Επικαιρότητα
04 Δεκεμβρίου, 2021

Ποιοι είναι οι λόγοι που επισπεύθηκε η τρίτη δόση

Διαδώστε:

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Ασφυκτική είναι η πίεση πλέον με τους εμβολιασμούς όπως φάνηκε και από την χθεσινή ενημέρωση, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, που έκανε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση του εμβολίου είναι μονόδρομος και μάλιστα μειώθηκε το διάστημα από 6 σε 3 μήνες όπως άλλωστε αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ανακοίνωσε χθες.

Αυτό που οδήγησε την επιτροπή σε αυτή την απόφαση είναι ξεκάθαρα ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων καθημερινά αλλά και η περίοδος των γιορτών καθώς και η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον.

Ωστόσο τα στοιχεία από έρευνες στο Ισραήλ και άλλες χώρες όπως η Γαλλία για την τρίτη δόση του εμβολίου, φαίνεται να έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίσπευση του χρονικό διαστήματος μεταξύ των δόσεων των εμβολίων.

Η χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης θα γίνεται, σύμφωνα με την επιτροπή 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω αφού η μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου Covid-19 μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού.

Οι μελέτες που έγιναν στο Ισραήλ άλλωστε για την ενίσχυση της κυτταρικής ανοσίας του πληθυσμού, μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης, έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη λήψη αυτής της απόφασης.
Άλλη μια χώρα που επισπεύδει τους εμβολιασμούς στους 3 μήνες, είναι και η Αγγλία.

Ο στόχος της κυβέρνησης από ότι φαίνεται είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.

Την ίδια ώρα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα τεθεί το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των πολιτών της Ευρώπης.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ενισχύεται με το ζήτημα να αναμένεται να συζητηθεί στην σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 του μηνός χωρίς ωστόσο να αναμένεται η λήψη κάποιου μέτρου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς θεωρείται ότι είναι καθαρά εθνική αρμοδιότητα.

Αν και τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο οι δείκτες που ανησυχούν την ιατρική κοινότητα είναι θάνατοι και ΜΕΘ, και εκεί φαίνεται να εστιάζουν οι επιτροπές.

Διαδώστε: