Επικαιρότητα
11 Φεβρουαρίου, 2020

Η Εκκλησία και Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο

Διαδώστε:

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day), εορτάζεται σήμερα 11 Φεβρουαρίου και καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ.

Της Ναταλίας Δανδόλου

Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Μέσα σε όλη αυτή την ανάπτυξη του Διαδικτύου η Εκκλησία καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο, τόσο σε ό,τι αφορά την ενημέρωση του κόσμου μέσα από ένα μέσο ιδιαίτερα δημοφιλές στους νεώτερους, όσο και αναφορικά με την ποιμαντική της ευθύνη στο θέμα της ασφαλούς πλοήγησης.

“Η χρήση και ραγδαία εξάπλωση του Internet στις μέρες μας είναι όχι απλώς δεδομένη, αλλά μια πραγματικότητα που καλεί όλους μας σε προβληματισμό και αφύπνιση. Δεχόμαστε και θαυμάζουμε το επίτευγμα, ανησυχούμε και αγωνιούμε για τους κινδύνους που διαφαίνονται” ανέφερε το 2006 σε εισήγησή του  ο Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος και τόνιζε ότι “παρά τα πολλά αρνητικά του σημεία, το Internet –στην εποχή της παγκοσμιοποιήσεως– μπορεί να γίνει σημαντικό ποιμαντικό μέσο στα χέρια της Εκκλησίας. Τα εκατομμύρια των ανθρώπων που καθημερινά πλοηγούνται στο ηλεκτρονικό σύμπαν δικαιούνται να ψηλαφήσουν την ελπίδα, να ανακαλύψουν τα θαυμαστά του Θεού και των ανθρώπων”.
Έκτοτε  πολλά έχουν γίνει. Από τα Πατριαρχείο, τις Αρχιεπισκοπές και τις Μητροπόλεις μέχρι την πιο μικρή εκκλησία ή ιερό ναό, η παρουσία της Ορθοδοξίας στο Διαδίκτυο είναι πολύ σημαντική και συνεχώς διευρύνεται.

Οι Νουθεσίες του Οικουμενικού Πατριάρχη

Τον περασμένο μήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μίλησε για το διαδίκτυο σε εκδήλωση για τη Νεολαία της Πόλεως.

Ο Παναγιώτατος επεσήμανε την βαθύτατη επίδραση που έχει η τεχνολογική ανάπτυξη στην Κοινωνία και επέστησε την προσοχή σε γονείς, αλλά και στις νέες και τους νέους, για τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

“Η συμμετοχή των παιδιών μας εις την εορταστικήν αυτήν σύναξιν μας δίδει το έναυσμα να αναφερθώμεν εις μερικάς συγχρόνους τάσεις και εξελίξεις, αι οποίαι εμπεριέχουν κινδύνους διά την παιδικήν ηλικίαν. Ριζικάς αλλαγάς εις την ταυτότητα του παιδιoυ επέφερεν η καταλυτική παρουσία της τηλεοράσεως, του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών υπολογιστών εις την ζωήν των κοινωνιών και η επιρροή των εις την παιδικήν ψυχήν, εις τον κόσμον του παιδιού, την αγωγήν και την καθημερινότητά του. Ειδικοί ομιλούν περί «εξαφανίσεως» της παιδικής ηλικίας και της παιδικής «αθωότητος».

“Τα νέα κοινωνικά και πολιτισμικά δεδομένα εις την εποχήν μας καθιστούν την αγωγήν και την εκπαίδευσιν της νέας γενεάς δυσκολωτέραν και πολυπλοκωτέραν, αναδεικνύουν όμως εκ παραλλήλου και την σημασίαν της ως συμβολής εις την μόρφωσιν του ανθρώπου, ως «ανθρωποποιίας», την Ορθόδοξον Εκκλησίαν προβληματίζει σήμερα η κυριαρχία ενός «εκκοσμικευμένου ατομοκεντρικού εκπαιδευτικού συστήματος», το οποίον ταλανίζει τα παιδιά και τους νέους. Η τηλεόρασις και το διαδίκτυον λειτουργούν ως πηγή αξιών, ως «παράλληλο σχολείο», ως παράγων εκπαιδεύσεως ο οποίος μεταδίδει αξίας και διαμορφώνει στάσεις ζωής, συχνά ασυμβάτους με τας αρχάς του σχολείου, της οικογενείας, της Εκκλησίας ή και αντιθέτους προς αυτάς.

Απευθυνόμενος, ιδιαιτέρως, προς τις νέες και τους νέους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τους προέτρεψε:

“Επειδή ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, το smartphone και το διαδίκτυον αποτελούν εν τεχνολογικόν θαύμα και σας γοητεύουν, οφείλετε να ασκηθήτε εις την ορθήν χρήσιν των ως σπουδαίων μέσων. Αυτό είναι το ζητούμενον, αυτό αναδεικνύει και την αξίαν της τεχνολογικής προόδου της ελευθερίας και της υπευθυνότητος του ανθρώπου”.

Η Εκκλησία της Ελλάδος

Το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με Μητροπόλεις και ενορίες διοργανώνει πολύ συχνά ημερίδες με θέμα την “ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο».

“Στη σύγχρονη εποχή όπου το διαδίκτυο έχει μπει τόσο στην δική μας καθημερινότητα όσο και στων παιδιών μας θεωρούμε χρέος μας να ενημερώσουμε τους γονείς όχι μόνο για τους κινδύνους αλλά και για την ωφέλιμη πλευρά του ψηφιακού κόσμου και να συζητήσουμε μαζί τους τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά καθώς και τους τρόπους προστασίας και πρόληψης” τονίζεται χαρακτηριστικά.

Διαδώστε: