Δεκαεπτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του ήρωα Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, όταν τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος εκτέλεσε «δολοφονικό» ελιγμό με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το F-16 του Έλληνα πιλότου και να τον σκοτώσει ακαριαία.
Με μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, υπενθύμισε τη συμπλήρωση 17 χρόνων από τον θανάσιμο τραυματισμό του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, κοντά στην Κάρπαθο.
23 Μαΐου 2006. Ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης υπερασπιζόμενος τον εθνικό μας εναέριο χώρο με αυταπάρνηση πέφτει υπέρ πατρίδος κοντά στην Κάρπαθο.
Η εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη.
Αθάνατος! pic.twitter.com/uPBAaWQmlT— Nikos Panagiotopoulos (@npanagioto) May 23, 2023
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, από την πλευρά του, έγραψε:
“Σμηναγός (Ι) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΑΚΗΣ. Έπεσεν υπέρ Πίστεως & Πατρίδος! Φαρμάκι η μνήμη του χαμού σου, νάμα & βάλσαμο ο τρόπος ζωής κι ο ηρωισμός σου. Υπέρ βωμών & εστιών! Σ’ αυτό το μονοπάτι ακολουθούμε. Για τη ζωή της Ελλάδας & του Έθνους! Αθάνατος παντοτινέ Ίκαρε της Κρήτης”.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συμπλήρωσε την ανάρτησή του με 3 ελληνικές σημαίες και φωτογραφία από το μνημείο που έχει ανεγερθεί στην Κάρπαθο.
Το χρονικό της τραγωδίας
Ήταν λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι της 23ης Μαΐου του 2006, όταν τέσσερα ελληνικά F-16 λαμβάνουν εντολή να απογειωθούν από την βάση της Σούδας με αποστολή την αναγνώριση-αναχαίτιση έξι τουρκικών μαχητικών που συνόδευαν φωτογραφικό αεροσκάφος της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και είχαν εισβάλλει στο FIR Αθηνών κατευθυνόμενα προς την Κρήτη.
Ο τουρκικός σχηματισμός είχε στόχο να συνοδεύσει το φωτογραφικό RF-4 , μέχρι τα παράλια της Κρήτης, με σκοπό να εντοπίσουν τις θέσεις στις οποίες είχαν αναπτυχθεί τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-300 που είχε προμηθευτεί η χώρα μας. Οι Έλληνες χειριστές το γνώριζαν αυτό και είχαν αποστολή να εμποδίσουν τους Τούρκους να φτάσουν ανοιχτά της Κρήτης.
Λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι, τα ελληνικά F-16, προσεγγίζουν και έρχονται σε οπτική επαφή με τον τουρκικό σχηματισμό. Τότε, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη χωρίζονται σε σχηματισμούς των τριών, προκειμένου να πλησιάσουν την περιοχή που βρίσκονταν οι συστοιχίες των αντιαεροπορικών S-300 τα οποία ήθελαν να φωτογραφήσουν.
Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, λαμβάνει εντολή να πλησιάσει το φωτογραφικό αεροσκάφος, ώστε να καταγράψει τον εξοπλισμό του, ενώ παράλληλα προχωράστη διαδικασία της αναγνώρισης και εικονικής αναχαίτισης των εισβολέων.
Στις 12.43, ο Τούρκος σμηναγός Ιμπραήμ Χάλι,πραγματοποιώντας δολοφονικό ελιγμό ρίχνει κυριολεκτικά το μαχητικό αεροσκάφος του, ένα F-16, πάνω στη καλύπτρα του μαχητικού αεροσκάφους που πετούσε ο Σμηναγός Ηλιάκης, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει ακαριαία, ενώ ο Τούρκος πιλότος, κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος, βρέθηκε στη θάλασσα.
Ο χρόνος παγώνει στην Πολεμική Αεροπορία. Ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, πατέρας δύο μικρών παιδιών είναι νεκρός από «χέρι» Τούρκου.
Δείτε τι έγραφε το επίσημο πόρισμα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ):
«Ο σμηναγός Ηλιάκης κατευθύνθηκε προς το τουρκικό αεροσκάφος RF-4, στο πλαίσιο διατεταγμένης και σύμφωνης με το περιεχόμενο και τα δεδομένα αποστολής του προσπάθειας αναχαίτισης – αναγνώρισης σε ευθεία και οριζόντια πτήση, χωρίς να ελιχθεί καθ’ οποιονδήποτε τρόπο και χωρίς να παραβιάσει την απόσταση ασφαλείας των 1.000 ποδών που ορίζεται για την αποφυγή εναέριων συγκρούσεων μεταξύ αεροσκαφών. Αντίθετα, προέκυψε σαφώς ότι ο χειριστής του leader (αρχηγού) αεροσκάφους του τουρκικού σχηματισμού προέβη στην εκτέλεση βίαιου και επικίνδυνου ελιγμού σε απόσταση μικρότερη των 100 ποδών, προς παρενόχληση – αποτροπή προσέγγισης του Ηλιάκη στο τουρκικό RF-4, αναπτύσσοντας έτσι υψηλή ταχύτητα (εμμονή να παραμείνει εσωτερικά και ψηλότερα από το ελληνικό μαχητικό, έχοντας πορεία σύγκρουσης, αντί να περάσει από κάτω). Συνέπεια όλων αυτών ήταν ο Τούρκος χειριστής να απολέσει τον έλεγχο του αεροσκάφους του, το οποίο ανεξέλεγκτο προσέκρουσε βίαια σε εκείνο του Ηλιάκη».
Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλλίων και βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών, του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας. Στις 20 Μαΐου 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του, στην οδό Ακρωτηρίου στη περιοχή Άγιος Ματθαίος Χανίων. Η προτομή του πιλότου κλάπηκε από αγνώστους στις 2 Δεκεμβρίου 2012 και τελικά βρέθηκε εγκαταλελειμμένη την επόμενη ημέρα σε κοντινή περιοχή. Οδοί με το όνομα του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, υπάρχουν προς τιμήν του στην πόλη της Καρπάθου και στο Ηράκλειο Αττικής.