Ομάδα Εργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ΟΑΚ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, της Ομάδας Εργασίας του Προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο οποίο η ΟΑΚ, για μία ακόμη φορά, συμμετείχε ενεργά ως Εταίρος, με θέμα την αντιμετώπιση της «ρητορικής μίσους». Κατά τη διάρκεια των εργασιών τέθηκαν ουσιαστικά ερωτήματα για το μέλλον του Προγράμματος, το οποίο θα συνεχίσει μέσα από τον διάλογο Εκκλησίας και Θεσμικών Οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το όλο Πρόγραμμα εντάσσεται στις πρωτοβουλίες του Τμήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εργάζεται κατά των κοινωνικών διακρίσεων και η βασική ιδέα αφορά τη συνεργασία με τοπικούς εμπειρογνώμονες σε 11 Ορθόδοξες Χώρες (Κύπρος, Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνι, Μόλδοβα, Ρουμανία, Γεωργία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία) προκειμένου να συζητηθεί/καταπολεμηθεί το ζήτημα της «ρητορικής μίσους» μέσα από διά ζώσης συναντήσεις και εκπαιδευτικά Προγράμματα (κληρικών και λαϊκών).
Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η κα Ελένη Τσετσέκου, ενώ κεντρικός ομιλητής και επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο κ. Δημήτριος Χριστόπουλος. Ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, Προέδρου της ΟΑΚ, για την εμπιστοσύνη στο Ίδρυμα ως προς τη διεξαγωγή αυτής της πολύ σημαντικής διοργάνωσης και ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ για την αντιμετώπιση της βίας, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας για τον σεβασμό της διαφορετικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Χαιρετισμό απέστειλε η Βουλευτής Χανίων κα Ντόρα Μπακογιάννη, Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στον οποίο τόνισε την ουσιαστική και συμβολική σημασία της πραγματοποίησης της Ομάδας Εργασίας στην ΟΑΚ, ενώ σημείωσε πως το θεμελιώδες επιχείρημα για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους είναι η αγάπη και η αποδοχή του ανθρώπου για τον άνθρωπο. Μάλιστα υπογράμμισε ότι: «Η δημοκρατική φύση του διαδικτύου που τόσο προβλήθηκε ως προτέρημά της, εν τέλει είναι συχνά το προπύργιο του ρατσισμού, καθώς εξασφαλίζει την ανωνυμία αλλά και την ευρεία διάδοση της πληροφορίας με αστραπιαία ταχύτητα. Και είναι η εξοικείωση των νέων -κατά κύριο λόγο- με το διαδίκτυο που πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα, καθώς τείνουν να ενστερνίζονται άκριτα στερεοτυπικές αντιλήψεις. Στους νέους πρέπει να επικεντρωθεί η μέριμνά μας, σε αυτούς έχουμε υποχρέωση να εμφυσήσουμε την αγάπη για τον άνθρωπο. Οι μισαλλόδοξες απόψεις είναι κάτι πολύ παραπάνω από αντιδημοκρατικές. Δεν αντιστρατεύονται απλά την πολιτική ισότητα κάποιων, αλλά δεν αποδέχονται αυτή καθαυτή την αξία της ανθρώπινης ζωής. Ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον περνά μόνο μέσα από την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.