Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη – Πώς η Ορθοδοξία στηρίζει τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό
Η 18η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εκστρατεία του ΟΗΕ για την προστασία του παγκόσμιου μετανάστη.
-
της Δέσποινας Σωτηρίου
Την ημερομηνία αυτή το 1990 υιοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ η «Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους». Η πανδημία της COVID-19 έχει τονίσει τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μετανάστες εργαζόμενοι στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και τους «τρομερούς κινδύνους» που αναγκάζονται να αναλάβουν για να βρουν δουλειά.
Η τάση αυτή είναι πολύ έντονη για τον ελληνισμό, ο οποίος βιώνει ένα νέο κύμα μετανάστευσης συνέπεια όχι μόνο της πανδημίας, αλλά και νωρίτερα: λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης χιλιάδες Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στις εσχατιές του πλανήτη.
Σε αυτή τη διαδικασία, που πολλοί ονόμασαν brain drain καθώς τα ορισμένα από τα «καλύτερα μυαλά» της πατρίδας μας ζουν στο εξωτερικό, καθοριστικός είναι ο ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που αναδεικνύεται σε θεματοφύλακα παραδόσεων και ιστορίας και πραγματικό στήριγμα για «την μία ακόμα Ελλάδα που ζει στην ξενιτιά».
Οι Αρχιεπισκοπές σε Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Αυστραλία, αλλά και οι κατά τόπους Μητροπόλεις σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν εντείνει τις δυνάμεις και τις προσπάθειές τους προκειμένου να αγκαλιάσουν το νέο κύμα μετανάστευσης και να στηρίξουν τους Έλληνες στη νέα σελίδα της ζωής τους.
Παρά την πανδημία που έχει επιφέρει πολλούς περιορισμούς στην εκκλησιαστική ζωή, οι ενορίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν αναβιώσει, ενώ στην Αυστραλία και στην Αμερική υπάρχει μεγάλη άνθιση.
Η μετανάστευση με μια ματιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ ζουν σε μια χώρα στην οποία δεν γεννήθηκαν. Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται σε κίνηση. Πολλοί μεταναστεύουν από ανάγκη. Ένας στους 30 ανθρώπους είναι μετανάστης. Ένας στους 95 είναι αναγκαστικά
Σύμφωνα με την έκθεση Global Migration Indicators (GMI) 2021 της νέας Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) , που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, την τελευταία δεκαετία οι μετανάστες στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό έχουν τριπλασιαστεί. Υπάρχουν σχεδόν 170 εκατομμύρια αλλοδαποί εργαζόμενοι παγκοσμίως, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) – υπερτριπλάσιοι από τα 53 εκατομμύρια που είχαν καταγραφεί το 2010. Και οι εργαζόμενοι που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό παίζουν έναν αυξανόμενο ρόλο στο εργατικό δυναμικό, αποτελώντας περίπου το 5% του σημερινού παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.
Ποιος θεωρείται μετανάστης;
Ο Οργανισμός Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΔΟΜ) ορίζει ως μετανάστη κάθε άτομο που κινείται ή έχει μετακινηθεί σε διεθνή σύνορα ή σε ένα κράτος μακριά από τη συνήθη κατοικία του, ανεξάρτητα από (1) το νομικό καθεστώς του ατόμου, (2) εάν η κίνηση γίνεται με ή χωρίς τη θέλησή του, (3) τις αιτίες της κίνησης ή (4) τη διάρκεια της διαμονής.
Φωτογραφία Αρχείου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.