«Παγκόσμια Ημέρα για την Υπενθύμιση του Δουλεμπορίου και της Κατάργησής του»: Ο ρόλος της Εκκλησίας στην αντιμετώπισή του
Στις 23 Αυγούστου τιμάται η «Παγκόσμια Ημέρα για την Υπενθύμιση του Δουλεμπορίου και της Κατάργησής του» καθώς την ίδια μέρα το 1791, άρχισε η εξέγερση των δούλων στο νησί Ισπανιόλα της Καραϊβικής η οποία προκάλεσε ντόμινο αντιδράσεων και οδήγησε στην κατάργηση του διατλαντικού εμπορίου αυτών.
Διακόσια τριάντα ένα χρόνια μετά το σύγχρονο δουλεμπόριο είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο το οποίο εκτός από το ηθικό και ανθρωπιστικό επίπεδο έχει τεράστιες επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής. Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι καταλυτικός στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης (2016)
Άνθρωποι αναγκάζονται να ξεριζωθούν από τις πατρογονικές εστίες τους και να αναζητήσουν ένα νέο φιλόξενο σπίτι η πληρώνοντας όσο όσο τους σύγχρονους δουλεμπόρους. Το τίμημα βαρύ καθώς πολλές φορές πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή την μεταφορά τους στην υποσχόμενη γη της Επαγγελίας. Άλλες φορές πάλι πέφτουν θύματα trafficking και εκμετάλλευσης σε κάθε επίπεδο.
Γράφει η Κάτια Τσιμπλάκη
Η Ευρώπη την τελευταία δεκαετία καλείται να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μεταναστευτικό πρόβλημα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα.
Η Ελλάδα σηκώνει το μεγάλο βάρος του σύγχρονου προσφυγικού/μεταναστευτικού από τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη από τα θαλάσσια σύνορά της. Εκτός από το τιτάνιο έργο της Πολιτείας καθοριστικός είναι ο ρόλος της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση του σύγχρονου δουλεμπορίου το οποίο εκφράζεται πλέον όχι με αλυσοδεμένους ανθρώπους που μετακινούνται παρά τη θέλησή τους από τη χώρα τους για να εργαστούν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, αλλά με τους διακινητές ανθρώπινων ψυχών και σωμάτων σε ξηρά και θάλασσα υπόσχοντάς τους τον επίγειο παράδεισο.
Γεύμα του Αρχιεπισκόπου με ανήλικους μετανάστες (2013)
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή θετικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς να θέσουν θέμα θρησκευτικών πεποιθήσεων των προσφύγων/μεταναστών. Άλλωστε η διευθέτηση του προβλήματος, εκτός από ζήτημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο των μεταναστών/προσφύγων όσο και των ντόπιων, δημιουργεί συνθήκες ειρήνης και τάξης στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας.
Στα κύματα προσφύγων που έφτασαν στα Ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας, ιδιαίτερα από το 2015 και έπειτα η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω των μητροπόλεων συμμετέχει σε προγράμματα που αφορούν στη φιλοξενία – εκπαίδευση – απασχόληση – κοινωνική ένταξη.
Δίνει μάλιστα προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους και στις οικογένειες προσφύγων και συνδράμει στην Πολιτεία μέσω του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων και της ΕΚΥΟ.
Από το 2020 η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης συνεργάζονται με την Εκκλησία της Ελλάδος για την ασφαλή φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα.
Υποδοχή 15 προσφύγων μαθητών στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας στο Βόλο. Υποδοχή από τη Ι.Μ. Δημητριάδος (2019)
Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από τη CEB, υποστηρίζει την ανακαίνιση και μικρής κλίμακας επισκευές σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιηθούνται ως δομές φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους. Ο ΔΟΜ συνεργάζεται με το Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων & Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων (ΚΣΠΜ – ΟΠΠ), σε δύο δομές φιλοξενίας που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και μια εκτός Αττικής.
Μέσω της δράσης παρέχονται έπιπλα, όπως κρεβάτια, γραφεία, τραπεζαρίες, εξοπλισμός αίθουσας ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και προμήθεια των απαραίτητων συσκευών κουζίνας και καθαρισμού, ανελκυστήρες κλιμακοστασίων και ειδικές τουαλέτες για ΑμΕΑ.
Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος προσφέρει καθημερινά και επί 24ώρου υπηρεσίες στη δομή, έχοντας αναπτύξει επίσης μια εξειδικευμένη ομάδα που καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών.
Η ιστορία δικαιώνει το ρόλο της Εκκλησίας
Στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ο ρόλος της Εκκλησίας ήταν ξεκάθαρος και καθοριστικός σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, αλλά και στην Ευρώπη της Δύσης, η σύσταση των πολιτικών μορφωμάτων από τα πρώιμα χρόνια έγινε με βάση τις αρχές του του Χριστιανισμού και του Ρωμαϊκού Δικαίου. Οι Ευρωπαίοι της Δύσης πριν αποκτήσουν γεωγραφική συνείδηση ότι ανήκαν στην ίδια ήπειρο, είχαν κοινή συνισταμένη την θρησκεία. Το Χριστιανισμό.
Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν σήμερα να απαλείψουν το Χριστιανικό στοιχείο από την Ευρώπη και τη συνείδηση των λαών της γηραιάς ηπείρου, η ιστορία παραμένει ζωντανή και η Εκκλησία είναι πάντα εκεί για να συνδράμει στο έργο των δοκιμαζομένων Χριστιανών ή μη Χριστιανών.
Διαβάστε για το θέμα:
Το μεταναστευτικό επί τάπητος στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών
«Το καλωσόρισμα ενός ξένου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της χριστιανικής κληρονομίας»
28.000 ευρώ από Ουγγαρία για αποκατάσταση ναών της Λέσβου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.