Επικαιρότητα
13 Φεβρουαρίου, 2019

Όλο το παρασκήνιο από τη συνάντηση Γαβρόγλου με την επιτροπή του Φαναρίου- Επί ποδός η Κρήτη- Δεν πείθεται ο ΙΣΚΕ (βίντεο)

Διαδώστε:

Τη συνέχιση του διαλόγου προκειμένου να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία αποφάσισαν κατά τη συνάντησή τους ο υπουργός Παιδείας με την επιτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Οι αντιπρόσωποι του Φαναρίου στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την Εκκλησία της Κρήτης.

Ο υπουργός τόνισε ότι υπήρξε μια επωφελής συζήτηση, τόνισε οι συνεργασία θα συνεχιστεί, ωστόσο ανέφερε με νόημα “ότι υπάρχουν συζητήσεις που δεν καταλήγουν πουθενά, κι ως εκ τούτου σε αυτές τις περιπτώσεις η κυβέρνηση έχει τον τελευταίο λόγο”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ το κλίμα δεν ήταν και τόσο θετικό, καθώς εξαρχής οι αντιπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν έκρυψαν την δυσαρέσκειά τους  για το γεγονός ότι -όπως είπαν οι συζητήσεις- γίνονταν εδώ και 2-3 χρόνια χωρίς να έχουν ενημερωθεί. “Και ξαφνικά ακούσαμε τις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών” δήλωσαν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Τόνισαν ότι είναι κάθετοι σε οποιαδήποτε αλλαγή στο Σύνταγμα και πρόσθεσαν ότι η κυβέρνηση θα τους βρει απέναντί της αν επιχειρήσουν οιαδήποτε αλλαγή αν προηγουμένως δεν έχει ενημερωθεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

‘Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επιθυμεί την τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος και το οποίο τιμά το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως θεσμό διεθνούς δημοσίου δικαίου και ρυθμίζει τις σχέσεις του με την Ελληνική Πολιτεία και την Ελληνική Εκκλησία και αποτρέπει κρίσεις που υπήρχαν στο παρελθόν” δήλωσε χαρακτηριστικά ο  Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος και πρόσθεσε ότι  το κείμενο που εστάλη από τον υπουργό  δεν περιλαμβάνει την Εκκλησία της Κρήτης και υπάρχει ανησυχία βεβαία από πλευράς της Εκκλησίας της Κρήτης: “Δεν μπορεί έτσι όπως έχει να πω ότι μας εκφράζει” τόνισε .

Από την πλευρά του ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε αυτό το οποίο είχε δηλώσει και μετά τη χθεσινή του συνάντηση με την επιτροπή διαλόγου τη Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ότι δηλαδή  “πρέπει να γίνει κατανοητό το πλαίσιο συμφωνίας είναι ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδος”.

Δείτε τις δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση

 

Στην Κρήτη πάντως, επικρατεί αναβρασμός. Η Ένωση Κληρικών Κρήτης μάλιστα, με τη Βοήθεια του νομικού της Αρχιεπισκοπής από σήμερα επιχειρεί να μεταφράσει τα όσα γραπτά αναφέρονται κι επισημαίνει ότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Απογοητευμένος και πικραμένος για την αναθεώρηση των άρθρων του Συντάγματος που βάλουν κατά της θρησκείας και του ανθρώπου, παράλληλα με το μισθολογικό των ιερέων ο πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης, πρόεδρος της Ένωσης Κληρικών Κρήτης, μιλώντας στον 98.4 μετά και τη συνάντηση των Ιεραρχών από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος, της Κρήτης και του Συνδέσμου κληρικών Ελλάδος με τον Υπουργό παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Ο Ιερέας αναφέρει πως το θέμα της ουδετερότητας τον καίει και για το μισθολογικό πως δεν έχει αλλάξει κάτι από τον αρχικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης που απλά αναδιπλώθηκε και τον παρουσιάζει διαφορετικά.

Επί της ουσίας αυτό που διαφαίνεται είναι ότι το καθεστώς μονιμότητας δεν αλλάζει, οι Κληρικοί παραμένουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ωστόσο διαγράφονται από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για 10.000 νέες προσλήψεις -όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Παράλληλα,ιδρύεται το Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος απορρίπτει τη νέα πρόταση για συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας.

Ο αντιπρόεδρος του ΙΣΚΕ, πατήρ Γεώργιος Βαμβακίδης, δήλωσε σε εκπομπή της ΕΡΤ πως «εμείς εμμένουμε στην αρχική μας θέση και στη θέση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, η οποία είναι δεσμευτική για όλη την Εκκλησία. Δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση από την κυβέρνηση, απλώς μας χρυσώνουν το χάπι με κάποιες αλλαγές στην ορολογία. Είναι αβέβαιο το μέλλον. Αν θέλουν να μας κατοχυρώσουν, όπως λένε, γιατί μας αλλάζουν τελείως τη μορφής της μισθοδοσίας, με την οποία μισθοδοτείται όλο το Δημόσιο, και μας βάζουν σε ένα άλλον φορέα;».

Σε ερώτηση για την στάση του Αρχιεπισκόπου δήλωσε «ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι Εκκλησία μόνος του, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας έχει αποφανθεί, αυτό είναι το ανώτατο όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν είναι πρόσωπο μοναδικό στην Εκκλησία αυτός που διοικεί, η Ορθόδοξος Εκκλησία έχει συνοδικό σύστημα» και προανήγγειλε αντιδράσεις: «θα αντιδράσουμε όπως κάθε κοινωνική τάξη που θίγονται τα εργασιακά της δικαιώματα, ίσως και δυνατότερα».

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Διαδώστε: