Κώστας Παναγόπουλος – Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»
Να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία ή όχι; 80 Τούρκοι πολίτες ερωτήθηκαν στον δρόμο σε ένα αυθόρμητο «δημοψήφισμα» του Halk Ekrani. Η πλειοψηφία απάντησε «ΟΧΙ» σε ποσοστό 55.72%. Η μειοψηφία απάντησε «ΝΑΙ» σε ποσοστό 44.28%.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι Τούρκοι είναι διχασμένοι σε ότι αφορά την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ενώ, μάλιστα, το «ΟΧΙ» προηγείται ευδιάκριτα του «ΝΑΙ», έστω και εάν το δείγμα δεν είναι ασφαλές λόγω του μικρού αριθμού των 80 ατόμων, οι οποίοι στάθηκαν ενώπιον του τηλεοπτικού μικροφώνου, αλλά και της χαλαρής διάθεσης των απαντήσεων τους.
Στην πραγματικότητα, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ή όχι, εγγίζει βαθιές ιδεολογικές καταβολές του απλού τουρκικού λαού, δεδομένου ότι η σύγχρονη Τουρκία αποτελεί ένα πολύπλοκο ιδεολογικό κράμα το οποίο αποτελείται από ισλαμιστές, κεμαλιστές, ήπιους ή σκληρούς εκφραστές του κοσμικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα του κράτους, όμως, και όλα αυτά, όχι ευδιάκριτα μεταξύ τους, δεδομένου ότι τα ρεύματα έχουν την τάση να ενώνονται και να συμμαχούν όταν πρόκειται για κοινά συμφέροντα. Συνυπολογίζει κανείς το θρησκευτικά και πολιτιστικά αυτόνομο, ιδιαιτέρως πολυπληθές ρεύμα των Αλεβιτών (20 εκατομμύρια), οι οποίοι ούτε τους παραδοσιακούς ισλαμιστές συμπαθούν, αλλά ούτε και τους κεμαλιστές, και μονάχα κατά συνθήκη και αναλόγως της ιστορικής συγκυρίας, τάσσονται στο μέρος του ενός ή του άλλου.
Κατά τα άλλα, Κούρδοι, Άραβες, άνθρωποι διαφόρων ανατολικών και ευρωπαϊκών καταβολών ζουν σήμερα διάσπαρτοι μέσα στην τουρκική επικράτεια, ενώ εντείνονται τα δημοσιεύματα για την παρουσία του κρυπτοχριστιανικού στοιχείου που φαίνεται ότι κρατάει βαθιά τις ρίζες του μέσα στο πέρασμα των αιώνων.
Η Τουρκία για τον μακρινό τηλεθεατή είναι ένα κράτος, όπως όλα τα άλλα. Για τον κοντινό παρατηρητή είναι ένα σπασμένο βάζο που ολοένα κολλιέται για να στέκεται. Ό,τι συμβαίνει στην Κωνσταντινούπολη δε σημαίνει ότι εκφράζει ακόμη και την Σμύρνη και φυσικά το «θολό», απέραντο βάθος και «κράμα» της βαθιάς ανατολικής Τουρκίας.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το αν θα μετατραπεί ή όχι η Αγία Σοφία σε τζαμί είναι ένα ερώτημα που ποτέ δε θα απαντηθεί σε ποσοστά της τάξεως του 60 ή 70%, αλλά με απαντήσεις που θα μοιράζουν το ποσοστό, πότε λέγοντας έτσι και πότε αλλιώς, όπως ακριβώς και ο άστατος χαρακτήρας της Τουρκίας, ο οποίος, μέσα του βαθιά, ποτέ δεν απαλλάχθηκε στη συνείδηση του από την ιστορική ενοχή για την κατάκτηση και εκμετάλλευση ενός ελληνορθόδοξου πολιτισμού παγκόσμιας ακτινοβολίας και επιρροής.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: