Επικαιρότητα
01 Μαρτίου, 2022

Όλες οι εξελίξεις γύρω από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο – Live blog

Διαδώστε:

Συνεχίζονται οι εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο. Το θέμα έφθασε και στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της οποίας εκφράστηκε η στήριξη στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Ηγέτες από όλο τον κόσμο προχωρούν σε διαγγέλματα σχετικά με το θέμα της προσχώρησης ή όχι της Ουκρανίας στην ΕΕ. Εν τω μεταξύ κρίσιμο θέμα αποτελεί και το τι επιπτώσεις θα έχουν στην παγκόσμια οικονομία οι κυρώσεις στην Ρωσία.

«Χωρίς εσάς η Ουκρανία θα είναι μοναχική. Αποδείξαμε τις δυνάμεις μας. Είμαστε ακριβώς ίδιοι με εσάς. Αποδείξτε λοιπόν ότι είστε μαζί μας. Αποδείξτε ότι δε θα μας αφήσετε. Αποδείξτε ότι είστε πράγματι Ευρωπαίοι και ότι η ζωή θα κερδίσει το θάνατο και το φως θα κερδίσει το σκοτάδι», είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μερική εκκένωση του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης

Δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Μαριούπολης, αλλά και ότι σύμφωνα με ρωσικές ανακοινώσεις θα ανοίξει αύριο 2 Μαρτίου ανθρωπιστικός διάδρομος για έξοδο πολιτών από τη Μαριούπολη προς τα Δυτικά, αποφασίστηκε να εκκενωθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Στην Αθήνα φθάνουν 50 Έλληνες και Κύπριοι πολίτες από Οδησσό και Κίεβο

Mε ειδική ναυλωμένη πτήση από το υπουργείο Εξωτερικών, φθάνουν αυτή την ώρα στην Αθήνα 50 πολίτες της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και μέλη των οικογενειών τους, από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου οι 50 πολίτες κατόρθωσαν να φύγουν από την Οδησσό και το Κίεβο μετά από συντονισμένες ενέργειες των υπουργείων Εξωτερικών, Ελλάδας και Ουκρανίας και να αφιχθούν στην Ελλάδα μέσω Ρουμανίας.

Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος θα τους υποδεχτεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης. «Το σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να υπάρχει ασφάλεια στο πεδίο. Να διασφαλίζεται ο τρόπος, έτσι ώστε με ασφάλεια να φεύγουν οι Έλληνες πολίτες. Αυτό έγινε, έφτασαν στη Ρουμανία και ναυλώθηκε ειδική πτήση για να έρθουν τώρα στην Ελλάδα. Τώρα φτάνουν εδώ, τελειώνει έτσι με θετικό τρόπο αυτή η περιπέτεια τους» δήλωσε ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς για άλλους Έλληνες που μπορεί να έμειναν πίσω απάντησε: «Είναι μια διαδικασία που βλέπουμε τι συμβαίνει στο πεδίο και ανάλογα με το τι συμβαίνει στο πεδίο παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις».

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μπει στη Χερσώνα

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στην πόλη της Χερσώνας στα νότια της Ουκρανίας, αλλά η Ουκρανία εξακολουθεί να ελέγχει το κτίριο της διοίκησης της πόλης, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εσωτερικών Βαντίμ Ντενισένκο.

Ο Πούτιν απαγορεύει τις εξαγωγές συναλλάγματος άνω των 10.000 δολαρίων

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει τις εξαγωγές συναλλάγματος που υπερβαίνουν τα 10.000 δολάρια, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από αύριο Τετάρτη, 2 Μαρτίου.

Ζελένσκι: Η Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς για να ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά το χτύπημα στον Πύργο Τηλεπικοινωνιών-Τηλεόρασης δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις, ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός, καθώς ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών απέφερε ελάχιστη πρόοδο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, μέσα σε ένα αυστηρά φρουρούμενο κυβερνητικό συγκρότημα, ο Ζελένσκι προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, για να σταματήσουν τη ρωσική πολεμική αεροπορία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα συνιστούσε προληπτικό μέτρο και δεν θα έφερνε τη Συμμαχία σε τροχιά πολέμου με τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος έχει αρνηθεί προτάσεις για να εγκαταλείψει την ουκρανική πρωτεύουσα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους προς το Κίεβο, είπε επίσης ότι η Ουκρανία θα απαιτούσε νομικά κατοχυρωμένες εγγυήσεις ασφαλείας εάν το ΝΑΤΟ έκλεινε την πόρτα του στην Ουκρανία.

Θέτοντας τους όρους του για περαιτέρω συνομιλίες με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε σε Reuters και CNN: «Είναι αναγκαίο τουλάχιστον (η Ρωσία) να σταματήσει να βομβαρδίζει ανθρώπους. Απλά, ας σταματήσει τους βομβαρδισμούς και μετά να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Την ώρα που μιλούσε ο Ζελένσκι, έγινε γνωστό ότι ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε πύργο τηλεόρασης στο Κίεβο. Νωρίτερα σήμερα, πύραυλοι είχαν πλήξει την καρδιά της πόλης Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η Ουκρανία έχει λάβει αποστολές όπλων από μέλη του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Δύση επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Μόσχα.

Ο Ζελένσκι προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα, περιλαμβανομένης της επιβολής μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν του μετέφερε προσωπικά ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για ένα τέτοιο μέτρο».

Η Ουκρανία έχει πιέσει το ΝΑΤΟ να επιταχύνει την ένταξή της, μια κίνηση που βρίσκει σθεναρά αντίθετη τη Ρωσία και θεωρείται ένας από τους λόγους για τους οποίους η Μόσχα εξαπέλυσε την επίθεση.

«Οι σύμμαχοί μας, εάν δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ… επειδή η Ρωσία δεν θέλει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επεξεργαστούν από κοινού εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο 44χρονος ουκρανός πρόεδρος ήταν αξύριστος και φορούσε ένα απλό χακί μπλουζάκι, παντελόνι και στρατιωτικά άρβυλα για τη συνέντευξη, η οποία έλαβε χώρα σε ένα κυβερνητικό συγκρότημα που ήταν φρουρούμενο από ισχυρή στρατιωτική δύναμη.

Χτυπήθηκε πύργος επικοινωνιών-τηλεόρασης στο Κίεβο

Εκρήξεις ακούγονται εδώ και λίγη ώρα στην Ουκρανική Πρωτεύουσα. Όπως μεταδίδουν τόσο ρωσικά όσο και ουκρανικά ΜΜΕ, στο στόχαστρο της Ρωσίας βρέθηκε, μεταξύ άλλων, πύργος τηλεπικοινωνιών στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, πέντε άτομα σκοτώθηκαν και άλλα πέντε τραυματίστηκαν μετά την επίθεση των Ρωσικών δυνάμεων στον πύργο τηλεπικοινωνιών.

«Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει πλέον πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα» σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΑΜ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν έχει πλέον πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο TASS.

Τα ρωσικά στρατεύματα και οι φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία ένωσαν τις δυνάμεις τους την Τρίτη στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Νωρίτερα, ο Έντουαρντ Μπασούριν, διοικητής των αυτονομιστικών δυνάμεων στο φιλορωσικό έδαφος του Ντονέτσκ, δήλωσε ότι στόχος του είναι να περικυκλώσει «πλήρως» τη Μαριούπολη, μια πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, όπου ζουν μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο RIA ανακοίνωσε επίσης ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, έφθασαν στα σύνορα της περιοχής Ντονέτσκ και ενώθηκαν με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η πόλη Βολνοβάχα, που απέχει μία ώρα οδικώς στα βόρεια της Μαριούπολης, “καταστράφηκε” σε μεγάλο βαθμό σήμερα, σύμφωνα με τον Πάβλο Κιριλένκο, τον Ουκρανό κυβερνήτη της περιοχής του Ντονέτσκ.

Β. Ζελένσκι: Κανείς δε θα μας λυγίσει. Είμαστε σκληροί, είμαστε Ουκρανοί!

«Η Ουκρανία πολεμά για την ελευθερία της», τόνισε ο Πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας εξ αποστάσεως στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Κανείς δε θα μας λυγίσει. Είμαστε σκληροί, είμαστε Ουκρανοί!», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «πολεμάμε για τα δικαιώματά μας, την ελευθερία μας, τώρα για την επιβίωσή μας».

Ο κ. Ζελένσκι σημείωσε ότι «πολεμάμε για να είμαστε ισότιμα μέλη της Ευρώπης

Έχουμε αποδείξει την δύναμή μας. Αποδείξτε ότι είστε μαζί μας, ότι δε θα μας αφήσετε ότι είστε πραγματικά Ευρωπαίοι».

Παράλληλα, ανέφερε ότι το πρωί δύο πύραυλοι κρουζ χτύπησαν το Χάρκοβο και υπογράμμισε ότι «οι πολίτες της Ουκρανίας υπερασπίζονται την ελεύθερία». Παράλληλα, είπε ότι δε διαβάζει από χαρτιά, ότι τα χαρτιά τελείωσαν, «αντιμετωπίζουμε την πραγματική ζωή».

Να σημειωθεί ότι τα μέλη του ΕΚ χειροκρότησαν παρατεταμένα τόσο τον Πρόεδρο της Ουκρανίας όσο και εκπροσώπους της χώρας που βρίσκονται στο κοινοβούλιο, ενώ ακόμη και ο διερμηνέας που μετέφραζε στα Αγγλικά τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι ήταν εμφανώς φορτισμένος.

Τουρκία – Ρωσία: Τηλεφωνική επικοινωνία υπουργών Άμυνας

«Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε στον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Σοϊγκού, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για ανθρωπιστικούς λόγους», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η Τουρκία που είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και συνορεύει με την Ρωσία και την Ουκρανία στην Μαύρη Θάλασσα, έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες. Χθες, Δευτέρα, η Τουρκία ζήτησε απ’ όλες τις χώρες να μην διαπλέουν τα Στενά της προς την Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με την Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, περιορίζοντας την διέλευση κάποιων ρωσικών πολεμικών.

Η Άγκυρα έχει το δικαίωμα βάσει της συνθήκης να περιορίσει την διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων κατά την διάρκεια μιας περιόδου πολέμου.

Η συνθήκη της επιτρέπει να περιορίσει τα ρωσικά πολεμικά πλοία που κατευθύνονται προς τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ εξαιρεί τα πλοία που επιστρέφουν στις βάσεις τους. Τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία περιμένουν να περάσουν από τη Μεσόγειο τα στενά του Βοσπόρου.

Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας ο Ακάρ είπε στον Σοϊγκού ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την ειρήνη στην περιοχή και τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας.

Reuters: Η Ουκρανία ζητά από την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε τηλεφωνικά από τον Κινέζο ομόλογό του σήμερα, Τρίτη, να χρησιμοποιήσει τους δεσμούς της χώρας του με τη Μόσχα, για να σταματήσει η ρωσική εισβολή.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είπε στον Κουλέμπα ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να κάνει κάθε δυνατή διπλωματική προσπάθεια, ώστε να τελειώσει ο πόλεμος.

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο είναι η πρώτη που γίνεται γνωστή έπειτα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την Πέμπτη.

 

Ζαχάροβα: Οι ρωσικές πρεσβείες αντιμετωπίζουν άνευ προηγουμένου κυβερνοεπίθεση

Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού Rossiya 24, δήλωσε ότι οι ρωσικές πρεσβείες αντιμετωπίζουν «μια άνευ προηγουμένου κυβερνοεπίθεση».

Η Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι όλα αυτά «γίνονται από τρομοκράτες πληροφοριών από την Ουκρανία».

Νωρίτερα , η πύλη Gosuslugi αντιμετώπισε κυβερνοεπιθέσεις μεγάλης κλίμακας – στις 26 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν περισσότερες από 50 επιθέσεις DDoS με χωρητικότητα άνω του 1 terabyte.

Γαλλία: 300 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία ως άμεση οικονομική βοήθεια

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Καστέξ δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία θα προσφέρει 300 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία ως άμεση οικονομική βοήθεια.

Ο ίδιος είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είπε ψέματα στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, στη διεθνή κοινότητα αλλά και στον λαό του.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την “πράξη πολέμου” χωρίς συνέπειες», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Επιπλέον, δήλωσε ότι αυτή η κρίση θα διαρκέσει για μεγάλο διάστημα και θα έχει σοβαρές συνέπειες για το μέλλον της Ευρώπης.

Κομισιόν: Η Ε.Ε. να προετοιμάζεται για εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προετοιμαστεί για «εκατομμύρια» επιπλέον πρόσφυγες από την Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα και καθώς ήδη πάνω από 400.000 έχουν εισέλθει πλέον στο μπλοκ, ανέφερε σήμερα Τρίτη η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ίλβα Γιόχανσον κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σλοβακία.

Η ίδια ανέφερε ότι ελπίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενεργοποιήσει την οδηγία για προσωρινή προστασία την Πέμπτη, προκειμένου να προστατευθούν όσοι αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα τους, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζουν την ανάπτυξη περισσότερων ανθρώπων για να βοηθήσουν τη χώρα της ΕΕ που συνορεύει με την Ουκρανία.

Ρωσική πρεσβεία κατά υπ. Πολιτισμού: Άλλη μια κίνηση αντιρωσικής πολιτικής της Δύσης

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να «κλείσει» τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας

«Είχα μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Καγκελάριο Σολτς. Μίλησα για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε γειτονιές ουκρανικών πόλεων κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών. Έδωσα έμφαση στην ανάγκη να κλείσει ο εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι.

Επιπλέον, είπε στον Σολτς να κινηθεί γρήγορα σε ό,τι αφορά το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Ετοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία – Δεν θα δεχθούμε τελεσίγραφα

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτρικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε πως το Κίεβο είναι έτοιμο να μιλήσει με τη Μόσχα, αλλά δεν θα ακολουθήσει τα ρωσικά τελεσίγραφα.

Παράλληλα, αναφέρει πως το ΝΑΤΟ έχει πολιτικό καθήκον και ηθική υποχρέωση να υποστηρίξει τη προσπάθεια της Ουκρανία, ενώ είναι σε συζητήσεις με τους δυτικούς συμμάχους για συνδρομή στην αεράμυνα της χώρας.

Τέλος, ανέφερε πως αν πέσει η Ουκρανία, το ΝΑΤΟ θα ακολουθήσει.

Ρωσικές πηγές: Αύριο, Τετάρτη 2 Μαρτίου, ο δεύτερος γύρος συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας

Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας προγραμματίστηκε για αύριο, Τετάρτη 2 Μαρτίου, σύμφωνα με ρωσικές πηγές.

Αδιευκρίνιστος παραμένει ο τόπος των συνομιλιών.

Η Ρωσία προειδοποιεί: Θα χτυπήσουμε στόχους στο Κίεβο – Οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε προειδοποίηση στους κατοίκους του Κιέβου ότι ετοιμάζεται να χτυπήσει στόχους στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Σε δήλωση που εξέδωσαν το απόγευμα της Τρίτης, Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι δυνάμεις τους ετοιμάζονται να εξαπολύσουν «πλήγματα υψηλής ακρίβειας» εναντίον «τεχνολογικών κέντρων της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και του 72ου κύριου κέντρου PsyOps στο Κίεβο».

«Προτρέπουμε τους Ουκρανούς πολίτες που χρησιμοποιούνται από εθνικιστές για να προβούν σε προκλήσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και τους κατοίκους του Κιέβου που διαμένουν κοντά σε σταθμούς αναμετάδοσης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι τα χτυπήματα πραγματοποιούνται για να «αποτρέψουν επιθέσεις πληροφοριών εναντίον της Ρωσίας».

Λαβρόφ: Δεν ανεχόμαστε αμερικανικές βάσεις ή πυρηνικά σε πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες

Τα αμερικανικά πυρηνικά που είναι στην Ευρώπη να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, αξίωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Η Μόσχα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην έχει αμερικανικά πυρηνικά όπλα προ των πυλών της, όπως στην Ουκρανία, ισχυρίστηκε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο πολύπειρος διπλωμάτης ανέφερε αφενός ότι η Ουκρανία διαθέτει ακόμη τη Σοβιετική τεχνολογία για παραγωγή πυρηνικώνόπλων και η Μόσχα πρέπει να απαντήσει σε αυτόν τον κίνδυνο, αφετέρου τόνισε ότι οι πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες δεν πρέπει να φιλοξενούν δυτικές στρατιωτικές βάσεις.

«Τα αμερικανικά πυρηνικά πρέπει να επιστρέψουν από την Ευρώπη στις ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ. «Για τη Ρωσία είναι απαράδεκτο να έχουν αμερικανικά πυρηνικά ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε.

Κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επέλεξε τον δρόμο των κυρώσεων αντί για εκείνον του διαλόγου με τη Ρωσία, και δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον για στρατηγική σταθερότητα.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για διαπραγματεύσεις σχετικά με την Ουκρανία, η Μόσχα είχε δηλώσει ότι θα μιλήσει σχετικά μόνο με τις ΗΠΑ, με τον κ. Μακρόν να αναγγέλλει λίγες μέρες πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία ότι Μόσχα και Ουάσιγκτον αποδέχθηκαν συνάντηση κορυφής των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Capital controls ανακοίνωσε η Ρωσία

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ανακοίνωσε μέτρα ελέγχου του κεφαλαίου για να σταματήσει η έξοδος των ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα, μετέδωσαν την Τρίτη τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και RIA.

Τα capital controls που ανακοίνωσε η Ρωσία, μετά τις αυστηρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχει σκοπό να περιορίσει τη μαζική φυγή κεφαλαίων και επιχειρήσεων

Ο Μισούστιν δήλωσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία κάνουν τους ξένους επενδυτές να αποφασίζουν όχι για οικονομικούς λόγους αλλά λόγω «πολιτικής πίεσης».

«Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει προετοιμαστεί σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την εισαγωγή προσωρινών περιορισμών στην έξοδο από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε. «Αναμένουμε ότι όσοι έχουν επενδύσει στη χώρα μας θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».

Όσοι δεν υποχωρήσουν στις πιέσεις θα βγουν κερδισμένοι
«Είμαι βέβαιος ότι η πίεση των κυρώσεων θα υποχωρήσει τελικά και όσοι δεν θα περιορίσουν τα έργα τους στη χώρα μας, υποκύπτοντας στα συνθήματα των ξένων πολιτικών, θα κερδίσουν», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Ο Μισούστιν δήλωσε ότι θα υπάρχουν καθημερινές συναντήσεις για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων.

«Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε την τρέχουσα κατάσταση σε πραγματικό χρόνο και να επεξεργαζόμαστε αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα», είπε.

Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς Ζελένσκι: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον μαζί»

Απαγορεύουμε σε κάθε εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να πατήσει το πόδι του σε οποιοδήποτε κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου, οι άνθρωποι που θέλουν τον πόλεμο δεν έχουν θέση εδώ. Απλοί πολίτες που κάνουν τη μεγαλύτερη θυσία να στέκονται μπροστά στους Ρώσους στρατιώτες με υπερηφάνεια ως όπλο και ηλίανθους, γυναίκες που γέννησαν δίπλα σε σταθμούς μετρό, αυτοί μας έδειξαν ότι αξίζει να τους υπερασπιστούμε, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μετσόλα, ενώ συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια για να εκδοθεί ψήφισμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Για την επόμενη γενιά, για όλους εκείνους στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν στην Ευρώπη. Για όλους εκείνους που θέλουν να είναι ελεύθεροι», όπως τόνισε η κυρία Μετσόλα, εν αναμονή του βιντεοσκοπημένου μηνύματος του Ουκρανού προέδρου.

«Ο τρόπος ζωής μας αξίζει να τον υπερασπιστούμε. Αξίζει ένα κόστος. Για την επόμενη γενιά, για όλους εκείνους στην Ουκρανία και σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν στην Ευρώπη. Για όλους εκείνους που θέλουν να είναι ελεύθεροι».

Ευχαριστώντας τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι «που έδειξε στον κόσμο τι σημαίνει να σηκώνεσαι όρθιος, η Πρόεδρος Μετσόλα είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας. «Όπως δηλώνει ξεκάθαρα το ψήφισμά μας, χαιρετίζουμε την αίτηση της Ουκρανίας για το καθεστώς υποψήφιας χώρας και θα εργαστούμε προς αυτόν τον στόχο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον μαζί».

Στην ομιλία της, η Πρόεδρος Μετσόλα ανακοίνωσε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επιδιώξει την απαγόρευση εισόδου σε οποιονδήποτε εκπρόσωπο του Κρεμλίνου στις εγκαταστάσεις του. «Οι επιτιθέμενοι και οι πολεμοκάπηλοι δεν έχουν θέση στο Σώμα της Δημοκρατίας».

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσε τις τέσσερις θεμελιώδεις αρχές για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Πρώτον, η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να εξαρτάται από το αέριο του Κρεμλίνου. «Πρέπει να διπλασιάσουμε εκ νέου τις προσπάθειές μας για να διαφοροποιήσουμε τα ενεργειακά μας συστήματα προς μια Ευρώπη που δεν είναι πλέον στις διαταγές ολιγαρχών. Αυτό θα θέσει την ενεργειακή μας ασφάλεια σε ισχυρότερη βάση».

Δεύτερον, η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υποδέχεται μετρητά από το Κρεμλίνο. «Οι ολιγάρχες του Πούτιν δεν θα πρέπει πλέον να μπορούν να χρησιμοποιούν την αγοραστική τους δύναμη για να κρύβονται πίσω από βιτρίνα αξιοπρέπειας, στις πόλεις, τις κοινότητες ή τους αθλητικούς μας συλλόγους».

Τρίτον, η επένδυση στην άμυνά μας πρέπει να ταιριάζει με τη ρητορική μας. Η Πρόεδρος Μετσόλα τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί για να αποκτήσει μια πραγματική Ένωση ασφάλειας και άμυνας. Δείξαμε την τελευταία εβδομάδα ότι είναι εφικτό και επιθυμητό, ​​και περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι απαραίτητο».

Τέταρτον, μίλησε για τη σημασία της καταπολέμησης της εκστρατείας παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου. «Καλώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους ομίλους τεχνολογίας να αναλάβουν την ευθύνη τους στα σοβαρά και να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει καμία ουδετερότητα μεταξύ της πυρκαγιάς και της πυροσβεστικής».

Η Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου (με επικεφαλής την Πρόεδρο Roberta Metsola και αποτελούμενη από τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου) αποφάσισε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου να πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο ολομέλειας στις Βρυξέλλες για να αξιολογήσει την κατάσταση στην Ουκρανία. Σε ανακοίνωσή τους, καταδίκασαν την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία με τον πιο έντονο τρόπο και χαρακτήρισαν την εισβολή αδικαιολόγητη και παράνομη.

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ οφείλει να στηρίξει την Ουκρανία

“Γεωπολιτική τρομοκρατία” χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι δεν πρόκειται μόνο για μια επίθεση κατά της Ουκρανίας, αλλά για επίθεση κατά του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς έννομης τάξης, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. “Πριν από πέντε ημέρες ο Πούτιν ξεκίνησε μια μαζική εισβολή στην Ουκρανία, έναν αδικαιολόγητο πόλεμο χωρίς καμία πρόκληση, που βασίστηκε σε φρικτά ψέματα”, δήλωσε ο Μισέλ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. “Η ΕΕ οφείλει να στηρίξει την Ουκρανία και να προστατέψει την ειρήνη και τη δημοκρατία”, πρόσθεσε.

“Όλο και περισσότερες χώρες δεσμεύονται σε μια αντιπολεμική συμμαχία. Μαζί με τους λαούς από όλο τον κόσμο στέλνουν ένα κοινό μήνυμα: Ρωσία, σταμάτα τον πόλεμο. Πήγαινε σπίτι. Έλα να μιλήσουμε”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σχετικά με το “νόμιμο” αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι το Συμβούλιο (κράτη-μέλη) θα πρέπει να το εξετάσει σοβαρά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην ΕΕ για το θέμα αυτό.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και στην αλληλεγγύη που εμπράκτως εκφράζει η ΕΕ προς την Ουκρανία, με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με στρατιωτικά μέσα που θα δοθούν από τα κράτη-μέλη.

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: «Αυτό είναι το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων στην ιστορία της Ένωσής μας»

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για «μια σύγκρουση μεταξύ του κράτους δικαίου και του κράτους των όπλων, μεταξύ δημοκρατιών και απολυταρχιών, μεταξύ μιας τάξης βασισμένης σε κανόνες και ενός κόσμου ξεδιάντροπης επιθετικότητας» τονίζοντας ότι «ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη».

Μιλώντας στην έκτακτη ολομέλεια του ΕΚ, στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι «άντρες, γυναίκες και παιδιά πεθαίνουν επειδή ένας ξένος ηγέτης αποφάσισε ότι η χώρα τους, η Ουκρανία, δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «μια Ένωση σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων έχει κινητοποιηθεί για την Ουκρανία. Οι λαοί της Ευρώπης διαδηλώνουν μπροστά από τις ρωσικές πρεσβείες σε όλη την Ένωσή μας. Πολλοί από αυτούς έχουν ανοίξει τα σπίτια τους στους Ουκρανούς που φεύγουν από τις βόμβες του Πούτιν». Επίσης, ευχαρίστηκε ιδιαίτερα την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία για την υποδοχή των προσφύγων.

«Η Ευρώπη θα είναι εκεί για αυτούς, όχι μόνο αυτές τις πρώτες μέρες, αλλά και τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Γι’ αυτό προτείνουμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού προσωρινής προστασίας για να τους παρέχει μια ασφαλή κατάσταση και πρόσβαση σε σχολεία, ιατρική περίθαλψη και εργασία» επισήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν. Αναφέρθηκε παράλληλα στη ταχύτητα με την οποία η ΕΕ, υιοθέτησε κυρώσεις «ενάντια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας, τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας της και η διεφθαρμένη ελίτ της».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι αυτές οι κυρώσεις θα έχουν αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία και το Κρεμλίνο και στάθηκε στα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με το διατραπεζικό σύστημα SWIFT και την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

«Δεύτερον, στοχεύουμε σε σημαντικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας.
• Καθιστούμε αδύνατο για τη Ρωσία να αναβαθμίσει τα διυλιστήρια πετρελαίου της,
• να επισκευάσει και να εκσυγχρονίσει τον εναέριο στόλο της,
• και να έχει πρόσβαση σε πολλές σημαντικές τεχνολογίες» είπε. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στο κλείσιμο του εναέριου χώρου της ΕΕ για ρωσικά αεροσκάφη και το μπλόκο στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης Russia Today και Sputnik και τις θυγατρικές τους.

«Πρόκειται για πρωτοφανείς ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εταίρων μας ως απάντηση σε μια άνευ προηγουμένου επιθετικότητα της Ρωσίας. Κάθε ένα από αυτά τα βήματα έχει γίνει σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τη Νορβηγία, αλλά και π.χ. Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Αυστραλία» επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αν ο Πούτιν επιδίωκε να διχάσει την ΕΕ, να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, και να σπάσει τη διεθνή κοινότητα, έχει πετύχει ακριβώς το αντίθετο» είπε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και στο κόστος των κυρώσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία.
«Πιστεύω ότι οι λαοί της Ευρώπης καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι πρέπει να αντισταθούμε σε αυτή τη σκληρή επιθετικότητα. Ναί, η προστασία της ελευθερίας μας έχει ένα τίμημα. Αλλά αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή. Και αυτό είναι ένα κόστος που είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε. Γιατί η ελευθερία είναι ανεκτίμητη» τόνισε.

Όσον αφορά την ενέργεια, υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να βασιστούμε τόσο πολύ σε έναν προμηθευτή που μας απειλεί ρητά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απευθυνθήκαμε σε άλλους παγκόσμιους προμηθευτές». «Μακροπρόθεσμα είναι η αλλαγή μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο, που θα μας κάνει πραγματικά ανεξάρτητους» είπε.

«Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η άμυνα έχει εξελιχθεί περισσότερο τις τελευταίες έξι ημέρες σε σχέση με τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν υποσχεθεί παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία» τόνισε, προσθέτοντας ότι «η Ένωσή μας για πρώτη φορά χρησιμοποιεί τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό να αγοράσει και να παραδώσει όπλα σε μια χώρα που δέχεται επίθεση. 500 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «αυτή η κρίση αλλάζει την Ευρώπη. Αλλά και η Ρωσία έχει φτάσει σε ένα σταυροδρόμι. Οι ενέργειες του Κρεμλίνου βλάπτουν σοβαρά τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ρωσίας και του λαού της». «Υπάρχει μια άλλη Ρωσία εκτός από τα τανκς του Πούτιν. Απλώνουμε το χέρι της φιλίας μας σε αυτή την άλλη Ρωσία» σημείωσε. Τόνισε ότι «ο Πρόεδρος Ζελένσκι και ο ουκρανικός λαός είναι πραγματική έμπνευση».

«Όταν μιλήσαμε για τελευταία φορά, μου είπε ξανά για το όνειρο των ανθρώπων του να ενταχθούν στην Ένωσή μας. Σήμερα η ΕΕ και η Ουκρανία είναι ήδη πιο κοντά από ποτέ. Υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μπροστά. Πρέπει να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο.
Και πρέπει να μιλήσουμε για τα επόμενα βήματα. Αλλά είμαι σίγουρη. Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει ότι ένας λαός που στέκεται τόσο γενναία για τις ευρωπαϊκές μας αξίες ανήκει στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας για την Ευρώπη. Το πώς θα αντιδράσουμε σήμερα σε αυτό που κάνει η Ρωσία θα καθορίσει το μέλλον του διεθνούς συστήματος. Πρέπει να δείξουμε τη δύναμη που κρύβεται στις δημοκρατίες μας», έγραψε λίγο μετά την ομιλία Ζελένσκι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter.

Η Ουγγαρία στηρίζει την προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει μέλος της ΕΕ

Η Ουγγαρία στηρίζει την πρωτοβουλία οκτώ ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία. Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιγιάρτο σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Η Ουγγαρία στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία και παροτρύνουμε τις Βρυξέλλες να θέσουν το θέμα στην ατζέντα», δήλωσε ο Σιγιάρτο, αναφερόμενος στην πρόταση των προέδρων τριών κρατών της Βαλτικής, της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Βουλγαρίας και της Σλοβενίας.

Οι πρόεδροι οκτώ χωρών της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης κάλεσαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να χορηγήσουν άμεσα στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ και να ανοίξουν τις συνομιλίες ένταξης, σύμφωνα με ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε χθες.

«Ο ουγγρικός λαός δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο, οι Ούγγροι θέλουν ειρήνη και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη θα αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Σιγιάρτο, ζητώντας να υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για επίλυση της διαμάχης.

Ο Σιγιάρτο εξέφρασε αλληλεγγύη προς την Ουκρανία, τον ανατολικό γείτονα της Ουγγαρίας όπου ζει μεγάλη κοινότητα Ούγγρων, λέγοντας ότι η Ουγγαρία στηρίζει τη κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ενώ η Βουδαπέστη προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα, ο Σιγιάρτο δήλωσε χθες ότι η Ουγγαρία δεν θα επιτρέψει να περάσουν από το έδαφός της θανατηφόρα όπλα.

Η ουγγρική αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι 62.736 πρόσφυγες είχαν φθάσει στην Ουγγαρία από την Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής. Οι περισσότεροι εξ αυτών σχεδιάζουν να μετακινηθούν στη δυτική Ευρώπη.

Ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή: Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα

«Στην Ουκρανία συντελείται μία τομή στον χρόνο και στη μακρά ιστορία της Ευρώπης, γιατί η ανοιχτή εισβολή της Ρωσίας στο ανεξάρτητο γειτονικό της κράτος ξυπνάει και πάλι στην ήπειρο τους παλιούς εφιάλτες των πολέμων και των σφαιρών επιρροής. Με το θράσος της βίας επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μία χώρα και μαζί της το Διεθνές Δίκαιο, ενώ καταπατώντας τα σύνορα η Ρωσία αναθεωρεί και ανοικοδομεί εκ των υστέρων και κατά το δοκούν παγιωμένες ιστορικές και γεωγραφικές πραγματικότητες» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη βουλή, στη συζήτηση για την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Επισήμανε ότι η απόφαση του Προέδρου Πούτιν αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των οικουμενικά αποδεκτών κανόνων περί επίλυσης διακρατικών διαφορών με ειρηνικές μεθόδους. «Αμφισβητεί, με τη χρήση βίας, την εδαφική ακεραιότητα μιας γειτονικής χώρας, με την οποία μάλιστα η Ρωσία έχει στενότατους ιστορικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς δεσμούς» είπε.

«Πρόκειται για μία βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών, όταν όμως όλοι γνωρίζουμε πως η πρόοδος του κόσμου, η σταθερότητα της ηπείρου μας, προέκυψε από το εντελώς αντίθετο: τη συνεργασία δηλαδή μεταξύ ελεύθερων και ανεξάρτητων κρατών, με βάση κοινούς κανόνες και διεθνώς αναγνωρισμένες Συνθήκες» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Δύση προχώρησε σε πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και όπως σημείωσε τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, καθώς η ρωσική οικονομία συνθλίβεται από τις συνέπειες των επιλογών της ηγεσίας της. «Και το καθεστώς της Μόσχας, απομονωμένο από την παγκόσμια κοινή γνώμη, δέχεται ήδη την πρώτη εσωτερική κριτική, με τη ρωσική νεολαία να αντιδρά πρώτη στην εισβολή» είπε.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «η στάση της πατρίδας μας σε αυτή την κρίση είναι προϊόν των δικών μας ιστορικών βιωμάτων, αλλά είναι προϊόν και των μεγάλων γεωπολιτικών μας επιλογών».

«Γιατί ήμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα. Θα το ξαναπώ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει από αυτό το βήμα ότι «Ανήκομεν εις την Δύσιν». Εγώ θα προσέθετα, είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στη διεθνή νομιμότητα» είπε.

«Είμαστε ένας λαός που 48 χρόνια μετά ζει ακόμα με την ανοιχτή πληγή της Κύπρου. Και που καλείται να απαντά σε συνεχείς αναφορές για υποτιθέμενες αδικίες των Διεθνών Συνθηκών σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου. ‘Αρα δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα. Εδώ, συνεπώς, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «ή είσαι με την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο ή είσαι απέναντι τους. Για να το πω διαφορετικά, στο έδαφος της Ουκρανίας και ανεξάρτητα από οτιδήποτε έχει προηγηθεί, μια είναι η κυρίαρχη αναμέτρηση: μεταξύ ενός λαού που θέλει να επιλέγει πώς θα ζήσει και με ποιους θα συμμαχήσει και μιας ξένης χώρας η οποία έχει αποφασίσει να επιβάλει το δικό της τρόπο ζωής».

Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας, είμαστε στο πλευρό της ειρήνης, της νομιμότητας και της δημοκρατίας

«Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας, είμαστε στο πλευρό της ειρήνης, της νομιμότητας και της δημοκρατίας» είπε υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με όλες τις δυτικές πρωτεύουσες στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα σε μία χώρα που δέχεται ένοπλη επίθεση από έναν εχθρό της δημοκρατίας και των ελευθεριών, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο;» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ευρώπη, κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν αν οι φρεγάτες Belharra και τα Rafale έχουν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις μας. «Κάποιοι θα πρέπει να αναλογιστούν τη σημασία που αποκτά το πλέγμα των εθνικών συμμαχιών που η ελληνική διπλωματία έχτισε με ισχυρούς συμμάχους ανά την υφήλιο. Κάποιοι θα πρέπει να ξαναζυγίσουν, στη ζυγαριά της ιστορίας, την ξεπερασμένη συζήτηση περί «βουτύρου και κανονιών» με την οποία έμαθαν να σκέφτονται» είπε.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα έχει η ουκρανική κρίση υπογράμμισε ότι σε ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση. «Το κλειδί μεσο-μακροπρόθεσμα είναι πολιτικές όπως η κοινή προμήθεια, η κοινή αποθήκευση, η κοινή χρηματοδότηση ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη. Και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι, μετά από ελληνική πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεξεργαστεί ένα ειδικό σχέδιο για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέσω ενός κοινού ταμείου με βάση την εμπειρία της πανδημίας, για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς να επιβαρύνουμε ασύμμετρα τους εθνικούς προϋπολογισμούς» είπε.

«Έχει υποχρέωση η Ευρώπη αυτή τη στιγμή να συγκεντρώσει τη δύναμη πυρός της και να στηρίξει τα κράτη-μέλη, έτσι ώστε να μην υποστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις εξαιρετικά επώδυνες επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας» συμπλήρωσε.

Ολοκληρώνοντας την πρωτομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η συζήτηση είναι και μια ευκαιρία να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας.

Ομιλία Τσίπρα στη Βουλή: Απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα

«Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη -αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα- σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα και σημείωσε ότι «απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, απαιτείται το εθνικό να ταυτίζεται με την αλήθεια, με την αυτοσυγκράτηση, με την αποφυγή της παγίδας να μετατρέψουμε μια διεθνή κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία. «Φοβάμαι ότι σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού το μυαλό του ήταν στους πολιτικούς αντιπάλους του και όχι στον Πούτιν και στον Ερντογάν», σχολίασε.

Σημείωσε ότι ωστόσο παρά τις διαφορές πρέπει να υπάρξουν κοινοί στόχοι για όλους στην αίθουσα: Αποκατάσταση της ειρήνης, προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σε μια τόσο ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση και αλληλεγγύη σε όσους υποφέρουν από τη λαίλαπα του πολέμου σε κάθε πόλη και χωριό της Ουκρανίας.

Υπογράμμισε ότι όλοι οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, την «απαράδεκτη αναθεωρητική λογική» στην οποία βασίζεται, να εκφραστεί η αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον Ουκρανικό λαό και τα θερμά συλληπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή. «Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του Προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά και εις βάρος του Ρωσικού λαού και των συμφερόντων του», τόνισε. Σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ οφείλουν να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα προκειμένου να τερματιστεί άμεσα η επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν και να ανοίξει ένας αξιόπιστος δρόμος διπλωματίας και ειρήνης». Τόνισε ότι «οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο για την ειρήνη, και όχι εργαλείο για τη συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα».

Ν. Μηταράκης: Ορθά χαρακτήρισα πραγματικούς πρόσφυγες τους Ουκρανούς, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο

O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, απαντώντας επί προσωπικού στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος του απέδωσε «αλα καρτ διαχωρισμό προσφύγων», σημείωσε ότι «στο Συμβούλιο των υπουργών, στις Βρυξέλλες είπα ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, τους οποίους ορθά χαρακτήρισα πραγματικούς πρόσφυγες».

«Τη δήλωση περί πραγματικών προσφύγων σε αντιδιαστολή με άλλες ομάδων προσφύγων, δεν την έκανα εκείνη την στιγμή. Υπάρχει όμως, αντιδιαστολή απέναντι σε δύο ομάδες μεταναστών. Πρώτον, οι οικονομικοί μετανάστες, οι οποίο έρχονται παράνομα στον χώρο Σένγκεν – κατά παράβαση του άρθρου 4 του Κώδικα Σένγκεν και δεν δικαιούνται διεθνή προστασίας – και υπάρχουν επίσης, αιτούντες άσυλο που προέρχονται από μακρινές χώρες και ηπείρους, διερχόμενοι μίας ή περισσοτέρων ασφαλών χωρών -κατά παράβαση του άρθρου 31 της Συνθήκης της Γενεύης-, και βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας τέτοιες αιτήσεις είναι απαράδεκτες» σημείωσε ο κ. Μηταράκης και επισήμανε:

«Στην περίπτωση της Ουκρανίας, αυτή συνορεύει με την ΕΕ και οι πρόσφυγες αυτοί έρχονται άμεσα. Αυτό λέει το Διεθνές Δίκαιο και όχι οι ιδεοληψίες της Αριστεράς».

«Η Ουκρανία συνορεύει με την ΕΕ, η χώρα έχει δεχθεί παράνομη εισβολή και οι άνθρωποι αυτοί έρχονται ευθεία από τη χώρα που κινδυνεύουν στο έδαφος της ΕΕ» εξήγησε ο κ. Μηταράκης και δήλωσε πως «η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει το Προεδρικό Διάταγμα 80/2006 για να παράσχει βοήθεια».

Ζ. Μπορέλ: Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί της Χαρκίβ “παραβιάζουν το δίκαιο του πολέμου”

“Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά των αστικών υποδομών στην #Χαρκίβ παραβιάζουν το δίκαιο του πολέμου”, σημειώνει σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter o επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

“Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας αυτές τις δραματικές στιγμές”, πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε “έγκλημα πολέμου” την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων κατά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας του.

Κρεμλίνο: Οι δυτικές κυρώσεις δεν θα κάνουν ποτέ τη Ρωσία να αλλάξει τη θέση της για την Ουκρανία

Οι δυτικές κυρώσεις δεν θα κάνουν ποτέ τη Ρωσία να αλλάξει τη θέση της για την Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ενώ είχαν ξεκινήσει οι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, δεν υπήρχαν σχέδια για συνομιλίες μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών.

Ο Πεσκόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς για ρωσικά χτυπήματα σε μη στρατιωτικούς στόχους και τη χρήση βομβών διασποράς και βομβών κενού ως ψευδείς, ανέφερε το Reuters.Αρνήθηκε να δώσει μια εκτίμηση της στρατιωτικής κατάστασης στο έδαφος την έκτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία το Κρεμλίνο περιγράφει ως ειδική επιχείρηση για την αποστρατικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της χώρας.

Αρνήθηκε να σχολιάσει εάν το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η πρωτεύουσα Κίεβο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ναζί, παραπέμποντας το ερώτημα στον ρωσικό στρατό.

Ζελένσκι στο Ευρωκοινοβούλιο: «Χωρίς την ΕΕ η Ουκρανία θα είναι μοναχική -Αποδείξτε ότι είστε μαζί μας!»

Ομιλία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε απευθείας μετάδοση παραχώρησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Για κάποιους σήμερα δεν είναι καλή μέρα. Για κάποιους σήμερα είναι η τελευταία τους ημέρα. Ολες οι πόλεις μας δέχονται επίθεση, χωρίς την ΕΕ η Ουκρανία θα είναι μόνη της. Είναι μια τραγωδία αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας. Εδώ ζούμε με την πραγματικότητα, με τη ζωή και το θάνατο. Σήμερα χάνονται ζωές για τις αξίες και την ελευθερία. Οι καλύτεροί μας άνθρωποι φεύγουν. Θα νικήσουμε. Χαίρομαι που εκφράστηκε αυτή η ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας», τόνισε αρχικά στην ομιλία του ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Θα ήθελα να ακούσω και από εσάς ότι αυτή η επιλογή που κάναμε ως Ουκρανοί προς την Ευρώπη είναι καλοδεχούμενη. Σήμερα το πρωί δύο πύραυλοι κρουζ χτύπησαν το κέντρο του Χάρκοβου, την πλατεία Ελευθερίας με αποτέλεσμα να υπάρξουν δεκάδες νεκροί. Είναι η πόλη με τα περισσότερα πανεπιστήμια στη χώρα μας γεμάτη νέους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πολλούς Ρώσους. Μαχόμαστε για την Ελευθερία μας. Κανείς δεν θα μας λυγήσει», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος και κατέληξε:

«Θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν. Μόλις χθες 16 παιδιά έχασαν την ζωή τους και ο Πούτιν για ακόμη μια φορά θα μας μιλήσει για επιχείρηση που χτυπά στρατιωτικές υποδομές. Ο λαός μας έχει υψηλό ηθικό. Δίνουμε μάχη για την επιβίωση και τα δικαιώματά μας. Θέλουμε να είμαστε ισότιμα μέλη της Ευρώπης. Πιστεύω ότι σήμερα δείχνουμε σε όλους το τι είμαστε. Ότι μαζί θα είμαστε πολύ πιο ισχυροί. Nα ζήσει η Ουκρανία. Τιμή και δόξα».

«Αποδείξαμε ότι είμαστε ίδιοι με εσάς»
«Χωρίς εσάς η Ουκρανία θα είναι μοναχική. Αποδείξαμε τις δυνάμεις μας. Είμαστε ακριβώς ίδιοι με εσάς. Αποδείξτε λοιπόν ότι είστε μαζί μας. Αποδείξτε ότι δε θα μας αφήσετε. Αποδείξτε ότι είστε πράγματι Ευρωπαίοι και ότι η ζωή θα κερδίσει το θάνατο και το φως θα κερδίσει το σκοτάδι».

Ο Μάριο Ντράγκι στην Ιταλική Γερουσία για την Ουκρανική κρίση και την κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προέβη σε ομιλία-χείμαρρο ενώπιον της Ιταλικής Γερουσίας σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο Μάριο Ντράγκι ξεκίνησε λέγοντας πως “η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην Ευρωπαϊκή ιστορία” και πως “τις τελευταίες δεκαετίες, πολλοί είχαν αυταπάτες ότι ο πόλεμος δεν θα έβρισκε πλέον θέση στην Ευρώπη”, τονίζοντας πως εν τέλει οι εικόνες που μας έρχονται από τις Ουκρανικές πόλεις “που αγωνίζονται για την ελευθερία της Ευρώπης σηματοδοτούν το τέλος αυτών των ψευδαισθήσεων”.

“Η επιθετικότητα – προμελετημένη και χωρίς κίνητρα – της Ρωσίας προς μια γειτονική χώρα μας ταξιδεύει πάνω από ογδόντα χρόνια πίσω (…) Δεν είναι απλώς μια επίθεση σε μια ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα, αλλά μια επίθεση στις αξίες μας της ελευθερίας και της δημοκρατίας και στη διεθνή τάξη που έχουμε οικοδομήσει μαζί” είπε ο Ιταλός Πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε πως “τώρα είναι στο χέρι όλων μας να αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουμε. Η Ιταλία δεν σκοπεύει να στρέψει το βλέμμα της από την άλλη μεριά”.

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε επίσης πως “το να ανεχτούμε έναν επιθετικό πόλεμο εναντίον ενός Ευρωπαϊκού κυρίαρχου κράτους θα σήμαινε ότι τίθεται σε κίνδυνο, ίσως αμετάκλητα, η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί αυτό” ενώ αναφέρθηκε και στη Λευκορωσία “της οποίας οι πολίτες ψήφισαν την Κυριακή υπέρ ορισμένων σημαντικών αλλαγών στο Σύνταγμα και εξάλειψαν το καθεστώς μιας χώρας «ελεύθερης από πυρηνικά»”.

Αναφερόμενος στην πρωινή δήλωση του Ιταλικού ΥπΕξ, ο Ιταλός Πρωθυπουργός τόνισε πως “στην Ουκρανία υπάρχουν περίπου 2.300 συμπατριώτες μας, εκ των οποίων πάνω από 1.600 είναι (μόνιμοι) κάτοικοι”. Σε όσους “εξακολουθούν να είναι παρόντες στην Ουκρανική πρωτεύουσα και τα περίχωρά της, προτείναμε να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των τρένων, για να φύγουν από την πόλη, σε περιόδους που δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας. Δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας αυτές τις ώρες, αλλά η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ως αποτέλεσμα της προόδου των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Συνιστούμε τη μέγιστη προσοχή”.

Προσφυγικό

Εκτενέστερη ήταν και η αναφορά του Ντράγκι στο προσφυγικό. “Η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης της Ουκρανίας από ανθρωπιστική και μεταναστευτική σκοπιά, σε στενό συντονισμό με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της. Η ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα είναι ολοένα και πιο σοβαρή”.

Υπενθυμίζοντας τη συμβολή της Ιταλίας με την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης “με δάνειο 110 εκατομμυρίων Ευρώ στο Κίεβο ως στήριξη για τον γενικό κρατικό προϋπολογισμό”, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως “η Ιταλία είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα” και ξεκαθάρισε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανθρωπιστικής βοήθειας “θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου και η οποία έχει μοναδικό σκοπό τη διασφάλιση της μέγιστης βοήθειας από την Ιταλία προς την Ουκρανία. Είναι μια δέσμευση αλληλεγγύης, η οποία δεν θα έχει συνέπειες για τους Ιταλούς και που δεν αλλάζει την απόφαση να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Covid-19 στις 31 Μαρτίου”.

Στο θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων, ο Ιταλός Πρωθυπουργός δήλωσε πως “δεσμευόμαστε να ενεργοποιήσουμε ειδικούς διαδρόμους για ορφανά ανήλικα, ώστε να φτάσουν στη χώρα μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με ασφάλεια” ενώ υπογράμμισε πως “το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται για την προετοιμασία ειδικών κανόνων για την υποδοχή των εκτοπισμένων από την Ουκρανία στις εθνικές δομές. Θα πράξουμε αυτό που μας αναλογεί, ανεπιφύλακτα, ώστε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη αλληλεγγύη”.

Και πρόσθεσε πως “στο παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κοντόφθαλμη στην εφαρμογή απαρχαιωμένων κανονισμών, όπως αυτός του Δουβλίνου, αντί να υιοθετήσει μια πραγματικά υποστηρικτική προσέγγιση (…) Οι Ευρωπαϊκές αξίες της φιλοξενίας και της αδελφοσύνης πρέπει να ισχύουν πάντα.”

Μέτρα

Υπενθυμίζοντας τα πρόσφατα μέτρα για στρατιωτική συμβολή στην Ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως “η Ιταλία ανταποκρίθηκε στην έκκληση του Προέδρου Ζελένσκι για στρατιωτικό εξοπλισμό, οπλισμό και οχήματα για να προστατευθεί από τη Ρωσική επιθετικότητα” εφόσον “η δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση πρέπει να είναι σε θέση να αντισταθεί στην εισβολή και να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της χώρας”. Και πρόσθεσε πως “σε έναν λαό που αμύνεται από μια στρατιωτική επίθεση και ζητά από τις δημοκρατίες μας βοήθεια, δεν είναι δυνατόν να απαντήσουμε μόνο με ενθάρρυνση και αποτρεπτικές πράξεις”.

Εκτός της απομάκρυνσης ορισμένων Ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, το οποίο “έχει ήδη επιφέρει πολύ υψηλό κόστος στη Μόσχα”, ο Ντράγκι δήλωσε πως “η Ιταλία είναι έτοιμη για περισσότερα περιοριστικά μέτρα, εάν είναι απαραίτητο” και πως ο ίδιος πρότεινε “τη λήψη περαιτέρω στοχευμένων μέτρων κατά των ολιγαρχών” όπως το “να δημιουργηθεί ένα δημόσιο διεθνές μητρώο όσων έχουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 10 εκατομμυρίων Ευρώ.

“Ταυτόχρονα” είπε ο Ιταλός Πρωθυπουργός “είναι απαραίτητο να παραμείνει ανοιχτός ο δρόμος του διαλόγου με τη Μόσχα”. Σχετικά με την χθεσινή συνάντηση των Ρωσικών και Ουκρανικών αντιπροσωπειών στη Λευκορωσία ο Ντράγκι είπε πως “ανυπομονούμε για την επιτυχία αυτής της διαπραγμάτευσης, ακόμη κι αν είμαστε ρεαλιστές για τις προοπτικές της”.

Κυβερνοχώρος και ενέργεια: οι επιπτώσεις για την Ιταλία

Όσον αφορά τις επιπτώσεις για την Ιταλία, ο Μάριο Ντράγκι καθησύχασε τους πολίτες “που ανησυχούν για τις συνέπειες αυτής της σύγκρουσης” λέγοντας πως “η Κυβέρνηση εργάζεται ασταμάτητα για να εξουδετερώσει τις πιθανές επιπτώσεις για τη χώρα”.

“Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εκδώσει οδηγίες για εποπτικά μέτρα για την προστασία ευαίσθητων στόχων” ενώ “για πτυχές που σχετίζονται με τους ελέγχους ασφάλειας των προσφύγων, η Κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει όλους τους εθνικούς και διεθνείς μηχανισμούς συντονισμού για την παρακολούθηση πιθανών απειλών”.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι “η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ έχει κάνει τη στάση της Μόσχας απέναντι στη Δύση ακόμη πιο επιθετική στον κυβερνοχώρο και τη σφαίρα της παραπληροφόρησης” και σε αυτό η Ιταλία ανταποκρίθηκε ενεργοποιώντας “έναν ειδικό Πυρήνα Κυβερνοασφάλειας για την κοινή χρήση των πληροφοριών που συλλέγονται και μέσα σε αυτόν δημιουργήθηκε ένας μόνιμος πίνακας αφιερωμένος στην τρέχουσα κρίση”.

Σχετικά με το μείζον ενεργειακό πρόβλημα, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως “προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις διακοπής της παροχής φυσικού αερίου” αν και “είναι σημαντικό να αξιολογηθεί κάθε ενδεχόμενο”.

Αν και η Ιταλία εισάγει “περίπου το 95% του φυσικού αερίου που καταναλώνει και πάνω από το 40% προέρχεται από τη Ρωσία”, οι Κυβερνητικές προβλέψεις είναι ότι “θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε οποιαδήποτε ζήτηση αιχμής μέσω αποθήκευσης (αλλά) και επιπλέον εισαγωγών” αν και ο Ντράγκι παραδέχεται πως “με την έλλειψη προμηθειών από τη Ρωσία, η κατάσταση για τους επόμενους χειμώνες κινδυνεύει να γίνει πιο περίπλοκη”.

Γι’ αυτό ο Ιταλός Πρωθυπουργός τόνισε πως “η Κυβέρνηση μελετά μια σειρά μέτρων για τη μείωση της εξάρτησης της Ιταλίας από τη Ρωσία” όπως “την αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές – όπως η Αλγερία ή το Αζερμπαϊτζάν” αλλά και οι “οποιεσδήποτε προσωρινές αυξήσεις στην θερμοηλεκτρική παραγωγή με καύση άνθρακα ή πετρελαίου, οι οποίες ωστόσο δεν θα προέβλεπαν το άνοιγμα νέων μονάδων”.

Στο σημείο αυτό ο Μάριο Ντράγκι επικεντρώθηκε σε ένα επίκαιρο θέμα των ημερών στην Ιταλία, δηλαδή την διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού, “ένας στόχος που πρέπει να επιδιωχθεί ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί με τις προμήθειες Ρωσικού αερίου στο άμεσο μέλλον” εφόσον “δεν μπορούμε να είμαστε τόσο εξαρτημένοι από τις αποφάσεις μιας χώρας και μόνο. Διακυβεύεται επίσης η ελευθερία μας, όχι μόνο η ευημερία μας”.

Μάλιστα ο Ντράγκι αναφέρθηκε και στον αγωγό TAP (Trans Adriatic Pipeline, ο οποίος περνά και από τη Βόρειο Ελλάδα). “Το αέριο παραμένει ένα χρήσιμο καύσιμο μετάβασης” είπε ο Ιταλός Πρωθυπουργός, και “πρέπει να σκεφτούμε μια αύξηση της ικανότητας επαναεριοποίησής μας και έναν πιθανό διπλασιασμό της χωρητικότητας του αγωγού TAP”.

Κοινή (Ευρωπαϊκή) Άμυνα

Η ομιλία του Μάριο Ντράγκι αντιμετώπισε και το θέμα της κοινής άμυνας, λέγοντας πως “είναι πλέον απαραίτητο τα μαθήματα αυτής της έκτακτης ανάγκης να μην πάνε χαμένα” εφόσον “η απειλή που φέρνει η Ρωσία σήμερα είναι μια ώθηση να επενδύσουμε περισσότερα στην Άμυνα από ό,τι κάναμε μέχρι τώρα”, κάτι που “μπορούμε να επιλέξουμε αν θα το κάνουμε σε εθνικό ή Ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Επίσης, ο Ιταλός Πρωθυπουργός τόνισε πως “η εισβολή της Ρωσίας δεν αφορά μόνο την Ουκρανία” και πως “δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ευρώπη να επιστρέψει σε ένα σύστημα όπου τα σύνορα χαράσσονται με τη βία” εφόσον “ο σεβασμός της δημοκρατικής κυριαρχίας αποτελεί προϋπόθεση για μια διαρκή ειρήνη”.

Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Διαδώστε: