Ουκρανία – Ρωσία: Απειλείται η παγκόσμια Ειρήνη -διπλωματικός πυρετός – παγκόσμιες ανακατατάξεις
7η μέρα στρατιωτικών επιχείρησεων στην Ουκρανία και οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται με επίκεντρο τα μεγάλα αστικά κέντρα, την πρωτεύουσα Κίεβο και το Χάρκοβο ενώ σήμερα στη Μαριούπολη βρίσκεται σε εξέλιξη η αποχώρηση των κατοίκων καθώς οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν ασφαλή δίοδο για έξοδο από την πόλη.
Την ίδια ώρα ξεκίνησε η επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων από την εμπόλεμη Μαριούπολη, μέσω του ανθρωπιστικού διαδρόμου που έχει ανοιχτεί, καθώς η κατάσταση γίνεται όλοένα και πιο δύσκολη.
Στο κονβόι συμμετέχουν μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να φύγουν.
Ωστόσο πυρετός επικρατεί σε διπλωματικό επίπεδο ενώ η Ρωσία μέσω υπουργών της κυβέρνησης αφήνει να εννοηθεί ότι η Ουκρανία δεν δείχνει την διάθεση να συμφωνήσουν σε βασικά θέματα ώστε να υποχωρήσει η κρίση και να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Σήμερα το ξημέρωμα στις (4 ώρα Ελλάδος) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάιντεν σε διάγγελμά του χαρακτήρισε δικτάτορα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα κλείσει τον εναέριο χώρο της σε ρωσικές πτήσεις, ενώ δήλωσε ότι στόχος της Αμερικής είναι να καταδιώξει Ρώσσους ολιγάρχες. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν πρόκειται να μπουν σε ουκρανικό έδαφος σκοπός της κυβέρνησής του είναι να στραγγαλίσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογικά μέσα, να υπονομεύσει την οικονομική της ισχύ και να εξασθενίσει τον στρατό της τα επόμενα χρόνια.
Η Τουρκία από την άλλη πλευρά δήλωσε δια στόματος του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι δεν θα συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο σημαντικής διάχυσης των επιπτώσεων του πολέμου σε άλλες χώρες, επισοπέυδοντας τις προσπάθειες για παροχή επιπρόσθετης βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.
Το υπουργικό συμβούλιο στην Αθήνα συνεδριάζει σήμερα με την Ουκρανία στην κορυφή της ατζέντας ενώ στη βουλή από χθες επικράτησαν διαφορετικές φωνές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει σαφή θέση εναντίον της Ρωσίας, τον Αλέξη Τσίπρα να παίρνει μια πιο διπλωματική θέση με πρώτο αίτημα την ειρήνη και όλα τα κόμματα πλην του ΚΙΝΑΛ να διαφωνούν για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.
Ωστόσο περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει στην Πολωνία από την Ουκρανία από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών Πάβελ Ζεφερνάκερ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Zet.
Σε νέο διάγγελμα προχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντομίρ Ζελένσκι,υποστήριξε ότι η Μόσχα «στοχεύει να διαγράψει την ιστορία μας» μετά το χτύπημα του μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Babyn Yar στο Κίεβο από ρωσικό πύραυλο την Τρίτη.
Αναλυτικά ο διπλωματικός πυρετός:
Η Ρωσία υποστηρίζει πως δεν υπάρχει «καμιά επιθυμία από την πλευρά της Ουκρανίας» για την εξεύρεση δίκαιης και ισορροπημένης λύσης στα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, όπως δήλωσε ο Γκενάντι Γκατίλοφ, ο ρώσος πρεσβευτής στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, σε συνέντευξη του στη λιβανική τηλεόραση.
Ο Γκατίλοφ είπε πως «η Ρωσία υποστηρίζει τη διπλωματία που βασίζεται στον σεβασμό των θέσεων όλων των χωρών και στην αρχή της ισότητας, αλλά για την ώρα δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται αποσπάσματα της συνέντευξης που δημοσιεύει το RIA Novosti.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάιντεν είπε στο Κογκρέσσο ότι σκοπός της κυβέρνησής του είναι να στραγγαλίσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογικά μέσα, να υπονομεύσει την οικονομική της ισχύ και να εξασθενίσει τον στρατό της τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Πούτιν μπορεί να σημειώσει κέρδη στα πεδία των μαχών αλλά θα το πληρώσει ακριβά μακροπρόθεσμα, διεμήνυσε.
Αναφερόμενος σε αυτή που περιγράφει ως μάχη «των δημοκρατιών» εναντίον των «αυταρχικών καθεστώτων», είπε ότι «οι δημοκρατίες ήταν πιστές στο ραντεβού» αλλά ο αγώνας θα «πάρει χρόνο».
Σε απάντηση των εξοντωτικών κυρώσεων που έχουν επιβάλειο τα δυτικά έθνη στη Ρωσία ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει στους Ρώσους να φύγουν από τη χώρα με περισσότερα από 10.000 δολάρια σε ξένο νόμισμα, όπως αναφέρει το ρωσικό κρατικό μέσο TASS.
Επικαλούμενο το διάταγμα, το πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει:
«Η εξαγωγή μετρητών σε ξένο νόμισμα και μέσων σε ξένο νόμισμα άνω των 10.000 δολαρίων που υπολογίζονται με βάση την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία που καθόρισε η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα την ημέρα της εξαγωγής θα απαγορευτεί από τις 2 Μαρτίου».
Η κίνηση είναι μια προσπάθεια να «διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα της Ρωσίας», σύμφωνα με δήλωση του γραφείου Τύπου του Κρεμλίνου.
Tα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη νότια πόλη Χερσώνα, σύμφωνα με το BBC.
Δεν είναι σαφές ποια είναι η ακριβής κατάσταση στη Χερσώνα, αλλά τοπικές αναφορές λένε ότι ο ρωσικός στρατός είναι στους δρόμους.
Ο δήμαρχος της πόλης, Igor Kolykhayev, είχε πει στο τοπικό ραδιόφωνο ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον σιδηροδρομικό σταθμό και το λιμάνι της πόλης το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με το BBC Russian.
«Οι μάχες συνεχίζονται τώρα και η κατάληψη της πόλης μας βρίσκεται σε εξέλιξη», επισήμανε
Και το twitter στην μάχη των απαγορεύσεων
Το Twitter θα συμμορφωθεί με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης Russia Today και Sputnik όταν τεθεί σε ισχύ η εντολή της ΕΕ, ανακοίνωσε την Τρίτη η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
«Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) πιθανότατα θα απαιτήσουν νομικά να παρακρατήσουμε συγκεκριμένο περιεχόμενο στα κράτη μέλη της ΕΕ», τόνισε εκπρόσωπος του Twitter σε δήλωση που εστάλη μέσω email στο Reuters.
Συνομιλία Μπάιτεν Ζελένσκι
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησαν την Τρίτη για την κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων σε τοποθεσίες με άμαχο πληθυσμό στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών και ο βομβαρδισμός, νωρίτερα σήμερα, κοντά στο Μπάμπι Γιαρ, τοποθεσία που είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τις εκτελέσεις Εβραίων στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία — αμυντική, οικονομική και ανθρωπιστική.
«Μόλις συνομίλησα με τον Αμερικανό πρόεδρο (…) Πρέπει να σταματήσουμε τον Ρώσο επιτιθέμενο το συντομότερο δυνατό», έγραψε στο Twitter ο Ζελένσκι μετά από αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία, την έκτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.