Επικαιρότητα
27 Φεβρουαρίου, 2020

“Ώρα Μηδέν” για το μεταναστευτικό: Αποσύρονται τα ΜΑΤ από τα νησιά – Οι δράσεις της Εκκλησίας για τα ασυνόδευτα παιδιά

Διαδώστε:

“Μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσά τους και ασυνόδευτα παιδιά, γίνονται πρόβλημα και κρίση για όλους μας, αποδιοργανώνοντας και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, θύματα οι ίδιοι των συμφερόντων και των ισχυρών της γης”. Αυτά το λόγια είχε πει μεταξύ άλλων στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, καταδεικνύοντας ένα σημαντικό πρόβλημα που απειλεί τις ισορροπίες τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στο σύνολο της χώρας μας.

Στα όριά τους οι νησιώτες

Τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, βρίσκονται επί ποδός πλέον, έχοντας σηκώσει τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος ολόκληρης της Ευρώπης.
Οι “καμπάνες ήχησαν” ο κόσμος ξεσηκώθηκε και πλέον αναζητούνται λύσεις για την εκτόνωση της κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: «Ήχησαν» οι καμπάνες- Η έκκληση του Μητρ. Χίου

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, αποφασίστηκε να κληθεί σήμερα το απόγευμα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους των τριών νησιών, της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, ώστε να γίνει μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Ταυτόχρονα, σήμερα αποσύρονται οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν φθάσει εκεί ενισχυτικά, αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του σχεδίου και ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής.

Την ίδια ώρα η Εκκλησία συνεχίζει να στέκεται αρωγός στο μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα που έχει ανακύψει κυρίως σε ό,τι αφορά τα χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά που βρίσκονται στους καταυλισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κ. Gianluca Rocco, με τον οποίο υπέγραψαν σύμφωνα συνεργασίας.


Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι υπάρχει η διάθεση από τη εκκλησία να βοηθήσει, αλλά υπό προϋποθέσεις, που αφορούν στην προσεκτική επιλογή των παιδιών, τον διαχωρισμό τους βάσει ηλικιών ώστε να υπάρχουν τα αναλογα εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και με δεδομένη την οικονομική στήριξη.
«Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να βοηθήσουμε και όταν μεγαλώσουν αυτά τα παιδιά να θυμούνται αυτούς που τους βοήθησαν. Τα σύνορα της Ευρώπης είναι στην θάλασσα και όχι στην Μακεδονία και όλοι οι φίλοι μας και εταίροι έχουν υποχρέωση να φυλάμε αυτά τα σύνορα μαζί» τόνισε.

Το πρώτο κέντρο θα λειτουργήσει στις 10 Μαρτίου.
Παρών, στην συνάντηση ήταν κι ο π. Παντελεήμων Παπασυννεφάκης, διευθυντής του κέντρου Παλιννοστούντων και μεταναστών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για το πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει 6 χρόνια.

Την αγωνία του για αυτά που συμβαίνουν σε Λέσβο και Χίο εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ), προσευχόμενος να μην γίνει το μεταναστευτικό η αφορμή
να διασπαστεί ο λαός.

«Από την μία η επέμβαση των ΜΑΤ και από την άλλη αυτό που ακούγεται από τους νησιώτες, δηλαδή περί καταλήψεως των νησιών από τα ΜΑΤ. Το μυαλό μας πηγαίνει σε παλαιότερες δύσκολες εποχές, όπου οι Έλληνες στρέφονταν κατά των Ελλήνων» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Επίσης, παρακολουθούν με αγωνία αυτές τις εξελίξεις και εύχονται «ο Θεός να φωτίσει τους κυβερνώντες και να δίνει δύναμη στους νησιώτες, οι οποίοι σηκώνουν μόνοι τους το βάρος των μεταναστευτικών ροών τα τελευταία χρόνια, να βρουν την καλύτερη λύση και να επικρατήσει η λογική».

Τέλος, προσεύχονται το μεταναστευτικό να μη γίνει αφορμή, σύμφωνα με τους ίδιους, «να διασπαστεί για μία ακόμα φορά ο λαός μας. Είθε να βρεθεί η καλύτερη λύση, η οποία θα ικανοποιεί όχι μόνο τους νησιώτες, αλλά και όλους τους Έλληνες»

Το κυβερνητικό σχέδιο για τα ασυνόδευτα

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει στην ενδοχώρα 500 ασυνόδευτα παιδιά από τα νησιά που θα φιλοξενηθούν σε 20 δομές (από 25 παιδιά στη καθεμιά).

Τον περασμένο μήνα ο Αρχιεπίσκοπος είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γεώργιο Κουμουτσάκο, ο οποίος του ανέλυσε το κυβερνητικό σχέδιο.

Ο κ. Κουμουτσάκος είχε τονίσει τότε ότι η πολιτεία προσβλέπει στην συνεισφορά της εκκλησίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο στην στήριξη των τοπικών κοινωνιών και στην έμπρακτη στήριξή της κυρίως σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά.

Οι αποφάσεις της ΔΙΣ 

Υπενθυμίζεται ότι και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά την πρώτη συνεδρίασή της για το 2020 ενέκρινε τις προτάσεις του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, για την υλοποίηση Προγράμματος φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό-προσφυγικό με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου.

Το μείζον αυτό θέμα είχε απασχολήσει και την συνάντηση που είχαν προ εβδομάδων ο Αρχιεπίσκοπος με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργό ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την στήριξη που παρέχει η Εκκλησία στο μεταναστευτικό θέμα και κυρίως σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ ο διάλογος επεκτάθηκε και σε άλλα θέμα που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και κυρίως το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Διαδώστε: