Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Η αρχική της ονομασία ήταν «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες». Κάθε χρόνο εστιάζει σε διαφορετικό θέμα.
Σύμφωνα με στοιχεία τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περί το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (περί το 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η Ορθοδοξία είναι γεμάτη λαμπρά παραδείγματα Ιερέων που με αυτοθυσία στηρίζουν τα ΑΜΕΑ ενώ όλο και περισσότερες Μητροπόλεις δημιουργούν δομές για την στήριξη των συνανθρώπων μας με τις «ειδικές δεξιότητες»¨
Η Εκκλησία της Ελλάδος λειτουργεί τα εξής ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες
Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Ίδρυμα Περιθάλψεως Θηλέων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση και με Σύνδρομο Down “Μαρία Κόκκορη”, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Προμηθέως 28, Άνω Γλυφάδα. site: www.kokkori.gr.
Ι. Μ. Γυθείου και Οίτυλου
- Ίδρυμα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, Τ. Κ. 232 00 Γύθειο, τηλ. 27310-23.397.
Ι. Μ. Κερκύρας και Παξών
- Κέντρο Εκπαιδεύσεως Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, Τ. Κ. 49 100, Κέρκυρα, τηλ. 26610-35860.
Ι. Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης
- Κατασκηνώσεις για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, Τ. Κ. 230 53 Νεάπολη Λακωνίας, τηλ. 27340-24.020.
- Σχολή Καταρτίσεως Μειονεκτούντων Ατόμων Σπάρτης, Τ. Κ. 231 00 Σπάρτη, τηλ. 27310-23.339.
Ι. Μ. Ξάνθης
- Ψυχολογικό Κέντρο Απροσάρμοστων Παίδων Ξάνθης, Τ. Κ. 671 00 Χρύσα Ξάνθης, τηλ. 25410-25.182.
Ι. Μ. Χίου
- «Ἐκκλησιαστικὴ Στέγη». Φιλοξενοῦνται παιδιὰ μὲ εἰδικὰς ἀνάγκας. Ἁγία Τριάδα Κοφινάς, Χίος. Τηλ.: 2271026550.
Η Φετινή Ημέρα ΑΜΕΑ
Για τη φετινή 3η Δεκέμβρη, η Διακήρυξη της Ε.Σ.Α.μεΑ. αφορά στις Συστάσεις του ΟΗΕ για την εφαρμογή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρίες, που δημοσιεύθηκαν πριν λίγες ημέρες και αποτελούν ισχυρή εντολή για τη χώρα μας αλλά ταυτόχρονα και πολύτιμο εργαλείο για το αναπηρικό κίνημα.
Είναι η πιο κατάλληλη εποχή για το αναπηρικό κίνημα να θέσει τις ερωτήσεις του προς την Κυβέρνηση και η τελευταία να απαντήσει, για το πώς θα ενσωματώσει τις Συστάσεις του ΟΗΕ, πώς θα εναρμονίσει τη νομοθεσία της χώρας και εν τέλει, πώς θα προχωρήσει στην εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας, ώστε τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους να απολαύσουν πλήρως τα δικαιώματά τους, σε ισότιμη βάση με όλο τον κόσμο.
Για αυτό το λόγο, διοργανώνει ΗΜΕΡΙΔΑ την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στο Αμφιθέατρο των γραφείων της, με καλεσμένους υπουργούς από υπουργεία- κλειδιά για την υλοποίηση της Σύμβασης. Επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που έχει οριστεί Εθνικός Συντονιστής για την υλοποίηση της Σύμβασης στη χώρα από τον Πρωθυπουργό.
Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης “Μαρία Κόκκορη” και “Ψαραύτειο”
Το Ίδρυμα Περιθάλψεως Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ή με σύνδρομο Down της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Μαρία Κόκκορη», ιδρύθηκε ως ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με τη μέριμνα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου. Μετά την από 20-10-2005 απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, δημοσιεύθηκε το αντίστοιχο Φ.Ε.Κ. ιδρύσεως του. (Φ.Ε.Κ. 1590/16-11-2005 τεύχος β΄).
Τον Μάρτιο του 2017 τροποποιεί και κωδικοποιεί τον κανονισμό λειτουργίας του Ιδρύματος υπό την επωνυμία, «ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN “ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ” ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ» εποπτευόμενο υπό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το κοινωφελές έργο της οποίας συνεχίζει να επικουρεί, υπό την επωνυμία: «ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN “ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ” ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ» και τον διακριτικό τίτλο «ΙΔΡΥΜΑ “ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ” ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ» ή “ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ” (και αγγλιστί “Foundation Maria Kokkori”).
Τη λειτουργία του ξεκίνησε την 1η Μαρτίου του 2007. Το εν λόγω ίδρυμα, φέρει το όνομα της δωρήτριας, Μαρίας Κόκκορη. Από 2 Ιουλίου του 2012 έως και τον Ιούνιο του 2015 λειτουργούσε ως δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) υπό την αιγίδα της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» αποτελώντας ένα σύγχρονο πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, το οποίο παρείχε και παρέχει ολοκληρωμένες, ποιοτικές υπηρεσίες εξειδικευμένης επιστημονικής υποστήριξης σε άτομα με νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down. Από την 29η Ιουλίου 2016 το Ίδρυμα “Μαρία Κόκκορη” λειτουργεί επίσης δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης με την επωνυμία “ΤΟ ΨΑΡΑΥΤΕΙΟ” στην περιοχή του Αμαρουσίου (Φ.Ε.Κ. 3683/Τ. Β’/ 15-11-2016). Οι Σ.Υ.Δ. “Το Ψαραύτειο” φιλοξενούν οκτώ άτομα με νοητική υστέρηση σε ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο.
Σήμερα, οι τέσσερις Σ.Υ.Δ. λειτουργούν υπό την εποπτεία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄, Προέδρου του Δ.Σ., και τη μέριμνα του Ιδρύματος “Μαρία Κόκκορη” ως στέγες μακράς διαμονής – υποστηριζόμενης διαβίωσης (κλειστή μονάδα) 24ωρης φιλοξενίας, στις οποίες εισάγονται επαρκώς λειτουργικά άτομα. Οι Σ.Υ.Δ. «Μ. Κόκκορη» δύνανται να φιλοξενήσουν και άτομα μεγάλης ηλικίας, κατόπιν σχετικής αξιολόγησης της διεπιστημονικής ομάδας. Για το Κέντρο Ημέρας και τις ψυχοπαιδαγωγικές ομάδες γίνονται δεκτά αυτοεξυπηρετούμενα άτομα 12 έως 30 ετών, αντίστοιχα κατόπιν αξιολόγησης της διεπιστημονικής ομάδας του χώρου. Ο αριθμός των ενοίκων στις Σ.Υ.Δ. και των εκπαιδευομένων στο Κέντρο Ημέρας καθορίζεται με βάση τις άδειες λειτουργίας της κάθε μονάδας, οι οποίες εκδόθηκαν από την αρμόδια εποπτεύουσα αρχή της Περιφέρειας Αττικής (Π3β/Φ.ΓΕΝ/Γ.Π.οικ.3394ΦΕΚ Β 74/29.01.2007-10676/04.11.2011).
Το Ίδρυμα έχει λάβει την ειδική πιστοποίηση ως φορέας παροχής Υπηρεσιών Δευτεροβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με το Φ.Ε.Κ. 1224/τ.Β΄/27-04-2016.