Χαίρει και ευφραίνεται σήμερα η Εκκλησία καθώς για πρώτη φορά μετά την Αγιοκατάξή του ο Όσιος Ευμένιος Σεριδάκης, ο ταπεινός άνθρωπος του Θεού, εορτάστηκε σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα δε στην Αθήνα και την Κρήτη, τόπους όπου έδρασε κατά την επίγεια ζωή του.
Τον πρώτο πανηγυρικό εορτασμό του Οσίου Ευμενίου Σαριδάκη μετέδωσε σήμερα το Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr), από το Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου Στεφάνου και Αγίου Νικηφόρου, Μετόχιο της Ιεράς Καλύβης Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Της ακολουθία του Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολβίας κ. Επιφάνιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ομιλία του στα χαρίσματα και την προσωπικότητα του νέου Οσίου της Εκκλησίας μας.
Ολβίας Επιφάνιος: “Ο Άγιος Ευμένιος ήταν άνθρωπος του Θεού”
Ο Θεοφιλέστατος, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη χαρά για τον πρώτο μετά τη Αγιοκατάταξή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο εορτασμό του Οσίου. Επεσήμανε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για την Κρήτη και την Αθήνα, τόπους όπου έδρασε ο Όσιος. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και προσωπικές μαρτυρίες που είχε με τον νέο Όσιος της Εκκλησίας μας όταν αυτός ήταν ακόμη εν ζωή.
“Ο Άγιος Ευμένιος γιατί αγίασε; γιατί τον έχουμε σήμερα στην εικόνα; Γιατί τον δοξάζουμε με ύμνους και ωδές πνευματικές; Γιατί ήταν άνθρωπος του Θεού. Ένας ταπεινός και απλός πνευματικός. Ένας πνευματικός που πίστευε, ένας πνευματικός που προσπαθούσε να απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων, να σταλάξει βάλσαμο στις πληγές των ψυχών και να τους οδηγήσει στον ουρανό”.
Ο πρώτος εορτασμός ανά την Ελλάδα
Μεγάλη χαρά βιώνουν οι Χριστιανοί και ευλογία λαμβάνουν κάθε φορά που η Αγία μας Εκκλησία διατρανώνει την αγιότητα εκείνων που αγωνίσθηκαν τον καλό αγώνα και έζησαν εν Χριστώ.
Πρόσφατα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά την συνεδρία της την 14η Απριλίου 2022 προχώρησε στην εγγραφή του Οσίου Πατρός ημών Ευμενίου Σαριδάκη στις Αγιολογικές Δέλτους της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Η φετινή 23 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Οσίου Πατρός, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι η πρώτη μετά την αγιοκατάταξη του. Η Εκκλησία τιμά τους Αγίους και τους προβάλει ως φωτεινά παραδείγματα μίμησης στα μέλη της και τους τιμά εν ύμνοις και ωδαίς με κορύφωση των εορτασμών την Ευχαριστιακή Σύναξη. Έτσι , σε αρκετές περιοχές της πατρίδας μας εορτάστηλε η μνήμη του Οσίου.
Στο Αρκαλοχώρι
Με Ιερά Αγρυπνία τίμησαν τη μνήμη του Οσίου Ευμενίου Σαριδάκη στην Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου.
Ο Σεββασμιώτατης Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας τέλεσε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Ανδρέου, Αρχιεπισκοπου Κρήτης, τον πανηγυρικό Εσπερινό, τον Όρθρο και την νυχτερινή Θεία Λειτουργία εις Μνήμη του Αγίου Ευμενίου του Νέου.
Αφού ευλογήθηκαν οι προσφερόμενοι άρτοι, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος στον ζωή και τα θαύματα του Αγίου, στις δύο δεκαετίες που έζησε ο Άγιος Ευμένιος στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικήτα Αχεντριά-Αστερουσίων όπου και εκάρη μοναχός αλλά και στη σύνολη αγιοπνευματική βιωτή Του.
Επίσης, ανέφερε πως δεν έγινε η πανήγυρη στον Άγιο Νικήτα λόγω εργασιών που γίνονται στον δρόμο όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων.
Στον Πειραιά
Στο Παρεκκλήσιο των Νεοφανών Αγίων της ενορίας Αγίας Παρασκευής Καλλιουπόλεως Πειραιά τελέστηκε Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας από τον Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ.
Στην Καλαμάτα
Ιερά Αγρυπνία, προς τιμήν του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας, Αγίου Ευμενίου του Κρητός, τελέσθηκε το εσπέρας της Κυριακής 22 Μαΐου, στον Ιερό Ναό των Αγίων ενδόξων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, της πόλεως της Καλαμάτας, όπου τίθενται σε προσκύνηση απότμημα του Τιμίου Σταυρού και λείψανα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Της Ιεράς Αγρυπνίας προέστη ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, πλαισιωμένος από τους εφημερίους του Ναού Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Τσιριγώτη και Οικονόμο Ανδρέα Γεωργακόπουλο. Προ του πέρατος της Ιεράς Αγρυπνίας, ο Πρωτοσύγκελλος, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του τιμωμένου Αγίου και στην ευλογημένη γνωριμία του με τον Άγιο, όταν, κατά τα νεανικά του χρόνια, επισκεπτόταν συχνά τον ναΐσκο των Αγίων Αναργύρων, στο Νοσοκομείο Λοιμωδών, στο Αιγάλεω, προκειμένου να λάβει την ευλογία του.
Τόνισε δε πως η ανακήρυξη νέων Αγίων, από την Εκκλησία μας, επιβεβαιώνει ότι η Εκκλησία και οι Άγιοι Της δεν είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν και ότι η αγιότητα βιώνεται διαχρονικά.
Στην Αμοργό
Στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος Ποταμού Αμοργού μετέβη το απόγευμα της Κυριακής της Σαμαρείτιδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας κ Αμφιλόχιος προκειμένου να τελέσει τον πρώτο εσπερινό προς τιμήν του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας οσίου Ευμενίου Σαριδάκη.
Ο Σεβασμιώτατος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε για την υποδοχή που του επεφύλαξαν και στην συνέχεια αναφέρθηκε στον βιο του Αγίου Ευμενίου τονίζοντας πως όπως όλοι οι Άγιοι αγωνίστηκαν στην ζωή τους έτσι και ο καθένας από εμάς πρέπει να αγωνίζεται και να αντιμετωπίζει την κάθε δυσκολία.
Από την Εθιά και το νοσοκομείο Λοιμωδών ως τη χορεία των Αγίων
Ο Όσιος Ευμένιος ήταν γόνος μιας πολυμελούς και πάμπτωχης οικογενείας. Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του έτους 1931. Ο πατήρ Ευμένιος ήταν θεόκλητος στον μοναχισμό. Μεγάλη υπήρξε η δράση και η διακονία του προς τους πάσχοντες αδελφούς μας στο νοσοκομείο Λειμωδών στην Αγία Βαρβάρα όπου είχε νοσηλευτεί και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας καθώς προσβλήθηκε από λέπρα.
Η αγάπη του και ο ασκητικός του αγώνας έφεραν σ’ αυτόν τη χάρη του Θεού και ο ταπεινός ιερέας (λειτουργούσε στο ναό των αγίων Αναργύρων Ιατρών Κοσμά & Δαμιανού, μέσα στο Λοιμωδών) έφτασε σε μεγάλο ύψος αγιότητας -το οποίο διατηρούσε κρυφό όσο μπορούσε- και αξιώθηκε να λάβει το προορατικό χάρισμα, να ζήσει υψηλά πνευματικά βιώματα και οράματα και να βοηθήσει πάρα πολλούς ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης και μορφωτικού επιπέδου, όχι μόνο με τις συμβουλές και την προσευχή του αλλά και με την αγιασμένη παρουσία του.
Τα δύο τελευταία χρόνια της ζωή του τα πέρασε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στον 6ο όροφο, στο θάλαμο 653, που τον είχε μετατρέψει σε Εκκλησία.
Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό τον αγαπούσαν πολύ και έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον. Και μόνο που έμεινε δύο χρόνια εκεί μέσα και με τόσο κόσμο κάθε μέρα και τόση ενόχληση, λέει πολλά. Ο θάλαμος 653 σαν να ήταν καλογερικό κελί. Τις τελευταίες εικοσιδύο μέρες ο Γέροντας είχε πέσει σε κώμα και ούτε μιλούσε, ούτε εκινείτο. Εκτός τα μάτια, είχαν πάθει και άλλα ζωτικά όργανα όπως τα νεφρά, η καρδιά και το συκώτι και πλησίαζε το τέλος.
Τελευταία, τον είχαν βάλει και στο τεχνητό νεφρό, αλλά ο οργανισμός του δεν δεχόταν την αιμοκάθαρση και υπέφερε πολύ. Το αίμα που καθάριζε, σε δυο ώρες είχε ξανά μολυνθεί, και έτσι περιήλθε, όπως μας είπε ο καθηγητής, σε σηψαιμικό κώμα και επήλθε ο θάνατος. Ήταν 23 Μαΐου του 1999, ημέρα Κυριακή.
Το σκήνωμα του αγίου γέροντα Ευμενίου μεταφέρθηκε στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, όπου εψάλη τρισάγιο και στη συνέχεια εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Το τι γινόταν εκεί όλη τη νύχτα της 23ης Μαΐου, δεν περιγράφεται. “Κλαυθμός και οδυρμός πολύς”. Προεξάρχων του κλήρου ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.
Επίσης, ευρισκόμενοι στην Αθήνα για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ήλθαν και προσκύνησαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Τιμόθεος, ο οποίος είχε τη μεγάλη τιμή από τον Θεό να τον χειροτονήσει κληρικό, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Κύριλλος, καθώς και ο πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της παραπάνω Μητροπόλεως Αρχιμ. Χρυσόστομος Παπαδάκης, οι οποίοι τέλεσαν τρισάγια στο ιερό του σκήνωμα. Ο τελευταίος κατ’ εντολήν του Αγίου Γορτύνης έφυγε αμέσως για Κρήτη για να παραστεί στην κηδεία και να εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο.
Όντως είχαμε ένα νεοφανή άγιο μπροστά μας. Το σώμα του ήταν ζεστό, φωτεινό, μαλακό και ελαστικό, που νόμιζες ότι κοιμόταν και όχι ότι ήταν νεκρός. Έτσι διατηρήθηκε μέχρι τέλους. Ήταν ένα θαύμα και μια απόδειξη αγιότητας, που πρώτη φορά έβλεπα στη ζωή μου.
Είδε την Αγία Μαρίνα
«Από ενωρίς ο ευλογημένος Κωνσταντίνος εκάρη μοναχός. Η ωριμότητα και η αποφασιστικότητά του φάνηκε αμέσως. Το αίσθημα και το χρέος της ξενιτείας τον συνείχε απόλυτα. Επεδίωκε να μην ξενυχτάη ποτέ έξω από το μοναστήρι. Όταν, κάποια φορά, αυτό στάθηκε αδύνατο και αναγκάσθηκε να παραμείνη στο πατρικό του σπίτι, είδε στο εικονοστάσι να βγαίνει η Αγία Μαρίνα από την εικόνα της, κρατώντας τον πειρασμό από τα κέρατα και δείχνοντάς του τον, του είπε: «Αυτός σας βάζει τους λογισμούς, να μην ακούτε τον Γέροντα και να νυστάζετε στις Ακολουθίες».
Μαρτυρίες ανθρώπων που τον έζησαν
Μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τον γέροντα Ευμένιο στο βιβλίο του Μοναχού Σίμωνος: «Πατήρ Ευμένιος, ο Ποιμήν ο καλός και Θαυματουργός»
«Το 1984, ο γέροντας είχε μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, παρά το καθεστώς δεν έβγαλε τα ράσα του και, σύμφωνα με μαρτυρίες, ευλογούσε όλον τον κόσμο! Σταύρωνε όλους εκείνους, που πήγαιναν να του φιλήσουν το χέρι. Κρυπτοχριστιανοί, ακόμη και Τούρκοι, έσκυβαν το κεφάλι τους και τους ευλογούσε.
«Δεν ξέρεις», έλεγε, «τί μπορεί να γίνη αύριο…».
Κάποια μέρα, που ο πατήρ Ευμένιος ήταν άρρωστος στο κρεβάτι, τον επισκέφθηκε ένας Ιερεύς για να πάρη την ευχή του. Ο παππούλης, τότε, μόλις είχε βγει από το νοσοκομείο.
Πριν προλάβει ο Ιερεύς να καθίσει, του είπε:
– Πήγαινε στο Ιερό, βάλε το Πετραχήλι μου, πάρε τα Άγια Μυστήρια και πήγαινε να μεταλάβης τον τάδε (είπε το όνομά του) στο τάδε κτίριο, στον τάδε όροφο του νοσοκομείου.
Ο Ιερεύς έκανε ακριβώς ό,τι του είπε ο Παππούλης. Βρήκε έναν ετοιμοθάνατο νεαρό, ο οποίος ανέκτησε για λίγο τις αισθήσεις του, έκανε με δυσκολία τον σταυρό του, άνοιξε το στόμα του και μετέλαβε.
Ύστερα ο Ιερεύς είπε στην μητέρα του νεαρού, που τον διακονούσε:
– Είχατε ειδοποιήσει τον Πατέρα Ευμένιο, τον Εφημέριο του νοσοκομείου, να έλθη να κοινωνήση το παιδί σας, αλλά επειδή δεν μπορούσε ο ίδιος να έλθη, λόγω της ασθένειάς του, έστειλε εμένα.
Εκείνη απήντησε, ότι ο γιος της είχε εκφράσει την επιθυμία να κοινωνήση, αλλά δεν είχαν προλάβη να ειδοποιήσουν τον Πατέρα Ευμένιο, διότι ο γιος της είχε πέσει ήδη σε κώμα.
Ο Ιερεύς, στην απορία του, ποιός είχε ειδοποιήσει τον Πατέρα Ευμένιο, ρώτησε και την νοσοκόμα. Εκείνη είπε, ότι δεν είχε πάρει εντολή από κανένα, να μιλήση στον Ιερέα για να κοινωνήση ο νεαρός.
Ακολουθία, Παράκληση και Χαιρετισμοί του Οσίου Ευμενίου Σαριδάκη
Προς δόξαν Θεού και τιμήν του Νέου Οσίου μετά επιμόνου παρακλήσεως πιστών φιλακολούθων ο Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας Δρ. Χαράλαμπος Μπούσιας συνέθεσε για λειτουργική χρήση την Ακολουθία, τον Παρακλητικό Κανόνα και τους Χαιρετισμούς προς τιμήν του νέου αγίου της Εκκλησίας, Οσ. Ευμενίου Σαριδάκη.
Για τον Παρακλητικό Κανόνα πατήστε εδώ
Για τους Χαιρετισμούς πατήστε εδώ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: