Με ομοψυχία και ενότητα, οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την επίτευξη του εθνικού μας στόχου, μέχρι την τελική δικαίωση και την απελευθέρωση της Κύπρου, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, σε ομιλία του σε τελετή για τα αποκαλυπτήρια των προτομών των πεσόντων της τουρκικής εισβολής Γιαννάκη Γιαννάτζιη και Νίκου Κυριάκου-Κακή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Μνημείο Ηρώων στην Αραδίππου.
Ο κ. Γιωργάλλας είπε πως «κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στην ανυπέρβλητη θυσία των δύο ηρώων και αντιλαμβανόμαστε και το δικό μας βαρύ χρέος απέναντι στην πατρίδα και την ιστορία μας, απέναντι στους ήρωές μας και τον λαό μας».
Προηγήθηκε η τέλεση επιμνημόσυνηε δέησηε στο μνημείο από τον Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκτάριο.
“Μέχρι εσχάτον να υπερασπιστούμε ό,τι μας ανήκει”
«Με ομοψυχία και ενότητα, οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την επίτευξη του εθνικού μας στόχου, μέχρι την τελική δικαίωση και την απελευθέρωση», σημείωσε. Μέχρι τη μέρα εκείνη, πρόσθεσε, «που η λύση του Κυπριακού – αυτή που θα προκύψει μέσα από ένα έντιμο και ειλικρινή διάλογο – θα απαλλάξει την πατρίδα μας από την τουρκική κατοχή, θα τερματίσει τον εποικισμό και τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και θα την απελευθερώσει, επιτρέποντας στο σύνολο του κυπριακού λαού να διαβιεί σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας, ισοπολιτείας και συνδημιουργίας».
Θα συνεχίσουμε ανέφερε ο κ. Γιωργάλλας «στον τραχύ δρόμο της απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας, με φάρο τη μνήμη των αθανάτων νέων που τιμούμε σήμερα, αλλά και όλων των ευκλεώς αγωνισαμένων και ηρωικώς πεσόντων συμπατριωτών μας και δίνουμε την υπόσχεση πως δεν θα αποστρατευτούμε από τον τίμιο αγώνα μας. Μέχρι την ώρα που θα καταφέρουμε να πετύχουμε την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού σε μια ειρηνική και ευημερούσα πατρίδα».
Μέχρι τότε, είπε ο Υπουργός Αμυνας «είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μέχρι εσχάτων για να προστατεύσουμε ό,τι κινδυνεύει και να υπερασπιστούμε ό,τι μας ανήκει».
“Καλύτερη δικαίωση, η εθνική συμφιλίωση στον αγώνα που διεξάγεται για απελευθέρωση”
Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης ανέφερε ότι «τις καρδιές μας σήμερα πλημμυρίζουν συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια, αφού εκπληρώνουμε το επιβαλλόμενο χρέος της πόλης μας, απέναντι σε δύο ήρωες του 1974, οι οποίοι έπεσαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα. Στο Μνημείο Ηρώων του Δήμου προστίθενται σήμερα οι μορφές δύο άξιων τέκνων της πόλης μας, οι οποίοι παρέμειναν πιστοί στον όρκο που έδωσαν και πολέμησαν μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός τους τον Τούρκο εισβολέα».
Πρόσθεσε ότι «οι ήρωες της Αραδίππου Νίκος Κυριάκου Κακή και Γιαννάκης Γιαννάτζιη αγνοούνταν μέχρι και το 2021 όταν εξακριβώθηκε η ταυτότητα τους και τάφηκαν με τις δέουσες τιμές. Οι προτομές που αποκαλύπτουμε σήμερα, συμβολίζουν την αυτοθυσία των δύο ηρώων που έπεσαν προασπιζόμενοι την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της μικρής μας πατρίδας».
Ο Δήμαρχος εξέφρασε «ιδιαίτερες ευχαριστίες στον γλύπτη Κυριάκο Πάτσαλο, που με ιδιαίτερη φροντίδα φιλοτέχνησε τις προτομές» με δαπάνη του Δήμου, ενώ το «σπουδαιότερο ευχαριστώ» όπως είπε το απηύθυνε στις οικογένειες των δύο αδικοχαμένων παλληκαριών, για την ανυπέρβλητη θυσία τους, για τα 47 χρόνια προσμονής, τα οποία κύλησαν ατελείωτα και βασανιστικά για τον καθένα και που στερήθηκαν για την πατρίδα και για όλους τους Κύπριους, ό,τι αγαπούσαν περισσότερο».
Όπως είπε ο κ. Ευαγγελίδης «η καλύτερη δικαίωση για τους νεκρούς μας ήρωες, είναι η εθνική συμφιλίωση στον αγώνα που διεξάγουμε για απελευθέρωση» και πρόσθεσε πως «όλη η Αραδίππου θα αντλεί θάρρος από το δικό τους, δύναμη από τα νιάτα τους και ανδρεία από τις απροσκύνητες ψυχές τους».
Οφειλόμενο χρέος
Στο δικό του χαιρετισμό εκ μέρους των οικογενειών των πεσόντων, ο Δρ Κώστας Κατσώνης, φιλόλογος-συγγραφέας, ανέφερε ότι «έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια από το πικρό καλοκαίρι του 1974, με τις αποφράδες μαύρες μέρες της μεγάλης προδοσίας και της τουρκικής βαρβαρότητας, που έφταναν καθημερινά στην Αραδίππου τα κακά μαντάτα για τον χαμό των παλικαριών μας, 17 συνολικά στον αριθμό. Από τότε οι μανάδες και οι πατεράδες τους έφυγαν με την πίκρα και το παράπονο του αγνοούμενου γιού».
Πρόσθεσε ότι «σήμερα η Αραδίππου, η γενέτειρα των δύο ηρωικών παλληκαριών, τους τιμά ως οφειλόμενο χρέος και ως μια ελάχιστη ανταπόδοση και ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη θυσία τους, αποκαλύπτοντας τις προτομές τους και τοποθετώντας τους στο Μνημείο Πεσόντων, δίπλα από τους άλλους δέκα ήρωες, οκτώ του 1974 και δύο του ’64».