Στη πίστη στον Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους μας, την οποία είχαν οι αγωνιστές της Επανάστασης του 1821 αναφέρθηκε στο κήρυγμα του από την ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος. Ο Σεβασμιώτατος προέστη των ιερών ακολουθιών για την εορτή του Αγίου Αλεξίου του Ανθρώπου του Θεού, η τιμία κάρα του οποίου φυλάσσεται στην παλαίφατο Μονή. Λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας η επετειακή πανήγυρη της Μονής τελέστηκε με την παρουσία λίγων πιστών.
Αποστολή Καλάβρυτα: Μανώλης Δημελλάς – Ανδρέας Χαλκιόπουλος
Παρακολουθήστε τις ομιλίες του Σεβ. Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και του Καθηγουμένου της Ι.Μ. Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων Γέροντα Ευσέβιου, κατά την αγρυπνία που τελέστηκε στη Μονή:
Η παλαίφατος και ιστορική Ιερά μονή Αγίας Λαύρας τίμησε και φέτος την μνήμη του Αγίου Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού.
Βέβαια οι εορτασμοί φέτος τελέσθηκαν κεκλεισμένων των θυρών εξαιτίας των μέτρων και των ρυθμίσεων που έχουν ληφθεί από την πολιτεία στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.
Οι εορτασμοί ξεκίνησαν την παραμονή το απόγευμα με την τέλεση Ιεράς Αγρυπνίας μέχρι το πρωί της κυριωνύμου ημέρα μέσα σε κλίμα ιεράς κατάνυξης. Του Αρχιερατικού Εσπερινού και της Αρχιερατική Ακολουθίας των Προηγιασμένων Δώρων προεξήρχε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος πλαισιούμενος από τον Ηγούμενο της Αγίας Λαύρας Γέροντα Ευσέβιο, τον Ηγούμενο του Μεγάλου Σπηλαίου Γέροντα Καλλίνικο, τους πατέρες της Μονής και άλλους κληρικούς της ευρύτερης περιοχής των Καλαβρύτων, παρών ήταν και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος.
Μητροπολίτης Ιερώνυμος: “Οι νεοέλληνες σήμερα κιοτέψαμε”
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη κατάσταση που βιώνουμε φέτος εξαιτίας της πανδημίας. “Αυτόν τον χρόνο τον οποίο διανύουμε και είναι χρόνος δύσκολος εξαιτίας της πανδημίας που μας έχει κλείσει όλους μέσα εις την καρδιά μας, μέσα εις το σπίτι μας, μέσα στον εαυτό μας και μας δημιουργεί ανασφάλειες. Έχουμε ξεχάσει τους φίλους μας. Αυτός ο χρόνος να μας φέρει την ελευθερία την πνευματική, αλλά και την σωματική. Αυτοί θα έρθει όταν ελευθερωθούμε από τα πάθη μας και όταν ενωθούμε με τον Ιησού Χριστό μας. Και όταν εμπιστευθούμε περισσότερο τον Χριστό μας”, σημείωσε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πίστη των αγωνιστών του ’21 προς τον Χριστό και τους Αγίους μας, τονίζοντας πως “οι ήρωες της Επαναστάσεως μας εμπιστεύθηκαν τον Χριστό μας. Εμπιστεύθηκαν την Παναγία μας, εμπιστεύτηκαν τον όσιο Αλέξιο, τον όσιο Φιλάρετο και ήρθαν σε αυτόν τον ιερό τόπο. Δεν πήγαν σε κάποιο σπίτι, δεν πήγαν σε κάποια πλατεία να διαδηλώσουν, δεν κλείστηκαν μέσα από τα σπίτια τους, δεν ασχολήθηκαν μόνο με την γραφίδα, αλλά ήρθαν σε αυτόν τον ιερό τόπο και πήραν την σημαία, αυτή η οποία στόλιζε την Ωραία Πύλη και την σήκωσαν και σε αυτήν έδωσαν τον όρκο ή να πεθάνουν για τον Χριστό, την πατρίδα, την Ελλάδα ή να ζήσουν ελεύθεροι. Και κατόρθωσαν το δεύτερο, να ελευθερωθούν διότι είχαν κερδίσει την ελευθερία την ψυχική την οποία τους είχε δώσει ο ίδιος ο Χριστός”.
Κάνοντας αναφορά στο σήμερα ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως έχουμε χάσει σαν νεοέλληνες τα χαρίσματα εκείνα που είχαν οι ένδοξοι πρόγονοι μας. “Κιοτέψαμε” είχε χαρακτηριστικά. “Σήμερα οι νεοέλληνες δεν έχουμε αυτά τα χαρίσματα, δεν έχουμε αυτά τα πράγματα τα οποία είχαν οι ήρωες της πατρίδας. Σήμερα έχουμε όλοι μας κιοτέψει και όλοι έχουμε προδώσει και τον Χριστό και την πατρίδα μας. Για να μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτά τα οποία γιορτάζουμε θα πρέπει πρώτα εμείς να μετανοήσουμε. Πρώτος εγώ και μετά εσείς για να μπορέσει να έρθει η αλλαγή στον κόσμο και να έρθει πάλι ο Χριστός στην πατρίδα μας”.
Από την πλευρά του ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του. Αναφερόμενος στον ιδιαίτερο φετινό εορτασμό είπε πως αυτός έγινε κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει επιβάλει η πανδημία. “Δυστυχώς, με την παρουσία ολιγοστών πιστών. Αυτό όμως δεν μας πειράζει. Ξέρουμε ότι χιλιάδες ψυχές σήμερα συμπροσευχήθηκαν μαζί μας. Αυτές λοιπόν της ψυχές εμείς σήμερα μνημονεύσαμε στην προσευχή μας και είμαστε κοντά τους”, είπε.
Εκεί που άναψε η σπίθα της Επανάστασης
Κατά τη διάρκεια του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού στο προαύλιο της Μονής και εντός του Παλαιού Καθολικού της Μονής τελέσθηκε η Αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Καλαβρυτινών Προεστών και Καπεταναίων παρουσία του Μητροπολίτου Παλαιών Πατρών Γερμανού, διακόσια χρόνια μετά την ημέρα κατά την οποία οι Καλαβρυτινοί με αφορμή την παρουσία τους στην Μονή για την εορτή του Αγίου Αλεξίου αποφάσισαν τον ξεσηκωμό τους ενάντια στους Τούρκους Κατακτητές που οδήγησε πέντε μέρες μετά από πολιορκία στην Απελευθέρωση των Καλαβρύτων. Η αναπαράσταση μεταδόθηκε ζωντανά από το Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και το Διαδικτυακό Περιοδικό ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ.
Παρακολουθήστε εδώ ολόκληρη την τελετή
Δήμαρχος Καλαβρύτων: “Το ’21 είναι η παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας μας”
Για τις εορταστικές εκδηλώσεις μίλησε αποκλειστικά στο ope.gr από το ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος.
«Τα Καλάβρυτα γιορτάζουν τα διακόσια χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Οι εκδηλώσεις του Δήμου μας έχουν ήδη ξεκινήσει. Αποκορύφωμα η γιορτή του Αγίου Αλεξίου. Στις 17 Μαρτίου 1821 στο ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί της περιοχής και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όρκισε και μετά από συνεννόηση με τα παλληκάρια της περιοχής αποφάσισαν την έναρξη της Επανάστασης του Έθνους. Το προπέτασμα της Ωραίας Πύλης έγινε η σημαία του Αγώνα. Το λάβαρο του ’21, το Εθνικό μας σύμβολο. Τα Καλάβρυτα γιορτάζουν, το ’21 μας καθοδηγεί. Το ’21 είναι η παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ: