Επικαιρότητα
15 Φεβρουαρίου, 2023

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας

Διαδώστε:

Τη στήριξή τους στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου εξέφρασαν πολιτικοί με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, η οποία καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO).

Ο παιδικός καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στα παιδιά από τη νόσο και τη δεύτερη αιτία μετά τα ατυχήματα. Καθώς ο καρκίνος αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στην παιδική ηλικία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2030 το ποσοστό επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο σε όλο τον κόσμο να φτάσει τουλάχιστον 60%.

Η βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης προϋποθέτει μία ολιστική προσέγγιση, με σχεδιασμό πολιτικών υγείας, έγκαιρη και ακριβή διάγνωση, παροχή αποτελεσματικής θεραπείας, διεπιστημονική φροντίδα, παρηγορική φροντίδα, στελέχωση των συστημάτων υγείας με κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας, υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος των ασθενών, διαθεσιμότητα οικονομικά προσιτών φαρμάκων, λειτουργία ενός Μητρώου Νεοπλασιών και αποκατάσταση και επανένταξη των ασθενών, όπως ανέφερε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στους ξενώνες της «Φλόγας»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρουπούλου επισκέφθηκε τους ξενώνες της «Φλόγας», και έστειλε το δικό της μήνυμα για την σημερινή ημέρα:

«Είναι ένας αγώνας που δίνεται κάθε μέρα. Ενάντια στην ασθένεια, τον πόνο, τον φόβο και την αποθάρρυνση, ενάντια στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, ένα από τα πιο οδυνηρά πλήγματα που μπορεί να υποστεί ένα παιδί, ένας γονέας, μια οικογένεια. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, επισκέφθηκα παιδιά που παλεύουν με τη νόσο και φιλοξενούνται στους ξενώνες της «Φλόγας», του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια. Και είδα με δέος, μια ακόμη φορά, το σθένος με το οποίο αντιμετωπίζουν τη δοκιμασία τους, τόσο τα ίδια όσο και οι οικογένειές τους, την πίστη και την ελπίδα που τους στηρίζει στην μακρά και δύσκολη πορεία προς την ίαση. Γιατί ο παιδικός καρκίνος δεν είναι αήττητος.

Η επιστήμη, η έρευνα, η γνώση έχουν ανοίξει από καιρό τον δρόμο προς τη θεραπεία. Και η «Φλόγα», εδώ και σαράντα χρόνια, βασικός πυλώνας στήριξης της λειτουργίας των ογκολογικών τμημάτων των παιδιατρικών νοσοκομείων, είναι πολύτιμος αρωγός σ’ αυτόν τον αγώνα.

Πρόσβαση των νεαρών ασθενών σε προηγμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, φιλοξενία και στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών τους, δημιουργία του προγράμματος «Νοσηλεία στο σπίτι» και οργάνωση καλοκαιρινών διακοπών σε θεραπευτικές κατασκηνώσεις στο εξωτερικό.

Χρηματοδότηση για την προμήθεια εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού στα παιδιατρικά νοσοκομεία, καθώς και ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γύρω από την ασθένεια: η δράση της «Φλόγας» λειτουργεί συμπληρωματικά προς το έργο των γιατρών και των νοσηλευτών και μας γεμίζει θαυμασμό και αισιοδοξία. Στεκόμαστε ολόψυχα στο πλευρό των ηρωικών, εθελοντών γονέων που προσφέρουν χρόνο, χρήμα και φροντίδα για να παραμείνει άσβεστη η «Φλόγα» της αγάπης και της αλληλεγγύης».

Δένδιας: Στηρίζουμε τους μικρούς ήρωες

«Στηρίζουμε τους μικρούς ήρωες και τις οικογένειές τους στον αγώνα τους», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου. «Με όπλα την πρόληψη, τη διάγνωση και την πρόοδο της επιστήμης, η ζωή θα νικήσει», πρόσθεσε.

Βαρβιτσιώτης: Σε αυτή τη μάχη κανένα παιδί μόνο του

«15/2 – Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου», έγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε ανάρτησή του στο twitter. «Στηρίζουμε ενεργά το Σωματείο “ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο” και τους άλλους συλλόγους που προσφέρουν αδιάκοπα στήριξη και συμπαράσταση σε παιδιά και γονείς, σκορπίζοντας χαμόγελα. Σε αυτή τη μάχη κανένα παιδί μόνο του!», πρόσθεσε.

Η καλύτερη επιβίωση είναι εφικτή – 3 στα 4 παιδιά θεραπεύονται στο «ΕΛΠΙΔΑ»

Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας είναι “Better survival is achievable”, δηλαδή “Η καλύτερη επιβίωση είναι εφικτή”. Για την καλύτερη επιβίωση, όμως, απαιτείται ο κατάλληλος σχεδιασμός και η επένδυση στο Σύστημα Υγείας, αναφέρει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχει τεθεί σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών Παιδικής Ηλικίας, με στόχο την καταγραφή όλων των περιστατικών καρκίνου ανήλικων ασθενών, με συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τη νόσο, την αντιμετώπισή της και την πορεία των ασθενών. Το Μητρώο δίνει τη δυνατότητα καλύτερης επιδημιολογικής παρατήρησης, καταγραφής των αναγκών και προγραμματισμού και οργάνωσης των δομών παροχής ογκολογικής φροντίδας. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να υποστηρίξει τη λειτουργία του Μητρώου και να θεσμοθετήσει την αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγονται.

Η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών Παιδικής Ηλικίας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα προς τη διαχείριση του παιδικού καρκίνου στη χώρα, ωστόσο οι ανάγκες για βελτίωση του συνόλου των παραγόντων που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα της περίθαλψης των παιδιατρικών ογκολογικών ασθενών παραμένουν μεγάλες.

Διαρκή ζητούμενα, καταλήγει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, είναι η χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών υγείας, η επαρκής στελέχωση και ο εξοπλισμός των ογκολογικών μονάδων των παιδιατρικών νοσοκομείων και η διεπιστημονική προσέγγιση της νόσου, που, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνει την κατάλληλη ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ασθενών και των φροντιστών τους.

Θεραπεύονται 3 στα 4 παιδιά που νοσούν και λαμβάνουν θεραπεία στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ»

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στην χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» και του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» που δημοσιεύονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο «Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους» παρασκευάσθηκαν γενετικά τροποποιημένα κύτταρα για την θεραπεία της ανθεκτικής οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας για δυο ασθενείς, χαρίζοντάς τους ελπίδα.

Τρία στα τέσσερα παιδιά που νοσούν και λαμβάνουν θεραπεία στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», δηλαδή ποσοστό 80%, θεραπεύονται, και γύρω στα 70 παιδιά ετησίως υποβάλλονται σε Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Στην Ελλάδα, περίπου 300 με 350 παιδιά και έφηβοι ετησίως διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου είναι οι λευχαιμίες, οι όγκοι εγκεφάλου, το σάρκωμα, το λέμφωμα και το νευροβλάστωμα.

Η πλειοψηφία των νεοδιαγνωσθέντων με καρκίνο περιστατικών, της τάξεως του 80%, προσέρχεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» για θεραπεία. Την τελευταία δεκαετία έχουν πραγματοποιηθεί 40.776 νοσηλείες, 183.950 ημερήσιες νοσηλείες και συνολικά 1.402 μεταμοσχεύσεις.

«Τα στατιστικά στοιχεία που σήμερα δημοσιεύονται μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Στόχος μας παραμένει να σώσουμε τις ζωές όλων των παιδιών. Να γίνονται καλά 4 στα 4 παιδιά μας. Για τον λόγο αυτό, φροντίζουμε η Ογκολογική μας Μονάδα να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, παραμένοντας στην πρωτοπορία για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου με την προμήθεια των τελειότερων και πιο σύγχρονων μηχανημάτων, με την εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού μας προσωπικού, με κάθε τρόπο και μέσο που απαιτείται για να σταθούμε στο πλευρό των μικρών παιδιών που μας χρειάζονται», δήλωσε στο ΑΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού καρκίνου είναι για εμάς πολλά παραπάνω από μια ημέρα σε ένα ημερολόγιο: Είναι μια ημέρα ευθύνης να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα παιδιά με καρκίνο, μια ημέρα αγάπης για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, μια ημέρα τιμής για τους επιστήμονες, γιατρούς και νοσηλευτές που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου. Πέρα και πάνω από όλα είναι όμως μια ημέρα ελπίδας γιατί ο παιδικός καρκίνος πρέπει και μπορεί να νικηθεί!», υπογράμμισε η κ. Βαρδιονογιάννη.

Από την πλευρά του, ο κοινός διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων «Π.& Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» και «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» Μανώλης Παπασάββας τονίζει: «15 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Μια ημέρα ευαισθητοποίησης του κοινού πάνω σε θέματα παιδικού καρκίνου, αφιερωμένη στους μικρούς μας ήρωες. Ετησίως περίπου 280 παιδιά με καρκίνο κάνουν εισαγωγή στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων “Μαριάννα Β Βαρδινογιάννη” για θεραπεία. Χάρη στη πολύτιμη και πολυετή στήριξη του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ και με πρωτοβουλίες της κ. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, οι μικροί μας ασθενείς λαμβάνουν στα τμήματά μας τα οποία έχουν αναγνωρισθεί ως Ευρωπαϊκά Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης προηγμένες θεραπείες με το 80% των παιδιών να θεραπεύονται. Η σημερινή ημέρα όμως είναι και μια ημέρα ελπίδας και αισιοδοξίας, αλλά και υπόσχεσης, πως δεν θα σταματήσουμε στιγμή να αγωνιζόμαστε μαζί με τα παιδιά για να μπορέσει κάθε παιδί να βγει νικητής!».

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Ποσοστό 70% – 80% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Κάθε μέρα εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη.

Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Η εμφάνιση καρκίνου στα παιδιά αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά από τα ατυχήματα. Ταυτόχρονα όμως, οκτώ στα δέκα παιδιά που εμφανίζουν σήμερα λευχαιμία θεραπεύονται και αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να συγκρατήσουμε όλοι μας.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) έχει αναγάγει σε θέμα εθνικής προτεραιότητας για το Σύστημα Υγείας, τη βελτίωση της περίθαλψης και της φροντίδας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και επισημαίνει την έλλειψη κατάλληλων υποδομών για τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο, καθώς και την αδυναμία να καλυφθούν επαρκώς οι ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν, τόσο οι μικροί ασθενείς, όσο και οι οικογένειές τους. Η ανεπάρκεια στην κάλυψη των αναγκών σε μεγάλο βαθμό οφείλεται, στη γεωγραφική κατανομή των παιδο-ογκολογικών κλινικών, τη λειτουργία του συστήματος υγείας, το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες του καρκίνου κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και την έλλειψη κοινωνικής μέριμνας.

Πηγή: SanSimera.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαδώστε: