Επικαιρότητα
18 Αυγούστου, 2023

Πακιστάν: Μηνύματα εκπροσώπων Εκκλησιών για την ασφάλεια των Χριστιανών μετά τις κατηγορίες για βλασφημία – Συλλήψεις για τις επιθέσεις σε εκκλησίες

Διαδώστε:

Εκπρόσωποι των Χριστιανικών Εκκλησιών στο Πακιστάν ζητούν την παρέμβαση των τοπικών Αρχών και της παγκόσμιας κοινότητας προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Χριστιανών στη χώρα.

Τα μηνύματα τους έρχονται στον απόηχο του μπαράζ βανδαλισμών και πυρπολήσεων εκκλησιών στο ανατολικό Πακιστάν από όχλο εξοργισμένων μουσουλμάνων προχθές, Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023, οι οποίοι κατηγόρησαν μέλη της Χριστιανικής κοινότητας στην Τζαρανουάλα, στη βιομηχανική περιοχή της πόλης Φαϊζαλαμπάντ, ότι βεβήλωσαν το Κοράνι, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία και δήλωσαν οι ηγέτες της κοινότητας.

Παραστρατιωτικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει και φρουρούν τον οικισμό μετά τον βανδαλισμό από τον όχλο τουλάχιστον μίας μεγάλης και τεσσάρων μικρότερων εκκλησιών και την πυρπόληση δεκάδων σπιτιών. Χριστιανικό κοιμητήριο βεβηλώθηκε επίσης στην περιοχή, όπως δήλωσαν κάτοικοι και ηγέτες της κοινότητας.

Η επίθεση συνεχίστηκε για περισσότερο από 10 ώρες χωρίς να υπάρξει επέμβαση από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο, δήλωσαν κάτοικοι και κοινοτικοί ηγέτες. Η Αστυνομία αρνήθηκε την κατηγορία, λέγοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν τα χειρότερα. Ακόμη ανέφερε πως έχει προσαγάγει μέχρι τώρα 128 ανθρώπους που εμπλέκονται στην επίθεση, ενώ συνέλαβε επίσης δύο χριστιανούς που κατηγορούνται για βλασφημία.

Κάτοικοι δήλωσαν πως χιλιάδες μουσουλμάνοι υπό την ηγεσία τοπικών ιερωμένων έφεραν σιδηρογροθιές, ρόπαλα, μαχαίρια και στιλέτα στη διάρκεια των ταραχών. Εκατοντάδες Χριστιανοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στον οικισμό και κατέφυγαν σε άλλη πλησίον περιοχή. Οι εκτοπισμένες οικογένειες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους, δήλωσε στο Reuters ο Ακμάλ Μπάτι, ένας από τους ηγέτες της κοινότητας.

 

Μηνύματα εκπροσώπων Εκκλησιών για την ασφάλεια των Χριστιανών στο Πακιστάν

Ο Επίσκοπος Αζάντ Μάρσαλ της Εκκλησίας του Πακιστάν, συνασπισμού διαφόρων ομολογιών Διαμαρτυρομένων (αγγλικανοί, πρεσβυτεριανοί, μεθοδιστές, λουθηρανοί) με 1,5 εκατομμύριο μέλη, ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «οι επίσκοποι, οι ιερείς και οι λαϊκοί είναι βαθύτατα πληγωμένοι» από τα γεγονότα.

Ο Επίσκοπος Αζάντ Μάρσαλ της Εκκλησίας του Πακιστάν

Επίσης κατήγγειλε ότι «Βίβλοι βεβηλώθηκαν, Χριστιανοί βασανίστηκαν και παρενοχλήθηκαν έχοντας κατηγορηθεί ψευδώς για παραβίαση του Ιερού Κορανίου» και πρόσθεσε:

«Ζητούμε δικαιοσύνη και δράση από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης και από όσους διασφαλίζουν τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια όλων των πολιτών, να επέμβουν άμεσα και να μας διαβεβαιώσουν ότι η ζωή μας είναι πολύτιμη στην πατρίδα μας η οποία μόλις γιόρτασε την ανεξαρτησία και την ελευθερία της (σ.σ. Η Ημέρα Ανεξαρτησίας του Πακιστάν εορτάζεται ετησίως στις 14 Αυγούστου)».

Από την πλευρά του ο Βίκτωρ Αζαράια, Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Εκκλησιών στο Πακιστάν, εξέφρασε την απόγνωση του για την παρουσία των Χριστιανών στη χώρα και έκανε τη δική του έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα.

«Εμείς οι Χριστιανοί είμαστε αβοήθητοι στο Πακιστάν…δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από τις αρχές δημοσίας τάξης. Απλώς ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να προσευχηθεί για τα θύματα και να βοηθήσει εκείνους που έχουν υποφέρει από αυτή τη βαρβαρότητα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Βίκτωρ Αζαράια, Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Εκκλησιών στο Πακιστάν

 

Η βλασφημία τιμωρείται με θάνατο στο Πακιστάν

Η βλασφημία τιμωρείται με θάνατο στο Πακιστάν και, αν και δεν έχει εκτελεστεί κανείς μέχρι τώρα μ’ αυτή την κατηγορία, πολλοί που κατηγορήθηκαν για βλασφημία έχουν λιντσαριστεί από εξαγριωμένα πλήθη.

Επίσης ένας πρώην επαρχιακός κυβερνήτης και ένας υπουργός αρμόδιος για τις μειονότητες έχουν σκοτωθεί με πυρά αφού κατηγορήθηκαν για βλασφημία.

Στο Πακιστάν, οι Χριστιανοί θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας και υφίστανται διακρίσεις σε κάθε πτυχή της ζωής. Οι ηγέτες της Εκκλησίας μπορούν να συλληφθούν εάν δεν συμμορφωθούν με τις επιθυμίες των αρχών. Αυτές οι συλλήψεις λειτουργούν ως προειδοποιήσεις προς τη Χριστιανική μειονότητα και την εκφοβίζουν περαιτέρω.

Η κρίση της COVID-19 οδήγησε σε αύξηση της βοήθειας που παρέχεται σε Χριστιανούς μεροκαματιάρηδες μόνο εάν ασπαστούν το Ισλάμ. Οι περίφημοι νόμοι περί βλασφημίας του Πακιστάν συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για να κατηγορηθούν οι μη μουσουλμάνοι (ή οι μειονοτικές μουσουλμανικές αιρέσεις) ότι προσβάλλουν τον Προφήτη Μωάμεθ ή το Κοράνι – ακόμη και μια ψευδής κατηγορία μπορεί να οδηγήσει σε βία από όχλο. Επιπλέον, μια σιωπηλή επιδημία απαγωγών, εξαναγκαστικών γάμων και αναγκαστικού προσηλυτισμού Χριστιανών κοριτσιών και γυναικών συνεχίζει να λαμβάνει χώρα στο Πακιστάν.

Όλοι οι Χριστιανοί στο Πακιστάν είναι πιθανά θύματα κακοποίησης και διακρίσεων. Ακόμη και οι καθιερωμένες Εκκλησίες υφίστανται πίεση και επιτήρηση από την κυβέρνηση.

Άνθρωποι συγκεντρώνονται έξω από καμένη εκκλησία. REUTERS/Fayyaz Hussain

Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Άνουαρ ουλ Χακ Κάκαρ δήλωσε σήμερα πως οι μειονότητες πρέπει να προστατευθούν πάση θυσία, υποσχόμενος να αναλάβει δράση εναντίον εκείνων που ενεπλάκησαν στη βία.

«Δεν θα υπάρξει καμία εύνοια. Δεν θα υπάρξει κανένας φόβος», δήλωσε στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Ουάσινγκτον έχουν καλέσει τις Πακιστανικές αρχές να διασφαλίσουν την προστασία των μειονοτήτων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία για τη στοχοθέτηση εκκλησιών και κατοικιών», δήλωσε την Τετάρτη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όχλος των εξοργισμένων μουσουλμάνων έκαψε Βίβλους

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαδώστε: