Για ανθρωπιστική κρίση στον Λίβανο μετά την καταστροφική έκρηξη της Τρίτης στη Βηρυτό προειδοποιεί ο ΟΗΕ, καθώς ο Λίβανος είχε ήδη υποστεί μεγάλη οικονομική ύφεση πριν από την έκρηξη, που άφησε πίσω της τουλάχιστον 154 νεκρούς, 5.000 τραυματίες και 300.000 άστεγους.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) η ζημιά στο λιμάνι της Βηρυτού θα διακόψει την προμήθεια τροφίμων και θα αυξήσει τις τιμές.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει επίσης ότι το σύστημα υγείας υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ τρία νοσοκομεία δεν λειτουργούν.
Πόσο άσχημη όμως είναι η ανθρωπιστική κατάσταση;
Πριν από την έκρηξη της Τρίτης, το 75% των Λιβανέζων χρειάζονταν βοήθεια, το 33% είχαν χάσει τις δουλειές τους και ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η εκπρόσωπος του WFP Ελίζαμπεθ Μπιρς εξέφρασε την ανησυχία της για τη σοβαρή ζημιά στο λιμάνι της Βηρυτού – το μεγαλύτερο στη χώρα – καθώς εκτιμά ότι θα μπορούσε να περιορίσει τη ροή των προμηθειών τροφίμων και να προκαλέσει την αύξηση των τιμών τους σε τέτοιο επίπεδο που η πλειονότητα των πολιτών δεν θα έχει πρόσβαση σε αυτά.
Το WFP έστειλε 5.000 δέματα τροφίμων που θα επαρκούσαν για ένα μήνα για μια πενταμελή οικογένεια και σχεδίαζε να εισαγάγει αλεύρι σίτου και δημητριακά, είπε.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ, προειδοποίησε ότι τα νοσοκομεία του Λιβάνου είχαν κατακλειστεί από τους ασθενείς, κάποια υπέστησαν ζημιές και άλλα δεν ήταν σε θέση να λειτουργήσουν συμπληρώνοντας ότι είχαν χαθεί 500 κρεβάτια.
Επίσης, ανέφερε ότι ο Λίβανος κατέγραφε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και 17 κοντέινερ με μάσκες και γάντια που είχαν σταλεί στη Βηρυτό από τον ΠΟΥ, έχουν καταστραφεί εντελώς.
Πολλές χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στον Λίβανο, με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν την Παρασκευή ότι σκοπεύουν να στείλουν άμεσα τρόφιμα και φάρμακα αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων.