Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων – Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι μνήμες από την Μικρασιατική Καταστροφή
“Μαύρο” το 2022 το οποίο χαρακτηρίζεται από μία νέα προσφυγική κρίση εξαιτίας των όσων μαίνονται στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, “θερμό” προβλέπεται το φετινό καλοκαίρι, όχι μόνο από τον καύσωνα αλλά και από την επιθετική ρητορική που κλιμακώνει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Φέτος η χώρας μας κλείνει 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, που είχε προκαλέσει τον εκτοπισμό πάνω από 1.200.000 ατόμων. Η ανθρωπιστική κρίση και η οδύνη που ακολούθησε στιγμάτισαν την ελληνική ιστορία. Οι αρρώστιες και ο ψυχικός τραυματισμός κατέβαλαν τους ταλαιπωρημένους, υποσιτισμένους και υποτυπωδώς στεγασμένους πρόσφυγες. Η θνησιμότητα μεταξύ των προσφύγων, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες, ήταν πολύ αυξημένη. Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤΕ, το 20% πέθαναν μέσα σε έναν χρόνο από την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Και ενώ είναι νωπές οι μνήμες από όσα συνέβησαν, το 2022 διέψευσε τις ελπίδες για μια καλύτερη χρονιά, μετά τα μέτρα από την υγειονομική κρίση. Στις 24 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η Ουκρανική κρίση. Οι εικόνες φρίκης και δυστυχίας έκαναν τον γύρο του κόσμου. Αλλεπάλληλες ήταν οι κρίσεις που ακολούθησαν με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την εποικιστική κρίση που αναμένεται να πλήξει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. “Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο και ταχύτερο εκτοπισμό στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”, επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία
Με ανακοίνωσή του η κεντρική επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο οποίος μαίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου. «Ο πόλεμος, με τη δολοφονία και όλες τις άλλες άθλιες συνέπειες που συνεπάγεται, είναι ασυμβίβαστος με την ίδια τη φύση του Θεού», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Αποδοκιμάζοντας τον πόλεμο που «επιβλήθηκε στον λαό και το κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας», η κεντρική επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC) θρηνεί «για τον συνεχή απολογισμό θανάτων, καταστροφών και εκτοπισμών, ανθρωπίνων σχέσεων και ολοένα πιο βαθιά εδραιωμένου ανταγωνισμού μεταξύ των ανθρώπων της περιοχής, της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης σε παγκόσμιο επίπεδο, του αυξημένου κινδύνου πείνας σε επισιτιστικά επισφαλείς περιοχές του κόσμου, της οικονομικής δυσπραγίας και της αυξημένης κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας σε πολλές χώρες».
Το διοικητικό όργανο του ΠΣΕ «απορρίπτει οποιαδήποτε κατάχρηση θρησκευτικής γλώσσας και εξουσίας για να δικαιολογήσει την ένοπλη επίθεση».
Η Υπηρεσία Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ουκρανική κρίση
Οι εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δείχνουν ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2022, 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία, οι περισσότεροι από τους οποίους αρχικά κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Μολδαβία.
Επίσης, ο Οργανισμός της ΕΕ για το Άσυλο (EUAA) αναφέρει ότι οι αιτήσεις ασύλου που υποβλήθηκαν από Ουκρανούς τον Μάρτιο του 2022 έφτασαν τον αριθμό ρεκόρ των 14.000 και ότι υπήρξε παράλληλη αύξηση στις αιτήσεις ασύλου από κατοίκους χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπως η Ρωσία, η Λευκορωσία, το Αζερμπαϊτζάν , Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν. Ωστόσο, οι εβδομαδιαίες εισροές έχουν μειωθεί, καθώς πολλοί Ουκρανοί επέστρεψαν στη χώρα τους. Μέχρι το τέλος Μαΐου, 2,1 εκατομμύρια Ουκρανοί είχαν επιστρέψει στην Ουκρανία, αν και αυτή η τάση είναι πιθανό να αντανακλά τις κινήσεις μπρος-πίσω.
Ερντογάν: “Δεν αστειεύομαι” θα πάθετε τα ίδια..!
Τα ελληνοτουρκικά δεν είχαν καλύτερη τύχη καθώς έκλεισε τους διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα ο Τούρκος Πρόεδρος ο οποίος με κάθε ευκαιρία προβαίνει με προκλητικές και απειλητικές δηλώσεις. Μετά το “Μητσοτάκης γιοκ”, κατά την διακλαδική άσκηση EFES 2022 είχε δηλώσει: “Δεν αστειεύομαι, αν δεν αποκρατικοποιήσετε τα νησιά με βάση τις συνθήκες, ο λαός μας είναι αποφασισμένος. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή. Αυτές οι κινήσεις μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα σε αυτά που έπαθε και έναν αιώνα πριν”, σημείωσε, κάνοντας ξεκάθαρη αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.
Έκανε επίσης λόγο για καταπίεση της “τουρκικής μειονότητας” -όπως την αποκάλεσε- στη Δυτική Θράκη, την Ρόδο και την Κω. Παράλληλα, επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε «τουριστική απόβαση» στα νησιά, ενώ έθεσε ζήτημα κυριαρχίας του Καστελόριζου.
Οικουμενικός Πατριάρχης: “Ήρθαμε προσκυνητές από το Φανάρι της Ορθοδοξίας και της Ρωμιοσύνης”
Φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ ope.grΚατά την επίσκεψή του σε εκδηλώσεις μνήμης της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε: “Ως προσκυνητές ήρθαμε από την Κωνσταντινούπολη, από το Φανάρι της Ορθοδοξίας και της Ρωμιοσύνης, που είναι το κεντρικόν ταμείο του πόνου και των καημών του γένους”.
«Ιδού, λοιπόν, απόψε, όλοι μας προσκυνητές εις τα απολυμαντήρια της Καλαμαριάς. Πίσω, από την εννοιολογικώς ουδέτερη αυτή λέξη, πόσος πόνος, πόση θλίψη, πόσα δάκρυα, πόση πικρία, πόση ταπείνωση, πόση απογοήτευση, πόση δυστυχία, πόσος θάνατος κρύβεται», ανέφερε ο Παναγιώτατος.
«Ο τόπος αυτός – πρώτης υποδοχής δεκάδων χιλιάδων ξεριζωμένων πατέρων και αδελφών μας από τον Καύκασο και τη Μικρά Ασία, εντελώς εξουθενωμένων από τις ταλαιπωρίες του απαραμύθητου προσφυγικού ταξιδιού, αδύναμων και, όχι σπανίως, αρρώστων, πασχόντων εκ σοβαρών ασθενειών – ο τόπος αυτός δεν διέθετε δυστυχώς ούτε τα αναγκαία μέσα και υποδομάς για την ικανοποιητική περίθαλψή τους. Ετούτο, βέβαια, είναι πλήρως κατανοητό, υπό τας σκληράς γενικότερας συνθήκας που επικρατούσαν τότε εις την Ελλάδα μετά την εθνική καταστροφή», συνέχισε.
«Η ιστορική καταγραφή είναι πικρά», υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: «Από το 1916 μέχρι το 1924 τριακόσιες πενήντα πέντε χιλιάδες αδελφοί μας, από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη, τον Πόντο, τη Βιθυνία και τον Καύκασο, εφιλοξενήθησαν ενταύθα, άλλοι επ’ ολίγον και άλλοι περισσότερον. Όμως, 22.000 νεκροί, μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά είναι τραγικά υψηλός αριθμός. Είθε ο Θεός να αναπαύσει τας ψυχάς τους».
Ο Παναγιώτατος τόνισε ότι από το πρώτο μέλημα των προσφύγων ήταν να χτίσουν ένα μικρό ναό «παράγκα αρχικώς».
«Πόσο ωραίοι ήσαν εις τα όμματα του Κυρίου οι πτωχοί προσφυγικοί ναοί μας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και, αφού αναφέρθηκε στη ζωτική δύναμη, την υπομονή, το «ιερό πείσμα», τη δημιουργικότητα και την προσδοκία των προσφύγων να θεραπεύσουν τις πληγές του παρελθόντος και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, πρόσθεσε: «Τόπος προσκυνήματος, λοιπόν, εθνικού και θρησκευτικού κοινωνικού προσκυνήματος είναι ο τόπος αυτός και όχι τόπος περιηγητικού ενδιαφέροντος. Και ημείς ως προσκυνητές ήρθαμε από την Κωνσταντινούπολη, από το Φανάρι της Ορθοδοξίας και της Ρωμιοσύνης, που είναι το κεντρικόν ταμείο του πόνου και των καημών του γένους».
Δημητριάδος Ιγνάτιος: “Αλλοίμονο σ’ αυτόν που θα θελήσει να αμφισβητήσει έστω και μια σπιθαμή της πατρίδας μας”
Πατριωτικό ήταν το χθεσινό μήνυμα του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος κατά την έναρξη της 6ης Ναυτικής Εβδομάδος στον Βόλο, που είναι αφιερωμενη στο Καστερόλιζο, είπε περίτρανα: “Θέλουμε το Καστελόριζο να είναι το νησί της ειρήνης. Με την γιορτή αυτή αναπτερώνουμε το ηθικό μας και διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση, αλλοίμονο σ’ αυτόν που θα θελήσει να αμφισβητήσει ή να διεκδικήσει έστω και μια σπιθαμή της πατρίδας μας.
Λέμε ΟΧΙ και διατρανώνουμε την αγάπη στην Πατρίδα μας, που εδράζεται στην ιστορία και στην παράδοσή μας. Είναι μια γιορτή που αφιερώνουμε πάντα στους άνδρες και στις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, που δίνουν σήμερα μια μεγάλη ανθρωπιστική μάχη, για την διάσωση ανθρώπων και κανείς δεν πρέπει να δυσφημεί τον αγώνα τους”.
Η Σοφία Βούλτεψη για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων έστειλε η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Στο μήνυμα της, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία. “Η Ελλάδα δίνει την μάχη συγχρόνως σε όλα τα μέτωπα. Προστατεύει τα σύνορά της και την εθνική κυριαρχία της απέναντι στις απειλές και την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών, υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο και το Κράτος Δικαίου, σέβεται και τηρεί τις Διεθνείς Συνθήκες”, τόνισε.
“Μέσα στο ζοφερό περιβάλλον που έχει δυστυχώς δημιουργηθεί, εφαρμόζουμε μια εθνική στρατηγική που σκοπό έχει την πραγματική ένταξη και όχι την δημιουργία γκέτο, περιθωριοποίησης και ριζοσπαστικοποίησης. Σε μια κοινωνία ευρωπαϊκή και συνεκτική, με σεβασμό των δικαιωμάτων τόσο των προσφύγων όσο και των τοπικών κοινωνιών”, υπογράμμισε.
Φωτογραφίες αρχείου από την Μικρασιατική Καταστροφή
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δημοσίευσε φωτογραφία αρχείου του Ζόζεφ Χεπ στο Ελληνικό Λογοτεχνικό Και Ιστορικό Αρχείο ΕΛΙΑ – ΜΙΕΤ, που απεικονίζει τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία να φιλοξενούνται προσωρινά στα θεωρεία του Δημοτικού Θεάτρου Αθηνών.
Επίσης, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, με αφορμή την σημερινή ημέρα δημοσίευσε φωτογραφία αρχείου που δείχνει τους πρόσφυγες από το Μπιλετζίκ
#Παγκόσμια_Ημέρα_Προσφύγων
📷 Πρόσφυγες από το Μπιλετζίκ. Φωτογραφικό Αρχείο @athens_nhmuseum.#nhmuseumofathens #worldrefugeeday #worldrefugeeday2022 #refugees #photographicarchive #AsiaMinor pic.twitter.com/tYpXsTKwG9— Εθνικό Ιστορικό Μουσείο/National Historical Museum (@athens_nhmuseum) June 20, 2022
Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ
Στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, αναλογιζόμαστε το θάρρος και την ανθεκτικότητα όσων διαφεύγουν από τον πόλεμο, τη βία και τις διώξεις και αναγνωρίζουμε τη συμπόνια εκείνων που τους καλωσορίζουν.
Σήμερα, ο παγκόσμιος πληθυσμός των προσφύγων βρίσκεται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο και ταχύτερο εκτοπισμό στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μαζί με τις γυναίκες, τα παιδιά και τους άνδρες που διαφεύγουν από τις συγκρούσεις σε άλλα μέρη του κόσμου, ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων ανθρώπων έχει φτάσει τα 100 εκατομμύρια.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων επιβεβαιώνει ένα θεμελιώδες δόγμα της κοινής μας ανθρωπότητας: ο καθένας έχει το δικαίωμα να αναζητά την ασφάλεια – όποιος και αν είναι, από όπου και αν προέρχεται και όποτε αναγκάζεται να διαφύγει.
Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου του 2000 και τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου.
Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου 2000 και τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, με αφορμή την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων το 1951.
Η σύμβαση αυτή προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν επιφορτισμένη να βοηθήσει στη μετεγκατάσταση των 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Στα 54 χρόνια της ύπαρξής της, η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και για τις προσπάθειές της αυτές έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα.
Σήμερα, η Ύπατη Αρμοστεία είναι ένας από τους κυριότερους ανθρωπιστικούς οργανισμούς στον κόσμο. Τα περισσότερα από 5.000 στελέχη της, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρούς κινδύνους κατά της προσωπικής τους ασφάλειας, βοηθούν πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους που συγκεντρώνουν την ιδιότητα του πρόσφυγα.
Ο αριθμός των ανθρώπων που διαφεύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις συγκρούσεις έφτασε σχεδόν τα 80 εκατομμύρια το 2019. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει δει ποτέ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στα 70 περίπου χρόνια λειτουργίας της.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολογίζει ότι ένας άνθρωπος στους εκατό έχει ξεριζωθεί από το σπίτι του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού. To 2022 η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων είναι επικεντρωμένη στο δικαίωμα αναζήτησης ασφάλειας. Κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη έχει το δικαίωμα να αναζητάει ασφάλεια – όποιος ή όποια κι αν είναι, από όπου κι αν προέρχεται και οποτεδήποτε αναγκάζεται να ξεριζωθεί.
Πηγή: sansimera.gr
Πηγή φωτογραφίας: unhcr.org
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.