13/05/2024 13/05/2024 Αντιδράσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες προκάλεσε η πρωτοφανής πρόκληση από τη νέα Πρόεδρο των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε “Μακεδονία” τη χώρα της, παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο που της υπαγορεύτηκε από τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής ο όρος ήταν «Βόρεια Μακεδονία», όπως άλλωστε προβλέπεται στη Συμφωνία των...
13 Μαΐου, 2024 - 9:14
Τελευταία ενημέρωση: 13/05/2024 - 9:22

Ομόθυμη καταδίκη για το προκλητικό “Μακεδονία” της Σιλιάνοφσκα – Αυστηρές προειδοποιήσεις από Αθήνα και ΕΕ στα Σκόπια

Διαδώστε:
Ομόθυμη καταδίκη για το προκλητικό “Μακεδονία” της Σιλιάνοφσκα – Αυστηρές προειδοποιήσεις από Αθήνα και ΕΕ στα Σκόπια

Αντιδράσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες προκάλεσε η πρωτοφανής πρόκληση από τη νέα Πρόεδρο των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε “Μακεδονία” τη χώρα της, παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο που της υπαγορεύτηκε από τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής ο όρος ήταν «Βόρεια Μακεδονία», όπως άλλωστε προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την πρωτοφανής πρόκληση από τη νέα Πρόεδρο των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε “Μακεδονία” τη χώρα της.

“Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κα Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της” σημείωσε.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει εν πρώτοις ότι παρά την αντίθεσή της ως αντιπολίτευση, η σημερινή κυβέρνηση σεβάστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου. Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Μήνυμα στα Σκόπια έστειλε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλώντας την να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών. “Για να συνεχίσει η Βόρεια Μακεδονία την επιτυχή πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας να συνεχίσει η χώρα την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών” έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Χ.

Πολύ απογοητευτικό χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά την τελετή ορκωμοσίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η νέα Πρόεδρος των Σκοπίων δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας, αναφέρει η εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι. Σημειώνει ότι η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού των υφιστάμενων, νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη γειτονική χώρα, το DUI του Αλί Αχμέτι εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας Σιλιάνοφσκα κατά την χθεσινή της ορκωμοσία παραβίασε το Σύνταγμα και προκάλεσε κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα.

(AP Photo/Boris Grdanoski)

Διαβάστε επίσης: 

Σκόπια: Η νέα πρόεδρος αποκάλεσε τη χώρα “Μακεδονία” στην ορκωμοσία της – Αποχώρησε η πρέσβης της Ελλάδας – Άμεση απάντηση από ΥΠΕΞ και ΕΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων