κοινότητες της Ίμβρου και της Τενέδου: “Έμεινε διστακτική όταν τα μέλη τους ωθούνταν στην εξορία κατά παράβαση των προβλέψεων της συνθήκης της Λωζάνης” υπογράμμισε.
“Ξεχωριστό κομμάτι του έθνους αποτελούν οι ομογενείς εκτός συνόρων. Και μεταξύ τους οι έλληνες της Ίμβρου που μετρούν αιώνες ζωής στην πύλη των Δαρδανελλίων. Με την παγκόσμια ακτινοβολία του τόπου τους να ενσαρκώνουν προσωπικότητες όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος” είπε ο πρωθυπουργός .
Τέλος αναφέρθηκε στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες ώστε οι Ελληνες της Ίμβρου, η άλλοτε συντριπτική πλειοψηφία των κατοίων να αποκτήσουν επιτέλους το καθεστώς αυτονομίας και αυτοδιοίκησης που ρητά αναγνωρίζει το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάνης: “Πρόκειται για συμβατικές υποχρεώσεις και διεθνείς δεσμεύσεις της Τουρκίας, οι οποίες θα την βαραίνουν μέχρι να υπάρξει δικαίωση των Ελλήνων των δύο νησιών και της Κωνσταντινούπολης”.
«Θα ήταν βεβαίως παράλειψη μου να μην αναφερθώ στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Είναι παγκοίνως γνωστό ότι και ο ίδιος έλκει την καταγωγή του από την Ίμβρο. Το φωτεινό παράδειγμά του και η διαρκής δραστηριοποίησή του επ’ ωφελεία των ομογενών μας στο νησί, εγγυάται την ευόδωση των προσπαθειών σας. Επίσης, κρίνοντας από τους πρώτους μήνες της ποιμαντορίας του, πιστεύω ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, κ. Κύριλλος, θα καταφέρει να συσπειρώσει τον εκεί Ιμβριακό Ελληνισμό» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει μεταξύ άλλων: “Ο Σύλλογος Ιμβρίων, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αγωνίζεται υπό αντίξοες συνθήκες. Για να προβάλει τις αδικίες και την καταπίεση που έχει υποστεί διαχρονικά ο ιμβριακός Ελληνισμός από τις τουρκικές Αρχές. Την ίδια στιγμή, μέσα από πολυσχιδείς δράσεις και πρωτοβουλίες, συντηρεί ζωντανή την ξεχωριστή ιστορία των Ιμβρίων».
Από την πλευρά τους ο Σύλλογος Ιμβρίων και η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης χαιρετίζουν με ανακοίνωσή τους τα μηνύματα του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νικόλαου Δένδια που απηύθυναν προς το Σύλλογο Ιμβρίων
«Μετά τον αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Πρωθυπουργός αναγνωρίζει δημόσια ότι η Ελληνική Πολιτεία λησμόνησε στο παρελθόν τις κοινότητες των Ιμβρίων και των Τενεδίων και παρέμεινε διστακτική στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους όταν αυτά παραβιάζονταν συστηματικά, με αποκορύφωμα τις δεκαετίες του 1960 και 1970, οπότε η πλειοψηφία του γηγενούς ελληνορθόδοξου πληθυσμού, προστατευόμενου από το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάννης, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις πατρογονικές του εστίες», αναφέρουν αρχικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ- ΙΜΒΡΟΣ: Να αποκατασταθούν έμπρακτα οι αδικίες
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Επίθεση εναντίον της Ελλάδας και συγκεκριμένα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του, εξαπολύει ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χάμι Ακσόι.
“Είναι τραγικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας, που έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της πολιτικής αφομοίωσης και καταστολής που εφαρμόζεται στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, επικρίνει τη χώρα μας σχετικά με τις μειονότητες” αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ και τονίζεται: “Στη χώρα μας, έχουν γίνει πολλά εποικοδομητικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Μειονότητας σε συνεργασία με τους Έλληνες Ορθόδοξους πολίτες μας τα τελευταία χρόνια”
“Ενώ η Τουρκία, μετά από τα αιτήματα των Ελληνορθόδοξων πολιτών μας άνοιξε σχολεία στην Πρίγκιπο για τέσσερις μαθητές, η Ελλάδα συνεχίζει να κλείνει τα σχολεία μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη. Η μείωση του αριθμού των σχολείων μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη από 231 σε 115 από την Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια είναι ο πιο αποκαλυπτικός δείκτης της οπτικής των δύο χωρών έναντι των μειονοτήτων” υπογραμμίζει η ανακοίνωση.